• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tri rase pasa koje ne trpe decu: Jedna ih vidi kao plen, druga ne voli buku, treća je uvek spremna da ujede

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručnjaci tvrde da ove rase ne bi trebalo da budu na listi želja budućih vlasnika koji imaju malu decu

  • 0
Vajmarski ptičar Foto: Shutterstock/Weimduufkes_fotos

Odabir prave rase psa za vašu porodicu je najvažniji i sasvim je sigurno da ćete među 360 globalno priznatih rasa pronaći psa koji vam odgovara, ali kao budući vlasnik, važno je da ne izaberete rasu samo zato što je "u trendu" ili "izgleda slatko", savetuje Thesun.

Veterinari širom sveta predlažu budućim vlasnicima pasa da detaljno istraže rase pre nego što požele dobrodošlicu četvoronožnom prijatelju. Odabir savršene rase psa zahteva još više razmišljanja ako u kući imate malu decu. Stručnjaci tvrde da ove tri rase pasa ne bi trebalo da budu na vašoj listi želja ukoliko imate decu, a na vrhu liste zabranjenih je vajmarski ptičar.

Psi sa plavim očima Vajmarski ptičar Foto: Shutterstock

Vajmarski ptičar je gajen za lov na krupnu divljač - klasu plena koji, po veličini, izgleda slično detetu mlađem od 13 godina. Iako ova osobina ne znači da će vajmaranac stalno vrebati dete, on se grubo igra sa ljudima sa kojima živi, pogotovo ako ne dobija dovoljno pažnje ili nije aktivan. Vajmarskom ptičaru je potrebna određena rutina i mnogo trčanja, šetnje i igre. To može biti teško ako ste zauzet roditelj.

Čivava Foto: Pixabay

Druga na listi nepoželjnih rasa za porodicu sa decom je manja od vajmarskog ptičara, ali ne i manje nezgodna: reč je o čivavi. Ovi psi za torbicu jesu mali, ali su poznati po tome što imaju usta uvek spremna za ujed.

Mnogi ljudi smatraju da su čivave idealne za porodice sa malom decom, jer je rasa veoma mala, ali je realnost sasvim suprotna. Čivava se oslanja na svoje zube koji je štite tamo gde njen stas ne može, reagujući lajanjem, a ponekad i ujedom. Mnogim čivavama je potreban lični prostor: one će dati mnogo signala ako neko uđe u njihovu zonu i učini da se osećaju neprijatno. Problem sa decom i čivavom je u tome što deca nisu vešta u čitanju signala, pa čivava začas postane agresivna.

Akita inu Foto: Shutterstock

Akita, veliki japanski planinski pas, treća je rasa koja je najmanje pogodna za porodicu. Stručnjaci kažu da akita može da bude veoma dobra i odana, ali je to rasa koja je godinama uzgajana da bude čuvar. Instinkti akite veoma se lako preokrenu u igri i prilikama u kojima nepoznata deca dolaze u vaš dom. Akita želi da zaštiti svoju porodicu, uključujući i vašu decu, pa može da shvati dolazak druge dece kao pretnju, a ponekad i da poistoveti grubo ponašanje ili buku vaše dece sa neprijatnim doživljajima koje je imala sa drugom decom. Priridan instinkt akite čuvara se tada aktivira i dolazi do napada i povređivanja.

Ista pravila koja se odnose na navedene tri rase pasa važe i ako nemate malu decu u kući, ali vam dolaze u posetu. Ukoliko ne umeju da se ponašaju pravilno u kući u kojoj živi pas jedne od navedenih rasa, njihov nestašluk, cika i vriska će u ovim psima probuditi odbrambene odgovore.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Popodnevna dremka uhvaćena kamerom

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari