• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li zimsko računanje vremena utiče na vašeg psa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dodatni sat spavanja mnogi su jedva dočekali, ali ne i psi koji su navikli da u određeno vreme jedu, obave nuždu i dočekaju vlasnika s posla. Kako da im pomognemo da lakše uspostave novi ritam starih navika

  • 1
Psi i zimsko računanje vremena Foto: Pixabay/chiemsee2016

U Evropi, pa i u Srbiji, letnje računanje vremena završeno je 29. oktobra.

To znači da su se u noći između 28. i 29. oktobra, u 3 sata ujutru, kazaljke pomerile jedan sat unazad.

Ljudima je taj dodatni sat odličan način da nadoknade san.

Ali, kakvi su efekti pomeranja vremena na pse?

Životinje ne uspostavljaju svoju rutinu prema satu čoveka. Oni imaju biološki sat koji im signalizira kad treba da jedu, spavaju, idu u toalet i rade sve ostalo u toku dana.

Kada ljudi pomere sat za kraj letnjeg računanja vremena, to može da utiče na pse.

Evo kako da ljubimcu olakšate dane neposredno posle početka zimskog računanja vremena i pomognete da se bezbolno prilagodi novoj-staroj rutini.

Psi i zimsko računanje vremena Foto: Pixabay/silvo

Vreme obavljanja nužde

Većina pasa obavlja nuždu ujutru, odmah po buđenju.

Kada spavate dodatni sat, vaš pas može se zbuniti i sedeti pored vašeg kreveta, čekajući da ustanete i uhvatite njegov povodac. Ako ignorišete njegovu molbu, možda neće moći da izdrži. Zato postavite prostirku koju će pas moći da iskoristi da obavi nuždu, ukoliko ne može da trpi. 

Psi se drže rasporeda odlaska u toalet i biće im potrebno izvesno vreme za prilagođavanje.

Psi i zimsko računanje vremena Foto: Pixabay/YamaBSM

Vreme hranjenja

Ako je pas navikao da jede u određeno vreme, može da se uznemiri ukoliko doručak ili večera kasne jedan sat. Nemojte se iznenaditi kad ugledate ljubimca koji sedi pored prazne činije i gleda u vas. U slučaju da mu obrok ne bude serviran na vreme, pas će "prosjačiti", cvileti, žvakati predmete ili pokušati da pretura po kanti za smeće.

Zajedničko vreme

Dok ste na poslu, nedostajete svom psu. Vi ste njegova porodica, član njegovog čopora. Verovatno će biti srećan da dobije dodatni sat sa vama ujutru, ali očekuje da dođete kući kad sunce bude u određenoj tački na nebu.

Kada se vratite kući posle sata zakašnjenja, posebno kada sunce zađe, pas može da pretrpi dodatni stres. On je okidač za sva neželjena ponašanja, uključujući uništavanje vaših stvari, predmeta u domu, pa i nesreće. Da bi tugu psa zbog vašeg kašnjenja zamenile suze radosnice, potrudite se da ga na vreme pripremite za dodatni sat samovanja.

Pojedini vlasnici pasa, kojima poslodavac dopušta da dovedu ljubimca na posao, nemaju ovaj problem.

Psi i zimsko računanje vremena Foto: Pixabay/alihasadd25

Šta možete da uradite

Pomozite psu da se prilagodi zimskom računanju vremena na način koji će smanjiti stres ili neželjeno ponašanje.

U nedeljama koje prethode kraju letnjeg računanja vremena, promenite svoj raspored za nekoliko desetina minuta. Odložite jutarnje šetnje nekoliko minuta. Ne prisiljavajte psa da se dugo suzdržava od vršenja nužde, već tek toliko da se navikne na novo vreme. Hranite ga malo kasnije kako bi se postepeno privikao. Sve aktivnosti na koje je navikao pomerajte za po koju desetinu minuta.

Kad već uđete u novi ritam, obratite pažnju na potrebe psa. Ukoliko pokaže da mu nešto ne prija, prilagodite mu se, pogotovo ako pokaže znake anksioznosti. Na ovaj način ćete doprineti da prebacivanje sa letnjeg računanja vremena bude pozitivno, a ne stresno iskustvo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    8. novembar 2023. | 19:40

    Зимско рачунање времена је ПРАВО. С пролећа се ремети.