• 4

Vreme čitanja: oko 4 min.

Da li vam poslodavac dozvoljava da dovodite svog psa na posao?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pod pretpostavkom da poslovna politika vaše kompanije nema negativan stav prema boravku kućnih ljubimaca na radnom mestu, kako se pripremate za ovaj “poduhvat”’ i kako ga realizujete?

  • 4
Pas na vašem radnom mestu Foto: Shutterstock

Poslovna politika vašeg poslodavca je takva da, osim ostalih pogodnosti, dozvoljava boravak psa kućnog ljubimca na vašem radnom mestu.

Nekim osobama ovo zvuči kao šala, nekima kao naučna fantastika, ali je mnogima u svetu ovo realnost.

Pod pretpostavkom da ste među zaposlenima kojima je dozvoljeno da na posao povedu psa, kako se pripremate za ovaj “poduhvat”’ i kako ga realizujete?

Voditi psa na posao je zaista uzbudljivo za vlasnika i njegovog četvoronožnog prijatelja.

Pas dolazi u novo okruženje, oseća raznovrsne i mnogobrojne mirise i viđa nova lica sa kojima treba da uspostavi kakvu-takvu vezu.

Zato je neophodno da pokažete psu svoje radno mesto na pozitivan način.

Pripreme počinju kod kuće

“Kancelarijski psi” počinju sa obukom dok su još u domu.

Podučavanje psa osnovnim veštinama, kao i navikavanje da mirno sedi ili leži dok radite, morate praktikovati kod kuće.

Pas na vašem radnom mestu Foto: Shutterstock

Pre nego što dođe u vašu kompaniju i “zalegne” ili “zasedne” pored vas, pas treba da savlada neke korisne veštine. Pod pretpostavom da već zna da sedne ili legne kad čuje komandu, on mora naučiti da bude miran kad ne možete da mu posvetite pažnju. Sem toga, treba da ostane miran u slučaju da morate nakratko izaći.

Pre nego što pomislite da psa dovedete u svoje radno okruženje, proverite da li je medicinski zaštićen, u pogledu vakcinacija i tretmana protiv buva, krpelja i unutrašnjih parazita.

Upoznavanje sa kolegama - nepoznatim ljudima

Ako se vaš pas previše uzbudi kad upoznaje nove ljude, važno je da nauči kako da reaguje mirno i staloženo, kako ne biste imali neprijatnosti na radnom mestu. I vaše kolege će se pritom osećati opuštenije i mirnije. Sa ovom obukom počnite u domu ili napolju, dok sa psom šetate. Poslušan pas će brzo naučiti da se mirno pozdravi, bez skakanja, lajanja i ujedanja, i takvo pozitivno ponašanje uvek nagradite poslasticom.

Putovanje do radnog mesta

Kako obično odlazite na posao? Da li hodate, vozite auto ili koristite javni prevoz? Da li vaš pas već putuje na te načine s vama i kako se ponaša?

Važno je da pas bude opušten ne samo na vašem radnom mestu, već i tokom putovanja do kompanije u kojoj radite. Ako niste sigurni kako će reagovati u slučaju gužve, saobraćajnog špica i drugih nepredviđenih situacija, počnite da ga navikavate na to povremenim izvođenjem i vožnjama. Isprobajte kratke šetnje, putovanja automobilom ili javnim prevozom tokom vikenda, kad ima manje gužve.

Pripremite svoj radni prostor

Pas na vašem radnom mestu Foto: Shutterstock

Sledeći korak pre dovođenja psa na radno mesto je priprema radnog prostora.

Da li će pas imati gde da se smesti u vašoj kancelariji? Da li je okruženje gde će provesti vreme bezbedno i tiho? Ako je vaš radni sto ili prostor blizu prometnog područja, sa mnogo ljudi, možete li zatražiti premeštaj u mirniji deo, na primer u ugao ili blizu zida? Da li ste uklonili sve žice i predmete koje bi pas mogao da “žvakne” u iskušenju ili da se u njih upetlja ako se bude dosađivao? Kakva je podloga na podu vaše kancelarije? Ako je klizava, treba da razmislite o donošenju prostirke na kojoj će pas sedeti ili ležati. I da li uopšte možete doneti nešto tako na posao?

Imate li dovoljno prostora da psu stavite činije sa vodom i hranom, igračke i ostale zanimacije bez kojih ne može da zamisli dan u domu?

Pripremite kolege za dolazak vašeg psa

Osnov dobrih kolegijalnih odnosa je međusobno poštovanje zaposlenih. Pod pretpostavkom da imate pozitivnu, jasnu i otvorenu komunikaciju sa kolegama, dogovorite se o načinu rada u prisustvu vašeg psa.

Ne zaboravite da razmislite o tome da li su vaše kolege srećne što ćete dovesti psa na posao. Možda ima osoba sa alergijom na pseću slinu? Da li svi zaposleni razumeju potrebe vašeg psa? Hoće li svi istolelrisati slučajne ili povremene laveže ili mali nered koji pas napravi?

Osmislite i rezervni plan

Pas na vlasnikovom radnom mestu Foto: Pexels/Karolina Grabowska

Baš kao što svakodnevno pakujete stvari u torbu koju nosite na posao, i vašem psu će biti potreban paket sa osnovnim potrepštinama kako biste i vi i on bili spokojni u kancelariji u kojoj ćete provesti veliki deo dana.

Obavezno spakujte: povodac, am i ogrlicu, osveženje u vidu vode, hranu, činije i poslastice, eventualne lekove, podlogu na kojoj spava i odmara, igračke, žvakalice, higijenske potrepštine (kesice za izmet, peškir, sredstva za čišćenje).

Ukoliko vas pozovu na važan vanredni sastanak, unapred se dogovorite sa kolegama da psa pričuvaju. U slučaju da uočite da je pas pod stresom ili mu nije dobro, možete li izaći s posla da biste psa odveli kući?

Postepeno uvodite psa na radno mesto

Pas na vlasnikovom radnom mestu Foto: Pexels/Apunto Group Agencia de publicidad

Uvođenje psa na vaše radno mesto treba da bude postepeno, kako ga ne biste preopteretili. Prvo ga dovedite na pola dana, ako je moguće, a ako se pokaže kako treba, slobodno ga povedite i na ceo dan. Postepeno povećavajte broj dana u kojima ga dovodite tokom nedelje dok se u potpunosti ne upozna sa vašim radnim mestom i rutinom i pokaže znake da je potpuno opušten u novom prostoru.

Ako ljubimac ne pokazuje znake anksioznosti ili frustracije kad je sa vama na radnom mestu, dovodite ga svakodnevno nedelju dana i vidite kako će reagovati.

Zapamtite: vaš pas može biti predobar i preposlušan u ponedeljak i utorak, ali će možda napraviti skandal u sredu! Nemojte opterećivati psa ako uočite i najmanji znak nemira kod njega. Pretpostavljamo da znate da čitate govor njegovog tela.

Uživajte u druženju!

Kada (ako) uspešno prođete sva iskušenja dovođenja psa na vaše radno mesto, možete uživati u svakodnevnom druženju, uključujući i pauze da biste ga izveli u toalet. Uspostavljanje prijatne dnevne rutine će pokazati psu da se najbitnije stvari u njegovom životu nisu promenile.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari