• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako ste ljubitelj pekinezera i pudle i neodlučni ste kog psa da odaberete, ne brinite: postoji pekapu

Vreme čitanja: oko 3 min.

On je divan pas, nastao ukrštanjem toj pudle i pekinezera, "dizajniran" da bude mali, prijateljski raspoložen kucov, ali je negde moralo da "zaškripi", pa je dobio ono što mnogi vlasnici ne vole: postao je veliki lajavac

  • 0
Pekapu

Foto: Shutterstock/nazanines

Pekapu se smatra jednom od originalnih i najstarijih "dizajnerskih", odnosno hibridnih rasa pasa.

Prvi mešanci pekinezera i pudlice uzgojeni su kako bi se izašlo u susret ljudima alergičnim na protein iz pseće pljuvačke i budućim vlasnicima koji nisu želeli psa koji ostavlja dlake u domu.

Kao i njegovi roditelji, pekapu je malog rasta, visine oko 30 cm, a težina mu je od dva do 9 kilograma. Sve što mu nedostaje u pogledu veličine, on nadoknađuje temperamentom.

Pekinezeri su povučeni, nezavisni i stoički psi, a pudle vole da se druže, pa je njihovim ukrštanjem stvoren pas uravnoteženog i nezavisnog karaktera.

Budući da je pekinezer uzgajan da čuva palate i careve u Aziji, to znači da se pekapu ne plaši da upozori vlasnika na dolazak stranaca. On je veoma glasan, ali je i pun ljubavi prema porodici. Savršen je za starije vlasnike.

Izgled i temperament

Pošto pekapu nije čistokrvni pas, ne postoji formalni standard rase ni smernice kako bi morao da izgleda. Izgled mu je raznolik, u zavisnosti od roditelja.

Njegova dlaka se viđa u bojama od srebrne, sive, čokoladne i crne do bele, krem, kajsije... Neki pekapui imaju dlaku koja zahteva svakodnevno češljanje i negu, dok drugi imaju kratku dlaku koju je dovoljno nedeljno očešljati.

Pudle i pekinezeri su inteligentni, privrženi i odani, a sve te osobine su pojačane kod pekapua. Oni vole da provode vreme sa vlasnikom i rado ih prate u šetnjama, ili izvršavaju razne zadatke, ali su najsrećniji  kad se sklupčaju u krilu svog čoveka. Pekapu je nepoverljiv prema strancima i lajanjem upozorava na dolazak nepoznatih ljudi. On će radije dremati na krevetu nego jurcati za loptom. Iako se slaže sa dobroćudnim kućnim ljubimcima, ne voli malu decu.

Pekapu se mnogo "mota" oko nogu ukućana i može lako da postane žrtva gaženja. Zato uvek nadgledajte decu kada se igraju sa ovim psom.

Pekapu je odličan učenik i lako i brzo uči, pogotovo ako oseti da ste mu spremili pregršt poslastica kao nagrade za dobro ponašanje.

Aktivnost, nega i zdravlje

Potrebe pekapua za aktivnošću su minimalne i brze šetnje su mu sasvim dovoljne. Njegova jedina i najveća želja je za društvom. Voli da vlasnici budu s njim pa se najbolje oseća u domu gde su oni konstantno prisutni. Ne traži mnogo prostora, ali može biti dosadan zbog čestog lajanja. Voli da bude u centru pažnje.

Hipoalergena dlaka pekapua koja se slabo linja zahteva redovno četkanje.

Kad je toplo, ova rasa kratkog nosa je izložena velikom riziku od pregrevanja, pa je bolje da vrućinu "pregrmi" u zatvorenom prostoru, gde će se igrati interaktivnim igračkama.

Pekapu živi od 10 do 15 godina i može da ima slične zdravstvene probleme kao roditelji: sindrom brahicefalnog opstruktivnog disajnog puta (psi sa ovim problemom ne mogu mnogo da vežbaju i izloženi su povećanom riziku od pregrevanja, posebno na vrućini). Gojaznost pogoršava ovo stanje, pa ne dozvolite da se pas ugoji. Luksacija patele je još jedan problem koji može da se pojavi kod pekapua, kao i problemi sa očima (izbuljene oči, suvo oko), bolesti zuba (nakupljanje kamenca, infekcije desni, višak zuba)...

Istorija ove rase još nije zvanično ispisana niti dokumentovana, al se veruje da pekapu datira iz 50-ih godina prošlog veka što ga čini jednom od najstarijih hibridnih rasa pasa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari