• 0
 ≫ 

Neprijatan miris mačke: Evo kako da otkrijete i lečite uzroke ove pojave

 ≫ 

Postoji nekoliko razloga zbog kojih mačka “smrducka”: bolesti usta i zuba, stomačni i urinarni problemi, kožne infekcije, loša higijena krzna, promene u ušima, tegobe “ispod repa” i druge promene u organizmu

  • 0
Macka i neprijatan miris Foto: Shutterstock

Mačke su poznate kao uredne životinje koje veliki deo vremena provide u sopstvenom “timarenju” i uređivanju krzna.

Međutim, svakodnevna higijena ne daje uvek savršene rezultate. I pored detaljnog lickanja delova tela koje može da dosegne jezikom, mačka ponekad “smrducka”.

Većina mačaka neguje se samostalno i uspešno uklanja sa tela prljavštinu i mrtvu dlaku. Ukoliko emituje loš miris, nemojte odmah pomisliti da je u pitanju najgora bolest. Iako su neki mirisi neprijatni, oni su i bezopasni i lako ih je sanirati. Druga vrsta mirisa znači da se mačka bori sa nekom bolešću. U tom slučaju, najbolje je konsultovati veterinara. Najvažnije je da pronađete izvor lošeg mačijeg mirisa: da li se on emituje oko njene glave i lica, ili je reč o delu ispod leđa? Osećate li neprijatan miris na određenom delu krzna ili je on prisutan svuda? Čim budete lokalizovali izvor neprijatnog mirisa, pola problema već je rešeno.

Uzroci neprijatnog mirisa mačke

Pre nego što odvedete mačku kod veterinara, možda ćete sami otkriti izvor neprijatnog mirisa. Loš zadah iz usta ili halitoza može se javljati povremeno, uzrokovan nekom namirnicom koju je mačka pojela. Konstantan loš zadah obično je znak zdravstvenog problema, i tada je neophodan odlazak veterinaru.

Loša oralna higijena i bolesti zuba su čest uzrok lošeg zadaha iz mačijih usta. Plak i kamenac na zubima poprimaju loš miris ukoliko se ne uklanjaju. Izazivači halitoze su nagomilane bakterije koje mogu da izazovu oboljenja desni, gingivitis i gubitak zuba.

Promene u ustima, izrasline, čirevi i rane će razviti neprijatan miris ako se ne leče, a bakterije će pogoršati ovo stanje. Ovi problemi obično su uzrokovani stomatitisom ili drugim oralnim problemom i veoma su neprijatni za mačku. Loš miris iz usta se može osetiti i kod mace koja boluje od bubrežnih bolesti ili dijabetesa.

Neprijatan miris koji dopire iz regije oko osnove repa sugeriše na probleme sa anusom. Ako maca često ispušta gasove neprijatnog mirisa, izvesno je da ima gastrointestinalni problem. U slučaju dijareje, oko anusa se mogu zadržati tragovi stolice koju mačka ne može temeljno da očisti. Ako dijareja traje duže od dva dana, potražite pomoć veterinara. I konstipacija (zatvor) može izazvati tegobe, jer vraća stolicu u debelo crevo, pa se mačka napreže da obavi nuždu. Zadržavanje fecesa postaje neprijatno: mačka emituje loš miris, a zdravstveni problemi mogu postati ozbiljniji.

Analne žlezde su majušne kese ispred mačijeg anusa, pune masne tečnosti “ribljeg” mirisa koja se izbacuje pri defekaciji. Ponekad maca ispusti ovu tekućinu, usled stresa ili straha. Analne žlezde mogu da se inficiraju ili upale, a izvestan deo tečnosti iscuri i na mački ostane neprijatan miris. Maca sa ovim problemom stalno trlja zadnji deo tela ili ga opsesivno liže.

Macka i neprijatan miris Foto: Shutterstock

Problemi sa kožom i dlakom

Ako mačka neprijatno miriše, možda ima problem sa kožom i dlakom. Kupanje će rešiti problem u slučaju velike zaprljanosti krzna, ali ako je maca čista, možda se na koži razvio dublji i ozbiljniji proces.

Infekcije kože izazivaju neprijatan miris. U slučaju ozbiljne infekcije, mačka će gubiti dlaku, a koža će trpeti iritaciju. Ako mazite mačku i primetite mastan sloj neprijatnog mirisa na rukama, to je pouzdan znak ozbiljne infekcije kože, uzrokovane preteranim bujanjem gljivica ili bakterija. Rane na koži ponekad izbijaju ispod dlake, pa se teško uoče, a lako se inficiraju. Iz rane može procureti iscedak neprijatnog mirisa. Zato pregledajte kožu, pronađite rane ispod krzna i odmah odvedite mačku na pregled.

Uši i urinarni problemi

Infekcije ušiju razvijaju se usled enormnog bujanja kvasca, bakterija ili grinja u unutrašnjosti organa čula sluha. Mačka će početi da trese glavom i češaće uši iz kojih će se osećati zaista loš miris. Pregledajte unutrašnjost mačijih ušiju i obavezno vodite mačku kod veterinara.

Kad je reč o urinarnim problemima, miris mačijeg urina, koji je inače veoma jak i podseća na amonijak će se pojačati. Infekcije urinarnog trakta izazivaju miris nalik truleži, a inkontinencija ili nemogućnost kontrole mokrenja učiniće da mačka konstantno miriše na mokraću. Ako se mačka bezuspešno napreže da obavi malu nuždu, ovo je hitan slučaj! Urinarne opstrukcije su izuzetno opasne, pa nemojte čekati da se bolest razvije.

Mačke su pravi mađioničari u “maskiranju” bolesti. Ako primetite bilo kakve promene ili osetite neprijatan miris koji ne prestaje, ne čekajte, već se odmah obratite veterinaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari