• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 7 min.

Ovo su uobičajeni ali pogrešni potezi kojima vlasnici svakodnevno izluđuju svoje pse: Nerviranje u 12 tačaka

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 7 min.

Mislite da ste savršeni za svog ljubimca, ali da li mu zapravo idete na živce? Evo šta ne vole vaši psi i saveti kako da se ubuduće ponašate

  • 0
Pas Foto: Shutterstock/Denzelmedia

Dolazite kući iscrpljeni posle dugog radnog dana, ali ste uzbuđeni što vidite svog psa kako maše repom i gleda u vas u iščekivanju. Ali kada se spustite na kolena i snažno ga zagrlite, on jedva čeka da pobegne od vas.

Šta se to događa?

Ako ste pomislili da ste grljenjem iznervirali svog ljubimca, niste pogrešili! Iako ste poželeli da psa obaspete ljubavlju i pažnjom, vaša verzija naklonosti se očigledno nije poklopila sa njegovom.

Na koje sve načine nervirate svog psa i kako bi zapravo trebalo da mu prilazite?

1. Psa gledate pravo u oči

Ne uobražavate da vaš pas sve vreme bulji u vas: tako on uči koje su vaše navike, pokušava da se s vama poveže, pa čak i saopštava svoje potrebe, poput želje za hranom ili odlaska napolje. Ali, ako isti pogled uperite u psa, on u najboljem slučaju može da ga iznervira, a u najgorem da ga ugrozi. Netremičan pogled u oči psu znači sukob na pomolu i može se pogrešno protumačiti kao znak agresije.

Iako je u redu da nakratko uzvratite pogled ako vam pas priđe i pogleda vas u oči, nemojte to činiti duže od nekoliko sekundi i posmatrajte ga blagim pogledom. Međutim, taj pogled ne pretvarajte u zurenje, pa se "prešaltujte" na drugi način iskazivanja ljubavi, naprimer pomazite ljubimca.

Pas i vlasnik Foto: Shutterstock/Pryzmat

2. Psa grlite prejako i prečesto

Iako je zagrljaj uobičajeni način iskazivanja ljubavi i naklonosti prema ljudima, pas ne voli ovu vrstu ljubavi. Nekim psima ne smeta kratak zagrljaj, ali za druge zagrljaj može imati negativno značenje.

Važno je da znate da pročitate govor tela vašeg psa. Ako on juri u vaš zagrljaj, kratko grljenje je sasvim prihvatjivo. Psa odmah pustite ako počne da se migolji ili na neki drugi način želi da ode. Ne insistirajte na zagrljaju ako ga pas nije izazvao, jer će izgledati kao da ga jurite što će ga iznervirati ili uznemiriti.

3. Psa konstantno zadirkujete igračkama

Da li ste ikada zadirkivali psa lažnim bacanjem frizbija ili lopte? Ova vrsta zadirkivanja možda je smešna ljudima, ali je psima veoma dosadna.

Psi ne razmišljaju kao ljudi: oni ne razumeju da su zadirkivanje i šale zabavne i bezopasne. Pas želi da uživa u igri s vama što, u njegovim očima, znači da mu bacate loptu kako bi mogao da je donese. Ako zadirkujete psa tokom igre, on vam posle možda neće verovati, što će oslabiti vaše poverenje.

Umesto da zadirkujete svog psa, bacite loptu ili frizbi kad god pravite pokret. Ako psu ponudite igračku tokom igranja, pustite ga da je uzme, umesto da je otima dok je pružate. Ako psa ne "čikate", on će nastaviti da vam veruje, baš kao što veruje da ćete ga nahraniti kada je gladan, pustiti ga napolju ako ima potrebu i brinuti o njemu kada je povređen ili bolestan.

Pas Foto: Shutterstock/Tom Harper

4. Psu pričate previše

Psi razumeju vrlo malo reči koje ljudi izgovaraju. Ako pričate sa svojim psom normalnim tonom i poželite da mu održite neko predavanje o ponašanju, on to neće razumeti i biće zbunjen i iznerviran, posebno ako se i vi živcirate. Iako će pas biti srećan što ne vičete na njega, on radije ne bi slušao vaše gunđanje i gomilu reči koje jednostavno ne shvata. Umesto toga, budite kratki i izgovarajte reči koje pas razume, poput "sedi, ostani", "dole", "ne", "fuj" i slično i probajte da psa naučite osnovnim komandama uz korišćenje signala rukama.

5. Psu preglasno pričate

Glasno pričanje nikome ne pada lako, pa ni psima koji to čuju kao bučno, dosadno lajanje, a ne stvarne reči. Većina pasa ima ograničen "rečnik" i ne razme čovekov govor. Čak i dosadno ravno pričanje može postati uznemirujuće ako vičete na psa. U tom slučaju, pas će se uplašiti i reagovati na vaše neverbalne signale, kao što su ton glasa, držanje tela i gestovi i može se desiti da se sakrije ili skloni.

Pseći sluh je veoma osetljiv pa se "stišajte", jer koliko god vikali na psa, nećete dobiti rezultat koji želite. Bolji način da "saopštite" psu šta želite je da nagradite njegovo dobro ponašanje kada se ono desi. To će ga naterati da ponovi dobre poteze.

Pas Foto: Shutterstock/chocopie

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako je Đole brzinom munje pogodio gde je poslastica: Pas pametnica ili najbolji njuško na svetu?!

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari