• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Bernedudl, pas koji je "slab" na decu, budno ih nadgleda i prema njima je kao stariji brat

Vreme čitanja: oko 4 min.

On je savršen ljubimac zbog hipoalergenske dlake koja se manje linja ako je kovrdžava i posebno je naklonjen najmlađim članovima porodice, ali nije nikakav čuvar, jer lako sklapa prijateljstva, čak i sa uljezima!

  • 0
Bernedudl Foto: Pixabay/Poodles2Doodles

Bernedudl je veliki i šarmantan pas koji voli da se igra na otvorenom isto koliko i da se mazi na kauču.

On je savršen porodični ljubimac i posebno je naklonjen deci i ima skoro hipoalergensku dlaku.

Sa visinom od 58 do 74 cm, težinom 30 do 40 kg i životnim vekom od 12 do 18 godina, ovo toplo i mekano klupko je pravi izbor ljubimca za kuću i dvorište. Njegov dobrodušan karakter i nežan pristup članovima porodice, ali i drugim ljudima, čine ga jednim od najpoželjnijih kućnih ljubimaca današnjice.

Dlaka mu je duga i kovrdžava, u crnoj, braon/čokoladnoj, beloj i boji jetre, sa šarama dvobojnim, crno-smeđim, tigrastim, merle, sable, trobojnim i boji dima.

Bernedudl je prvi put predstavljen 2003. godine. Nastao je ukrštanjem bernskog planinskog psa i pudle. Odgajan je isključivo za druženje, voli pažnju i mnogo maženja, razigran je i aktivan. Dok je štene može da bude tvrdoglav, ali se dobro i lako vaspitava zahvaljujući visokoj inteligenciji.

Bernedudl Foto: Pexels/

Izgled i temperament bernedudla

Iako bernski planinski psi imaju crnu, žutu i ​​belu dlaku, pudle se viđaju u širem rasponu obojenosti. Iako je tipično trobojan, bernedudl može da bude čisto crn, crno-beli ili nasumice obojen. Njegovo krzno može da bude kovrdžavo poput pudle ili ravnije kao bernski planinski pas. Opšte je pravilo: što je dlaka manje kovrdžava, bernedudl će se više linjati. U oba slučaja, debljina dlake čini ovu rasu dobrom za regije sa nižim temperaturama, a kovrdžavi bernedudli su traženiji, jer se smatraju gotovo hipoalergenskim.

Pošto pudle postoje u veličinama toj, patuljasta, srednja i standardna, i bernedudl može da bude u svim varijetetima. Manji bernedudl se lako prilagođava životu u stanu sve dok ima dovoljno šetnji i aktivnosti.

Prijateljski raspoložen, dobroćudan i razigran, bernedudl je savršen pas koji posebno voli mlađu decu i ponaša se prema njima kao stariji brat dok odrastaju. Budući da je stalno uz svoju porodicu, ovaj pas se u početku sklanja od stranaca, ali pravovremena socijalizacija čini čuda!

Bernedudl Foto: Pixabay/Poodles2Doodles

Životne potrebe, nega i zdravlje bernedudla

Ovi psi vole da budu aktivni na otvorenom (planinarenje, plivanje, trčanje...), ali uživaju i u "kuliranju" sa vlasnikom. Lični prostor nije deo njihovog rečnika i ne treba ih mnogo ostavljati na miru. Usamljenost može dovesti do anksioznosti odvajanja, što može izazvati navike poput cviljenja ili žvakanja stvari u kući. Zato ovaj pas mora stalno da bude nečim zaposlen: da ide u šetnju, na probe agilnosti, ili da mu čak stavite ranac na leđa! Manji bernedudl može biti uplašen veličinom sveta u kome živi, ali će to prevazići uz dosta vremena na otvorenom i mnogo pažnje. bernedudl nije dobar pas čuvar: retko laje i veća je verovatnoća da će se sprijateljiti sa uljezom nego da ih uplaši.

Bernedudl sa manje kovrdžavom dlakom se više linja, pa mu je potrebna detaljnija nega i šišanje na tri meseca.

Pun pogodak je ako bernedudl živi u kući sa dvorištem, gde će uživati u igri i trčanju. Potrebne su mu svakodnevne šetnje da sagori energiju, ali sve dok su njihove fizičke potrebe zadovoljene, neće se okrenuti neželjenom ponašanju kao što je kopanje. Potrebna mu je i dosledna društvena stimulacija radi stvaranja dobrih odnosa sa drugim ljudima i psima. Što im je više izložen, bolje će se dobro ponašati kad god se upoznaje sa novim osobama i životinjama.

Bernedudl Foto: Pixabay/Poodles2Doodles

Bernedudl je veoma inteligentan i lako se obučava, ali to može da znači i da će biti nevaljao ako se na njegovo ponašanje ne obrati pažnja. Obuka zahteva nagrađivanje i dosta strpljenja dok je mlad.

Životni vek ovog psa je od 12-18 godina i sreća je da ne nasleđuje iste zdravstvene rizike kao bernski planinski pas. "Bernska strana" njihove loze ima očekivani životni vek od samo sedam godina i visoku stopu obolevanja od kancera, displazije kuka i lakta, bolesti srca i epilepsije. I dok je bernedudl daleko zdraviji od čistokrvnih bernskih planinskih pasa, on može da bude predisponiran na displaziju kukova i laktova, očne bolesti i neke alergije. Sve u svemu, bernedudl je zdrava rasa, ali treba pripaziti na prekomerno slinjenje i gojenje.

Problemi sa kožom su uobičajeni kod ovih hibrida zbog njihove guste dlake. Tipična je pojava "vrućih tačaka" koje se javljaju zbog preteranog lizanja ili žvakanja nekog područja.

Bernedudl Foto: Pixabay/Poodles2Doodles

Istorija i poreklo rase bernedudl

Budući da je relativno nova rasa, bernedudl ima kratak istorijat. Nakon godina uzgoja bernskih planinskih pasa, Šeri Rupke iz "SvissRidge Bernedoodles" poželela je da stvori rasu prihvatljivu za alergične osobe, ali joj je cilj bio i nastanak psa od čistokrvnih roditelja, samo bez njihovih zdravstvenih problema.

Posle uspešnog uzgoja goldendudla, Rupke je poradila na stvaranju verzije bernskog psa i postigla dobre zdravstvene rezultate. Tako je bernedudl (ili barem prvo namerno uparivanje bernskog planinskog psa i pudle) stvoren 2003. godine i od tada traje pomama za njim. Ljubitelji pasa su se jednostavno zaljubili u ovu lojalnu rasu punu ljubavi koja izgleda kao živi plišani medved koga možete da grlite po ceo dan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari