• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Bandog, rasa čija se istorija još ispisuje

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mešanac mastifa i američkog buldoga stiče sve više obožavatelja među vlasnicima koji traže aktivnog i poslušnog psa željnog dresure i učenja, ali i lojalnog četvoronožnog prijatelja, pouzdanog čuvara, pa čak i terapeuta

  • 0
Američki bandog Foto: Shutterstock/PPstudio

Američki bandog, mešanac drevnog mastifa i američkog buldoga, sve je traženija rasa među vlasnicima koji vole aktivne i poslušne pse željne dresure i učenja.

Ovaj džinovski pas (51-76 cm, težine od 36 do oko 65 kg), mišićav je, sposoban i pun samopouzdanja. Viđa se u svim bojama i uzorcima što dodatno doprinosi njegovoj sirovoj privlačnosti. Ima budne oči, oštar vid i uspravne uši koje čuju svaki šušanj.

Životni vek bandoga je od 10 do 12 godina.

Razvoj rase i temperament bandoga

Američki bandog je relativno nova rasa, razvijena u SAD sedamdesetih godina prošlog veka, zahvaljujući Džonu Svinfordu koji je želeo da stvori psa atletu zaštitničkog temperamenta. Po nekim teorijama, bandog je nastao ukrštanjem američkog buldoga i napuljskog mastifa, ali se tvrdi da su u stvaranju rase korišćeni i američki pit bul psi.

Bandog nije samo upečatljivog izgleda, već je izuzetno inteligentan i prihvata dresuru, što je veoma važno svakom vlasniku. Njegova urođena lojalnost i zaštitnička priroda čiine ga idealnim porodičnim prijateljem i čuvarem. Sa jakim temperamentom i prirodnom sklonošću zbližavanja sa članovima porodice, bandog je i veoma druželjubiv.

Rana socijalizacija je veoma važna ovom psu koji će zahvaljujući strpljenju i čvrstoj ruci vlasnika postati prijateljski raspoložen prema drugim psima i ljudima. Kanalisanje energije koja prosto kipi iz svake ćelije ovog psa treba da se odvija svakodnevno kako bi bio mentalno i fizički angažovan i da bi se onemogućilo da postane destruktivan, u slučaju da mu bude dosadno.

Prilagodljivost američkog bandoga je fascinantna. Rezervisan je prema strancima. Dok ga zaštitnički instinkt čini izuzetnim psom čuvarem, njegova nežna strana takođe blista. On je veoma strpljiv sa decom i drugim kućnim ljubimcima, pod uslovom da zajedno rastu ili su pravilno predstavljeni i obučeni od malih nogu. Svestranost bandoga se proteže i na terapijski rad, jer njegovo prisusto deluje umirujuće i pozitivno.

Američki bandog Foto: Shutterstock/PPstudio

Ovo nije pas za svakoga. On jeste inteligentan, ali u rukama neiskusnog vlasnika pokazuje tvrdoglavost i svojevolju. Često se koristi kao radni pas (čuvar ili policijski pas), ali je popularan i kao kućni ljubimac. Potrebno mu je mnogo vežbe i mentalne stimulacije, od 60 do 90 minuta dnevno.

Bandog se i dalje selektivno uzgaja, sa fokusom na očuvanje i poboljšanje željenih karakteristika. Odgovorni uzgajivači daju prioritet zdravlju, temperamentu i radnim sposobnostima u svojim programima uzgoja rase čija se istorija i dalje piše.

Nepravedna loša reputacija bandoga

Američki bandog poznat je po dobroj prirodi i prijateljskom temperamentu, ali ume da bude i hiperaktivan. Njegova loša reputacija nastala je zbog neobaveštenosti i uvreženog stereotipa koji prate ove rase. Bandog je nepotrebno povezivan sa agresijom ili negativnim ponašanjem na osnovu izgleda. S druge strane, neodgovorno vlasništvo uvek "podgreva" reputaciju ovog psa: kao i u slučaju bilo koje rase, neadekvatna obuka, zanemarivanje socijalizacije, zlostavljanje životinje i drugi loši oblici ponašanja mogu doprineti problemima u ponašanju psa. Ako bandog nije pravilno obučen ili socijalizovan, njegova prirodna snaga i zaštitnički instinkt može se pogrešno protumačiti kao agresija.

I medijski prikaz određenih rasa, uključujući bandoga, izaziva senzacionalizam i pojačava negativne stereotipe. Pogrešno predstavljanje u filmovima, vestima ili "prenaduvanim" izveštajima nepravedno doprinosi njihovoj lošoj reputaciji. Čak i zakonske odredbe koje se odnose na "opasne psa" klasifikuju bandoga i pse sličnog izgleda kao agresivne, što takođe dovodi do dalje negativne percepcije.

Svaki pas je individua čije ponašanje oblikuje njegovo vaspitanje, obuka i okruženje. Odgovorno vlasništvo, odgovarajuća obuka i socijalizacija suštinski su za dobru reputaciju bilo kog psa.

Američki bandog Foto: Shutterstock/PPstudio

Zdravlje, aktivnost i ishrana američkog bandoga

Kao i mnoge velike rase pasa, američki bandog je sklon određenim zdravstvenim problemima: displaziji kuka i lakta, nadimanju (torziji želuca), srčanim tegobama, kožnim alergijama. Redovni veterinarski pregledi, dobra ishrana i aktivnost će poboljšati njegovo sveukupno zdravlje.

U pogledu vežbanja, bandog traži dnevnu šetnju od 45 minuta do sat vremena, uz igru igrom u zatvorenom ili na otvorenom. Zbog veličine i nivoa energije, nije prikladan za stan.

Da bi se zadovoljile nutritivne potrebe ove energične rase, važni su obroci koji nude kompletnu i uravnoteženu ishranu, sa naglaskom na visokokvalitetne izvore proteina, zdrave masti i esencijalne vitamine i minerale. Kontrola porcija je ključna za sprečavanje prekomerne težine, uzimajući u obzir starost psa, težinu, nivo aktivnosti i opšte stanje. Radi sprečavanja nadimanja, što je još jedan problem ove rase, nabavite posudu koja omogućava sporije hranjenje.

Američki bandog Foto: Shutterstock/PPstudio

Američki bandog - boja dlake i nega

Američki bandog viđa se u različitim bojama. Uobičajene boje uključuju tigrastu (sa tamnim prugama ili prugama na svetlijoj osnovnoj boji), žućkastu (svetložuta sa crnom maskom na licu), crnu (varira od sjajne crne do mekše nijanse sa varijacijama u senčenju), plavu (razblaženi oblik crne koja rezultira plavičasto-sivim izgledom), smeđu (čokoladne ili nijanse jetre) i belu (ređe, sa mrljama drugih boja ili potpuno bela).

Nega američkog bandoga nije zahtevna. Dlaka mu je kratka i gusta i ne traži često četkanje. Nedeljno četkanje ili doterivanje rukavicom za negu će ukloniti mrtvu dlaku.

Neki bandozi imaju bore na licu koje treba čistiti redovno, nežnim sredstvom za čišćenje ili vlažnom krpom, radi sprečavanja nakupljanja prljavštine, vlage ili bakterija. Važno je dobro osušiti to područje posle čišćenja da bi se izbegla iritacija kože.

Kupanje bandoga treba svesti na minimum (jednom mesečno ili po potrebi, blagim šamponom, uz detaljno ispiranje). Podrazumeva se redovna higijena ušiju, zuba i noktiju.

(B.P./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari