• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Može li pas da se naljuti na vas: "Smekšajte" ljubimca spajanjem nespojivog, a evo kako da to uradite

B. P.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Psu bacate loptu koja ne postoji? Zadirkujete ga laserom koji ne može da uhvati ili ga izazivate nečim što ne može da dobije? Ako ste skloni neslanim šalama, dobro razmislite o tome kako da se ljubimcu "izvinite"

  • 0
Pas ljutnja Foto: Shutterstock/Jstaley401

Psi doživljavaju duboke emocije, ali se ponekad pitamo mogu li da se naljute na nas. Ako ste ikada zadirkivali psa, znaćete da je sve zabava i igre dok pas ne pokaže da mu to više nije zabavno.

Ponekad ljubimcu otmete ili sakrijete kost ili se pretvarate da bacate loptu koju nemate u ruci, a onda pas počne laje, ukoči se, reži ili se udalji.

Ako ste skloni šali i ovako se ponašate, sigurno se pitate da li se pas ponekad naljuti na vas.

Šta o tome kažu stručnjaci za ponašanje kućnih ljubimaca: kako objašnjavaju razloge zbog kojih pas može zaista da se naljuti na vas i šta možete da uradite povodom toga, piše Rd.

Da li pas stvarno može da se naljuti

Da li se psi mogu naljutiti i mogu li da pokažu da su frustrirani ili iznervirani? Iako su čovek i pas različite vrste, zanimljivo je tumačiti ponašanje psa kroz ljudsku prizmu, a kad su u pitanju emocije, imamo dosta toga zajedničkog sa četvoronožnim prijateljima.

Psi pokazuju osnovna osećanja kao i ljudi: plaše se tokom vatrometa, srećni su kad se igraju i ljute se kad ih spustite iz naručja.

Pas ljutnja Foto: Shutterstock/Marques

Da li pas može da se naljuti na vlasnika

Da, psi se ljute na svoje vlasnike, ali pitanje: "Da li je pas ljut na mene?" nije tako jednostavno. Kad se priča o besu, on se posmatra iz ljudske perspektive, uz učešće emocija koje se često mešaju sa besom. Kad je reč o ljutnji ljubimca, vlasnik je tumači kao "ispad" sličan sopstvenom. Možda će se zapitati da li ljubimac ogorčen što vam je tanjir pun slasnog pilećeg mesa koje on ne sme da jede, ili je ljubomoran što više pažnje obraćate na mačku ili je ogorčen što ne prestajete da gledate u telefon, umesto da mu se posvetite. Vaš pas najverovatnije ne oseća ništa od navedenog, iako postoji prirodna sumnja na njegovu ljubomoru.

Zašto se pas ljuti

Psi osećaju primarne emocije kao i ljudi: oni imaju želju da istražuju, potrebu za negom, osećaju požudu, doživljavaju strah (anksioznost), paniku (tugu) i bes. To su instinktivne emocije i razlikuju se od sekundarnih osećanja u koje spada ljubomora. Ako psi mogu da dožive bes, oni definitivno mogu da se naljute na ljude. Iako delimo emocije sa psima, ne doživljavamo ih nužno na isti način. Psi nisu osvetoljubivi i ne rade ništa iz inata, ali pokazuju frustraciju.

Situacije na koje i sami reagujete ljutnjom će uznemiriti i psa, pogotovo ako je čuvar ili ne voli da mu se dira hrana. Zamislite da ste veoma gladni i sedite u restoranu, a neko vam priđe i otme tanjir ili spusti ruku u hranu! Prvo ćete se uplašiti, ali ćete brzo osetiti bes. Isto je i sa psom.

Pas ljutnja Foto: Shutterstock/Sjale

Znaci da je vaš pas ljut na vas

Ne postoji jedinstven odgovor čoveka ili životinje na bes. Neki ljudi napadaju fizički kada su ljutiti, drugi vrište i viču, dok neki prećute. Kad je reč o psima, situacija je sledeća.

Agresija - pas koji je ljutit može da preti napadom ili da to zaista uradi. Takav dramatičan odgovor dešava se ako uradite nešto što pas ne može da podnese: ako je gladan i uzmete mu hranu, ili psa koji ima bolove prisiljavate na fizički kontakt. Čak i potezi koji vam se učine bezazlenim (poput "tapšanja" psa po glavi ili netremičan pogled u oči) mogu izazvati agresiju, jer se smatraju nepristojnim u psećem svetu. Različiti psi imaju različite okidače za svoj bes koji varira od napada na izvor besa do upozorenja tihim režanjem. Iako neki psi reže dok se igraju, većina pasa će režati kad žele da prekinu ono što im ne prija. Što bolje razumete pseće oglašavanje i govor tela psa, jasnije ćete prepoznati njegovu frustraciju i bes. Pod znacima frustracije psa podrazumevaju se napred povučene uši, pogled fiksiran na "metu" i agonistički izgled čeljusti - uglovi usana povučeni napred u obliku slova C i otkriveni zubi.

Postoje i drugi znaci besa kod psa: težina se pomera napred, prednje i zadnje noge se ukoče i idu pravo, kičma je u ravnom položaju, a rep visoko dignut i uspravljen. Brzo lajanje je još jedan znak da pas doživljava bes. Međutim, psi mogu iskusiti više emocija istovremeno, kao što su uzbuđenje i strah.

Izbegavanje - ljuti psi nisu uvek agresivni. Umesto da laju ili reže, oni će vas izbegavati tako što će okrenuti glavu, njuškati zemlju ili se odvojiti na drugi način. najočigledniji način je kad pas ustane i izađe iz prostorije. Međutim, ako vas pas izbegava, ne znači nužno da je ljut na vas: možda doživljava stres (ako vičete ili ga kaznite), oseća mrzovolju ili ponekad želi samo malo svog mira.

Pas Foto: Shutterstock/Aleksey Boyko

Kako odgovoriti na ljutnju psa

Kada pas izražava ljutnju, saosećajte s njim i ne dopustite eskalaciju daljeg sukoba. Ne vičite na psa i izbegavajte fizički kontakt, kako psa ne biste primorali na odbrambeni položaj i podstakli agresivno ponašanje, poput napada i ujedanja. Najlošije bi bilo da psa naterate da počne da vas se plaši.

Osim što treba da naučite da "čitate" komunikaciju psa, morate ga i razumeti: samo tako ćete moći da deeskalirate situaciju. Bezbednost ljubimca i vlasnika su na prvom mestu: ako pas izražava bes putem agresivnog ponašanja (kao što je režanje ili lajanje) ili vam preti, prestanite sa onim što radite i udaljite se od njega. Ako pas nije agresivan, ali je odlučio da vas izbegava, poštujte to. Psi "žive u trenutku", tako da verovatno nećete morati dugo da čekate da njihov bes nestane. Dajte psu nekoliko minuta da se smiri, a onda sačekajte da vam priđe. Iz ljudske perspektive, ovo se može natzvati praštanjem i zaboravljanjem.

Kad psa prođe bes, ponudite mu poslastice ili igračke: to je svojevrsno izvinjenje, a ljubimac će biti srećan što je incident postao prošlost.

Pas ljutnja Foto: Shutterstock/Goodfocused

Naučite alternativne odgovore

Kada se pas smiri, analizirajte situaciju i pokušajte da identifikujete šta je izazvalo bes kako biste izbegli slične probleme u budućnosti. Budite svesni da nećete uvek imati uspeha: ako se vaš pas naljuti na grumera, ne možete zauvek izbegavati šišanje. Zato naučite psa kako da se nosi sa okidačima ljutnje i da odgovori pozitivnijim emocijama. Pokušajte sa kontrakondicioniranjem i spojite nespojivo, odnosno uparite razlog pseće ljutnje sa nečin što pas voli - komadićem piletine, džigerice i sličnog. Ovo će polako promeniti negativan emocionalni odgovor psa u nešto pozitivno, kao što je iščekivanje poslastice.

Možete pokušati i sa tehnikom zamene odgovora: ako se pas naljuti kada priđete činiji za hranu, naučite ga da se udalji u vreme obroka kako biste mogli neometano da podignete i napunite činiju pre nego što ga pozovete da jede.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Kada čeljad nisu besna, kuća nije tesna": Način na koji ovi psi jedu će vas oduševiti

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari