• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Nova školska godina nema veze sa psima, a neki ljubimci se pribojavaju susreta sa decom, evo i zašto

B. P.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Polazak u školu znači vrisku, graju, ciku i mahnitu trku i jurnjavu đaka po dvorištu i igralištu što pojedini psi ne mogu da podnesu

  • 0
Pas i deca u školi Foto: Shutterstock/FamVeld

Ljubitelji jeseni oduševljeno su dočekali da gaze crvenkasto lišće koje sve brže opada i da uživaju u prijatnijoj temperaturi koja prija skoro svakome, pa i našim psima. Ipak, ovo doba godine, najpoznatije po tome što se deca vraćaju u školske klupe, mnogi ljubimci uopšte ne vole, pa za neke septembar početak prave patnje.

Ako pas postane uznemiren zbog dece ili gužve, povratak u školu će biti veliki izazov vlasnicima koji šetaju ljubimca trasom koja vodi preko otvorenog školskog dvorišta. Iako vlasnici vole šetnje sa psom, prizor uznemirenog ljubimca koji se trese zbog vriske i galame desetine dece može da bude veoma tužan. Srećom, vlasnik može mnogo toga da uradi kako bi ojačao samopouzdanje psa.

Veterinarski stručnjaci kažu da je najvažnije prepoznati da pas ima ovaj problem i poštovati ga kao biće sa osećanjima.

Svaki pas ima nešto što mu je omiljeno i nešto što ne voli, pa ako želimo da negujemo vezu sa njim, treba da mu pomognemo da se oseća bezbedno, prenosi Kinship.

Rani znaci staha i stresa kod psa

Psi govorom tela poručuju da su uplašeni ili im je neprijatno i tada drže rep između nogu, dok neki čak mašu repom i kad su uplašeni. Ljubimci pokazuju anksioznost određenim ponašanjem, kao što je lizanje usana, zevanje, okretanje glave. Ako šetate psa na povocu u blizini grupe dece, ponašanje psa može se pogoršati, jer nema gde da pobegne. Rep psa će pasti ili će ga zavući između nogu, oči će mu postati veoma ispupčene i videće se beonjače i uši će povući unazad, dok su drugi znaci stresa zategnute, stisnute usne, prejako dahtanje iako napolju nije toplo, pretraživanje okoline pogledom, čučanje, nisko hodanje, odbijanje poslastica.

Stoga posmatrajte psa, pogotovo kad znate da ima probleme: posmatrajte ga u domu, gde je opušten, kako biste govor njegovog tela mogli da uporedite sa reakcijama koje pokazuje kad nije opušten. Neki znaci stresa i bojazni su očigledni - poput zatezanja povoca da bi pobegao, cviljenja, lajanja, režanja ili napada.

Psi generalno pokazuju suptilne znake straha pre nego što postanu agresivni ili panični, ali ih vlasnici često zanemaruju. Lista upozoravajućih znakova uključuje ukočen pogled, proširene zenice, ispupčene beonjače, ukočen rep, znojave šape, savijene prste i ukočene pokrete.

Pas i deca u školi Foto: Shutterstock/OlhaTsiplyar

Kako pomoći psu da se ne boji dece i gužve

Najbolje je da pas od najranijeg uzrasta bude u kontaktu sa decom, ali i da bude izložen grupama mališana tokom osnovnog perioda socijalizacije. Samo tako će naučiti kako da se ponaša u grupi i to saznanje će mu pomoći da se oseća prijatno u budućnosti. Svako iskustvo prilikom socijalizovanja treba da bude pozitivno, prijatno i podstaknuto i nagrađeno poslasticama.

Glavni period socijalizacije štenaca je od treće do 14. ili 16. nedelje starosti i za to vreme potrebno je postepeno i umereno izlaganje psa širem svetu. Štene neće biti potpuno vakcinisano do 20. nedelje pa ćete morati da svedete na minimum bilo kakvo izlaganje patogenima koji mu prete od drugih pasa i ljudi. Psa možete da iznesete u šetnju i da ga držite u naručju, dok ono posmatra svet oko sebe i upoznaje se sa decom, automobilima, biciklama i drugim prevoznim sredstvima.

Vlasnici bi trebalo da od najranijeg uzrasta povedu psa u šetnje pored dečijih igrališta. Treba poneti ukusne poslastice i igračke žvakalice i sedeti sa psom koga ćete nagraditi sve dok radoznalo gleda u ono što se dešava oko njega. Nakratko pas može da priđe deci, ali to ne treba forsirati. Psa ne treba stavljati u stresne situacije kako bi se navikao na njih. Samo zato što se pas dobro slaže sa poznatim detetom kod kuće, ne znači da će biti miran i pažljiv sa petoro nepoznate dece koja mu pritrče na ulici ili u šetnji.

Pas i deca u školi Foto: Shutterstock/Ali Peterson

Šta ako se pas već plaši dece

Prilagodite svoju rutu i satnicu šetnje kako biste u početku izbegli susret psa sa mnoštvom dece. To će smanjiti stres psa i njegovu anksioznost. Ukoliko želite da modifikujete ponašanje psa, treba da znate da je za to potrebno vreme i strpljenje. Ako pas pokaže fleksibilnost za interakciju sa decom, prvo naučite decu kako najbolje da pristupe ljubimcu. Svi bi trebalo da zatraže saglasnost od vlasnika pre nego što požele da pomaze psa. deca moraju da znaju kako da pokažu naklonost tako što neće stavljati ruke iznad glave psa, već će mu pružiti otvoren dlan u nivou njegove brade.

Ako se strah psa pojavi i pojača kad sretne decu, konsultujte se sa veterinarom kako bi obavio pregled i isključio potencijalne zdravstvene probleme. Postoje neka zdravstvena stanja koja izazivaju bol i stres, pa pas nije raspoložen za druženje bilo sa kim. Neki psi se možda nikada neće osećati prijatno u gužvi, pa stručnjaci kažu da je bolje pustiti ih da ostanu kod kuće gde se uvek osećaju bezbedno.

Ako profesionalni bihejviorista smatra da bi obuka psa bila korisna, treba nastaviti sa njom. Sistematska desenzibilizacija koristi nagrađivanje i poslastice kako bi pomogla psu da se postepeno opusti kad se nađe u blizini onoga što ga uznemirava. To znači da treba da nauči da hoda bliže gomili dece ili ljudi ili da toleriše glasniju, razdraganu decu u blizini. Naučite da prepoznate govor tela vašeg psa i koristite obuku zasnovanu na nagrađivanju da biste kod psa uspostavili pozitivne asocijacije prema stvarima koje ga plaše. Psa ne požurujte, a ako bude izložen strahovima s vremena na vreme, preusmerite mu pažnju na nešto pozitivno. Male poslastice su veoma važne u životu psa i mogu mnogo da učine da se prijatna šetnja ne pretovori u haotičnu.

Pas Foto: Shutterstock/alfredhofer

Šta treba uraditi ako vaš pas ugrize dete

Nesreće se dešavaju i najvažnije u njima je preuzimanje odgovornosti. Ako niste upućeni u zakonske procedure u vezi sa ujedom pasa, informišite se da biste bili spremni u slučaju da dođe do takve situacije.

Ako vaš pas nekoga ugrize, nemojte se ljutiti, jer je šteta već napravljena, a vaš bes će pogoršati situaciju. Psa udaljite od deteta i pozovite njegove roditelje ili policiju. Najvažnije je da ne pokušavate da prikrijete stvari ili da se udaljite sa mesta događaja. Budite otvoreni i ponudite pomoć. Odgovornost vlasnika psa je da postavi neophodne granice svom ljubimcu kako bi svi u njegovoj okolini bili bezbedni. Svaka porodica ima drugačiji pristup podučavanju dece o tome kako da komuniciraju sa psima, a neki roitelji nažaost tome ne pridaju značaj i to nikad ne urade.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Titan tera noćne more: Ovaj pas vraća osmeh na lice deci sa teškim životnim pričama

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari