• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vaš pas ima jak nagon za plenom: Kako da sprečite da jurca za životinjama, psima, mačkama, pa i decom

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovaj instinkt se manifestuje i u kućnom okruženju, u vidu posvećenog čuvanja dece ili besomučne jurnjave mačaka i drugih životinja

  • 0
Nemački kratkodlaki ptičar Foto: Shutterstock/Charlotte Lehman

Mnoge radne i lovačke rase pasa su stvarane da pomognu ljudima u lovu, pa su isterivali, jurili i čuvali razne životinje. Međutim, u svakodnevnom životu nagon plena kod psa može biti veoma veliki izazov za rešavanje ako živite u stanu ili gradu.

Evo nekoliko načina kako da upravljate nagonom plena kod pasa, koje predlaže Dogtime.

Da li dobro razumete nagon plena kod psa

Nagon za plenom je instinktivno ponašanje psa koje ga tera da primeti, juri ili uhvati plen. Za radne pse, ovo je rutina koju ispoljavaju isterivanjem ptica iz žbunja, lajanjem na lisice ili čuvanjem ovaca i stoke. Instinkt za plenom se može manifestovati na druge načine, kao što je čuvanje male dece u dvorištu ili jurnjavu za kućnom mačkom. Pojedine rase pasa, kao što su border koli i nemački kratkodlaki ptičar, imaju visok prirodni nagon za plenom. Međutim, ovaj instinkt može da varira od psa do psa, čak i među rasama koje imaju nagon za velikim plenom.

Identifikujte i izbegnite okidače nagona plena

Ako vaš pas ima veliku želju za plenom, verovatno ste primetili šta ga pokreće. Možda ga komšijska mačka primorava da je juri kroz dvorište, ili vaš pas tera decu na kauč svaki put kada ustanu. Posmatrajući ponašanje psa možete utvrditi koji okidači ga teraju da jurca za plenom.

Najbolji način delovanja za smanjenje nagona plena i potencijalne štete po druge ljude i životinje je izbegavanje okidača. Isprobajte tehnike kao što je držanje psa na povocu kada ste na otvorenom, ili potpuno ogradite dvorište sigurnosnom ogradom, ili premestite psa u drugu prostoriju ako se previše fiksira na neki objekat. Ovo će pomoći da iskontrolišete ponašanje psa i izbegnete eskalaciju.

Tehnike odvlačenja pažnje koje upravljaju snažnim nagonom plena

Ometanje pažnje psu pomaže da se smanji njegov nagon za plenom. Preusmerite pažnju psa na pozitivnije dešavanje. Ako ste kod kuće, preusmeravanje pažnje psa na igračku slagalicu koja angažuje njegov um, ili igra donošenja lopte ili nekog predmeta u dvorištu takođe može da pomogne. Aktivnijim psima ponudite "jače" igre koje će im potpuno zaokupiti misli i kad će moći da se prepuste svojim instinktima u bezbednom, kontrolisanom okruženju.

Obezbedite psu adekvatnu vežbu i mentalnu stimulaciju

Pas kome je dosadno će postati destruktivan, pa je važno da znate koje su fizičke i mentalne potrebe vašeg ljubimca. Održavajući um i telo vašeg psa aktivnim, možete ga umoriti kroz konstruktivne aktivnosti. Agilnost, skakanje sa doka, frizbi i još mnogo toga su odlični načini da ga stimulišete. Duge šetnje ili trčanje će omogućiti psu da njuška ili komunicira sa okolinom, ali ga ne puštajte sa povoca.

Pas i deca Foto: Shutterstock/Marian Weyo

Trenirajte svog psa

Ne možete uvek izbeći sve pojedinačne okidače, posebno kod visokomotivisanih pasa. Obuka, pored preduzimanja koraka da se izbegne okidač, može pomoći da se ublaži problem psa koji ima jak nagon za plenom. Dobar prvi korak je rad na osnovnom treningu poslušnosti koji pomaže da se poboljša komunikacija između vas i vašeg psa. Na taj način ćete naučiti da lakše čitate govor tela ljubimca i saznati koje su najbolje tehnike za odvraćanje pažnje psa od preterane stimulacije.

Ako je nagon plena vašeg psa prejak za njega, razmislite o pomoći stručnjaka za ponašanje pasa. Oni mogu kreirati plan koji odgovara potrebama vašeg psa. Desenzibilizacija takođe može da ublaži neželjeno ponašanje. Iako obuka ne može u potpunosti ukloniti instinktivno ponašanje, može da pomogne da se smanji eskalacija ili preterana stimulacija.

Pogon na plen može biti veoma frustrirajuće ponašanje psa koje vlasnik treba da iskontroliše. Međutim, praćenje gorenavedenih koraka pomoći će da bolje razumete i odgovorite na prirodne instinkte vašeg psa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kad se lovački pas maskira u blatu, ni rođeni vlasnici ne mogu da ga prepoznaju

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari