• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Psi često plaču od sreće kada se njihovi vlasnici vrate kući posle odsustva, tvrdi najnovija studija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživači dokazali da kućni ljubimci rone “suze radosnice” kad god se ponovo sretnu sa svojim ljudskim prijateljima

  • 0
Pas i suze radosnice Foto: Shutterstock/Annette Shaff

Jedna studija dokazala je da psi plaču od sreće kad se njihovi vlasnici vrate kući s posla ili puta.

Naši kućni ljubimci iskreno se oduševe kada vide svoje ljudske saputnike nakon dugog perioda odsustva, kažu japanski istraživači.

Veruje se da suze produbljuju vezu između pasa i njihovih vlasnika, piše BBC.

Studija, zasnovana na ponašanju 22 psa, posmatrala je njihove reakcije pri ponovnim susretima sa vlasnicima i drugim poznatim ljudima.

Da bi testirali svoju teoriju, akademici sa Univerziteta Azabu i Medicinskog univerziteta Jichi postavili su papirne trake ispod očiju pasa tokom normalne interakcije sa njihovim vlasnicima. Isto su uradili i minut pre nego što su se psi ponovo sreli sa vlasnicima nakon pet do sedam sati odvojenosti.

Psi su plakali od sreće prilikom susreta sa vlasnicima, ali ne i sa drugim poznatim ljudima.

Pas i suze radosnice Foto: Shutterstock//Beliphotos

Da bi videli da li su suze povezane sa psećim emocijama, istraživači su na psima primenili rastvor oksitocina, ključnog hormona koji učestvuje u vezivanju. Nakon što su ga upotrebili, otkrili su da se proizvodnja suza značajno povećala.

Iako je poznato da psi luče suze kojima čiste suzne kanale, to ranije nije bilo povezano sa njihovim emocijama.

"Nikada nismo čuli da životinje pa i psi plaču u radosnim situacijama kao što je ponovno viđanje sa vlasnicima“, rekao je Takefumi Kikusui, jedan od autora studije u časopisu "Current Biology".

Vlasnici pasa dobro znaju da ih, po povratku u dom, psi pozdravljaju mahanjem repa i lizanjem lica i ruku, ali je pitanje da li primećuju i njihove suze radosnice.

Pogled pun suza koji pas uputi vlasniku stimuliše lučenje oksitocina, izazivajući u vlasnicima nežnost, zaštitničko raspoloženje i veću želju da brinu o ljubimcu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari