• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto jazavičari ne vole kišu: Pet "bauka" koji plaše, sputavaju i razdražuju psa sa najkraćim nogama

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Saveti kako da iskustvo jaze na kiši bude manje stresno

  • 0
Jazavičar Foto: Shutterstock/Sebastian Alejo Becerra

Ne možemo kriviti jazavičare što mrze kišu po kojoj nije uvek zabavno hodati, a njihov prezir prema vlazi i barama nije jedinstven samo za ovu rasu. Mnogi psi bi radije ostali na toplom nego da gacaju po mokroj travi, ali satisfakciju dobiju čim im vlasnik obriše šape.

Ipak, postoji nekoliko razloga zašto baš jazavičari mrze kišu: neki su neizbežni i teško se rešavaju, ali ima saveta kako da im iskustvo na kiši postane manje stresno.

Ovo je 5 mogućih razloga koji su jazavičarima "ogadili" kišu.

1. Jazavičarima kiša neprijatno miriše

Psi vole svoju rutinu i udobnost, ali kiša menja sve: trotoar, trava i sve drugo menjaju izgled, i vazduh takođe čudno miriše, iako ljudima prija. Osim toga, svaki pas, pa i jazavičar, može da poveže kišu sa pojavama koje su ga u prošlosti plašile, poput grmljavine ili sevanja munja, i da unapred postane zabrinut kad god napolju pada kiša.

2. Jazavičarima je hladno na kiši

Malo koji čovek voli kišu, pogotovo padavine sa temperaturama ispod 10 stepeni Celzijusa, a zamislite tek kako je jazavičaru koji je bos i ima tanku dlaku. To je realno objašnjenje zašto ova rasa nije tolerantna na hladnoću, uprkos njenom nemačkom poreklu.

Jazavičar Foto: Shutterstock/Masarik

3. Jazavičari ne podnose klizav teren

Klizavi trotoari su nesumnjivo razlog zašto niko ne volite kišu, pa ni vaš jazavičar. Ova rasa sklona je bolesti intervertebralnih diskova i oko 25 posto jazavičara pati od ove tegobe. Još jedna briga su povrede leđa zbog jedinstvenog oblika tela ovog psa, pa su klizave površine veoma rizične za njega, a kiša to samo pojačava i čini jazavičara nesigurnim.

4. Jazavičar nema iskustvo sa kišom

Period između 3. i 14. nedelje života je "osetljiv period" u životu svakog psa koji se upoznaje sa novim iskustvima i ljudima i mora da nauči da prevaziđe mnoge strahove. Osim zvuka usisivača i upoznavanja osoba sa dugom kosom ili bradom, osećaj kiše koja dobuje po šapama može izazvati neugodnost kod psa. Razmislite o tome iz perspektive vašeg jazavičara šteneta: nedostaje mu iskustvo da shvati šta to pada na njega i da li je bezbedan. Psi imaju snažan instinkt za preživljavanje kojim se objašnjavaju ovakve reakcije jazavičara koji u tom uzrastu ipak ne zna šta ga čeka kad oseti kišu na glavi.

Jazavičar Foto: Shutterstock/Oks_tumik

5. Jazavičaru ne kisnu samo šape

Stomak jazavičara bliži je tlu nego trbuh pasa drugih rasa. Njemu nisu samo noge vlažne, što može mnogo da smeta ovom kratkodlakom psu. Iskustvo može podstaći negativnu povezanost sa kišom, što objašnjava odbijanje jazavičara da prođe kroz baru. Njemu voda deluje dublje nego drugim psima, pa je takva reakcija sasvim razumljiva.

Kako da naterate jazavičara da izađe na kišu

Trik da naterate svog jazavičara da izađe napolje po kiši je da to učinite pozitivnim iskustvom. Vlagu i hladnoću ne možete da promenite, ali poslastice i pohvale su moćni pomagači i motivatori, čak i za najtvrdoglavije kućne ljubimce. Oni će pomoći da šetnja po kiši bude manje stresna. Svom jazavičaru možete nabaviti kabanicu i obuću u kojima će mu biti prijatnije i manje hladno.

(Dogster/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Radni dan u Telegrafu bio je mnogo lepši i efikasniji uz jednog specijalnog jazavičara

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari