• 6

Vreme čitanja: oko 3 min.

Za buduće vlasnike pasa koji tačno znaju šta hoće: Pet rasa tipa pit bul

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pit bul nije određena rasa, jer postoji nekoliko tipova ovih mišićavih, odlučnih, ali i prijateljski nastrojenih pasa željnih ljubavi svoje porodice koju čuvaju do poslednjeg daha

  • 6
Psi tipa pit bula Foto: Shutterstock

Kad god pomislimo na pit bula, ispred očiju nam se pojavi slika mišićavog, srednje velikog ili velikog psa kratke dlake, široke glave i dubokih grudi.

Ipak, nemojte se iznenaditi zbog činjenice da pit bul ne postoji. To nije određena rasa, jer postoji nekoliko vrsta pit bulova. To je krovni izraz koji se koristi za nekoliko rasa sličnog tipa.

Psi tipa pit bul često se suočavaju sa nepravednom diskriminacijom. Oni su uzgajani zbog izuzetne mišićave građe i korišćeni u nehumanim psećim borbama, što im je obezbedilo lošu i preuveličanu reputaciju previše agresivnih pasa.

U stvari, psi tipa pit bul obično su veoma prijateljski raspoloženi, odani i nežni prema članovima svoje porodice, vole da se igraju i željni su da udovolje vlasniku koga predano čuvaju.

Evo pet rasa koje se najčešće nazivaju tipovima pit bul pasa.

Karakteristike rase

Psi tipa pit bul obično imaju mišićavu, zdepastu građu sa dubokim grudima i velikim, četvrtastim glavama. Oni su odlučni psi i kad dobiju zadatak, bilo da se radi o učenju nove veštine ili kopanju rupe, neće lako odustati. Obično vole ljude, uključujući i strance, i žude za pažnjom. Trening i socijalizacija od malih nogu su izuzetno važni za njih, u suprotnom, može biti teško upravljati njihovom veličinom i snagom.

Zbog pogrešnog mišljenja koje obično prati ove pse, u nekim zemljama postoje određeni zakoni koji se odnose na vlasništvo nad psima tipa pit bul.

1. Američki buli

Američki buli Foto: Shutterstock

Američki buli je relativno nova rasa koja je prvi put razvijena 80-ih i 90-ih godina. U poređenju sa američkim pitbul terijerom, buli je širi, kompaktniji i ima širu glavu. Buli ima nežan i prijateljski karakter, ali je jak i atletski građen, i potrebno mu je mnogo aktivnosti, kao i socijalizacije sa ljudima i drugim psima.

2. Američki pit bul terijer

Psi tipa pit bula Foto: Shutterstock/Lunja

Američki pitbul terijer nastao je od terijera i buldoga iz 19. veka koji su došli iz Engleske, a rasa se oblikovala u Severnoj Americi krajem 19. veka. Nažalost, često je korišćen za borbe pasa. Iako moderni američki pitbul terijeri mogu imati veliki nagon za plenom i ne slažu se uvek sa drugim psima, oni su poznati po formiranju jakih veza sa svojim porodicama. Budite sigurni da imate dovoljno vremena da se posvetite igri, druženju i vežbanju ako razmišljate o usvajanju američkog pitbul terijera.

3. Američki stafordski terijer

Psi tipa pit bula Foto: Shutterstock/Vladfotograf

Američki stafordski terijer takođe ima korene u terijerima i buldozima Engleske iz 19. veka. Njegov razvoj u Severnoj Americi krajem 19. veka rezultirao je psom koji je bio veći od njegovih engleskih rođaka. Rasa se nije koristila tako često za borbe kao neki drugi tipovi pit bulova, što je rezultiralo psima blažeg karaktera. Ovaj pas ipak ima veliki nagon za plenom i ne slaže se uvek sa drugim psima, ali je lojalan, razigran i dobrodušan sa svojom porodicom. Voli igru i aktivnost.

4. Stafordski bul terijer

Psi tipa pit bula Foto: Shutterstock/Melounix

Uprkos razvoju stafordskog bulterijera u 19. veku za borbe pasa, rasa je danas nepogrešivo odana i privržena porodici. Voli maženje sa vlasnikom, strpljiv je i nežan prema deci i obožava porodicu. Ne podnosi samoću.

5. Američki buldog

Psi tipa pit bula Foto: Shutterstock/Mvolodymyr

Američki buldog je potomak engleskih buldoga, koji su razvijeni u 17. veku za mamljenje bikova. U Severnoj Americi, buldozi su postali radni psi na farmama i svestrani prijateljski saputnici. Oni imaju tendenciju da budu izuzetno ljubazni prema svojim porodicama, često žele da sede u krilu uprkos njihovoj velikoj veličini. Takođe vole decu. Veoma su zaštitnički nastrojeni prema porodicama, tako da su obuka i socijalizacija obavezni.

Pit bulovi imaju prosečan životni vek od 12 do 14 godina. Iako su kratkodlaki, oni linjaju, ali je njihova poddlaka manje primetna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samo ja

    6. oktobar 2023. | 01:21

    Posle nemačkih ovčara, pitbulovi i stafordi su NAJBOLJI PSI NA SVETU💖💖💖💖💖💖💖 Ne postoji loš pas! Postoje samo loši vlasnici ili okruženje u kom se nalazio pas i ko zna šta sve prežoveo pa je ne daj Bože postao nepoverljiv ili agresivan. Btw, određene "ljude" treba zabraniti‼️😡‼️😡‼️😡‼️

  • bach

    5. oktobar 2023. | 06:33

    Zabraniti sve do jednoga… tacno se vidi profil ljudi koji drze ovakve pse…. polisvet kao i njihovi polupsi!

  • Srba

    5. oktobar 2023. | 01:07

    Zakonom ih zabraniti!