• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo su gotovo neprimetni, ali sigurni znaci opasnog psa: Javljaju se pre nego što zareži i pokaže zube

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svaka rasa može pokazati znake agresije i to je prirodan način da pas "kaže" da mu je neprijatno i da se oseća ugroženim

  • 0
Pas agresija Foto: Shuttestock/Saengla

Pre nego što pas počne da reži i pokaže zube, postoje suptilni znaci koji ukazuju na to da će postati agresivan, kaže stručnjakinja za ponašanje pasa Džema Renvik koja je podelila savete za sprečavanje eskalacije situacija sa potencijalno opasnim psom.

Džema je veterinarska tehničarka u PDSA, dobrotvornoj organizaciji sa sedištem u Velikoj Britaniji koja pruža besplatnu i jeftinu negu za kućne ljubimce. U razgovoru za Thesun ona je ukazala na zabrinjavajuće ponašanje koje pokazuju psi.

Poistovećivanje instinkta sa agresijom

Svaka rasa može pokazati znake agresije jer je to prirodan način da psi ukažu na osećaj ugroženosti. Našim ljubimcima potrebna su pozitivna iskustva u mladosti da nauče da ne koriste agresiju na neprikladan način. Obično štenci pokazuju suptilne znake straha i postaju agresivni samo kada osete da nemaju drugu opciju. Zato je važno da izbegnete situacije u kojima bi pas procenio da mora da se ponaša agresivno i da ga brzo uklonite iz tog okruženja čim pokaže znake da se oseća neprijatno.

Pseći instinkt za lovom mnogima deluje kao agresivan stav. Većina pasa ima određeni nivo nagona za plenom pa počinju da trče kako bi uhvatili ono za čim jure. U "pripitomljenom" svetu ovi postupci mogu izgledati agresivno, ali je u prirodi psa da se tako ponaša. Ako znate da vaš pas ima snažan instinkt za jurnjavom, pobrinite se da ga držite na povocu. U situacijama koje dopuštaju da pas slobodno trči za divljim životinjama ili stokom, važno je da pas ima dobar opoziv koji se postiže z pozitivnu obuku zasnovanu na nagradi.

Važnost dosledne obuke, socijalizacije i nagrađivanja

Socijalizacija, obuka zasnovana na nagrađivanju, pamćenje i učenje govora tela psa su najbolji način da se prepozna i spreči pseća agresija.

Pas agresija Foto: Shuttestock/Amazing Arts Store

Uvođenje novih iskustava na pozitivan način pomaže štencima da shvate da ne treba da se plaše mnogih situacija. Dobro socijalizovan pas neće tek tako osetiti strah, pa je manje verovatno da će se ponašati agresivno. Ne zaboravite da nagradite svog psa kada ostane miran u kompromitujućim situacijama, jer će tako shvatiti da je to dobro ponašanje i za ubuduće.

Pse treba držati na povocu na nepoznatim mestima kako bi izbegli bilo kakvu situaciju koja im se može učiniti agresivnom. To dalje znači da pas na povocu ima manje šanse da se udalji iz situacije ako proceni da je stresna, zbog čega je važna budnost i reakcija vlasnika. Pas može pokazati nelagodu ako mu priđe nepoznata osoba ili pas, pa će vlasnik morati da bude spreman da drži ljubimca podalje.

Veoma je važna vlasnikova budnost i svest o bezbednosti drugih pasa i ljudi. Ne dozvolite svom psu da trči prema nepoznatom ljubimcu: iako je vaš pas druželjubiv, ne možete sa sigurnošću znati kako će reagovati. Džema Renvik opomenula je vlasnike kućnih ljubimaca da ne ignorišu zabrinjavajuće ponašanje pasa. Ako postoje problemi u ponašanju, razgovarajte sa veterinarom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Staford treniran kao marinac: Ovaj pas je spremniji od mnogih ljudi

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari