• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Postoji barem 13 razloga zbog kojih pas “liže” vazduh, a evo šta o njima kažu veterinari

Vreme čitanja: oko 3 min.

U većini slučajeva reč je o uobičajenom ponašanju ljubimca koji očekuje obrok, otkriva mirise ili pokazuje pokornost, ali ponekad može da bude reč i o pojavi zdravstvenih problema

  • 0
Pas i "lizanje" vazduha Foto: Shuttestock/smrm1977

Psi koji konstantno izbacuju jezik kako bi “lizali” vazduh čine to iz nekoliko razloga.

U većini slučajeva reč je o sasvim normalnom i uobičajenom ponašanju. Ipak, ono može da ukaže i na ozbiljniji zdravstveni ili mentalni problem kod ljubimca.

Iz kojih 13 razloga psi "ližu" vazduh?

1. Otkrivanje mirisa

Psi imaju izuzetno čulo mirisa: njihov nos opremljen je specijalizovanim "aparatom" za njuh koji se zove vomeronazalni (Jakobsonov) organ.

Zahvaljujući njemu, pas oseća feromone, a "lizanjem" vazduha on hvata masu mirisnih čestica kako bi ih usmerio ka receptorima ovog organa.

2. Iščekivanje hrane

Pas počinje da "liže" vazduh kad očekuje da obrok, ali na ovaj način pokazuje i da je gladan.

Pas i Foto: Pixabay/Klbvnata

3. Mimikrija

Neki psi ližu vazduh ako prilikom češanja ne mogu da dosegnu neko mesto, pa "slažu facu". Ovo ponašanje je slično korišćenju zadnjih nogu prilikom pokušaja da odagnau svrab na teško dostupnim delovima tela.

4. Iritacija kože

Kad imaju iritaciju kože, ili osećaju svrab na mestima do kojih teško mogu da dopru, neki psi počinju da ližu vazduh kako bi oponašali češanje ovih područja. Ako pas liže vazduh, koža mu deluje iritirano i češe različite delove tela, odvedite ga veterinaru.

5. Pokorno ponašanje

Lizanjem vazduha i oblizivanjem usana pas pokušava da pokaže pokornost, pogotovo u slučajevima kad se u njegovoj blizini nalazi dominantniji pas. Na ovaj način on pokazuje da nije zainteresovan za nadmetanje ili borbu.

Pas i Foto: Pixabay/Christina 0chiz

6. Anksioznost ili stres

Životinje koje pate od stresa ili anksioznosti, na primer prilikom preseljenja u novo okruženje, mogu da ližu vazduh i usne kako bi se smirile.

7. Navika ili aberantno ponašanje

Način suočavanja sa stresom može da preraste u aberantno ponašanje, odnosno da se stalno ponavlja, čak i u situacijama koje ne zahtevaju odgovarajuću reakciju. Postoji veliki broj aberantnih ponašanja, a lizanje vazduha je jedan od njih.

Aberantno ponašanje se razvija kad se anksioznost ili stres ne rešavaju u ranim fazama i teško ga je iskoreniti.

Pas i Foto: Pixabay/Jaclou Dl

8. Mučnina

Ponekad psi ližu vazduh kada osete mučninu. Ovo je uobičajeno ponašanje koje se primećuje neposredno pre nego što pas povrati. Ukoliko postane učestalo, odvedite psa kod veterinara kako bi utvrdio uzroke povraćanja i dodelio odgovarajuću terapiju.

9. Strani predmet u ustima

Ako pas iznenada počne da liže vazduh, velike su šanse da mu se nešto zaglavilo između zuba. Bilo da je reč o hrani ili stranom predmetu, pas će lizati vazduh u pokušaju da iz usta ukloni ono što mu smeta. Pregledajte psu usta i pažljivo uklonite ono što pronađete, ili odvedite psa na pregled.

Pas i Foto: Pixabay/petfoto

10. Povreda ili trauma

Male posekotine, ubode, ogrebotine i druge povrede nosa, lica ili usta kod psa mogu ga naterati da liže vazduh kako bi se izborio sa bolom. U ovim slučajevima, njegovo ponašanje može biti praćeno i trljanjem lica. Pregledajte psa i pronađite izvor nelagodnosti. Ako je povreda ozbiljnija, na redu je poseta veterinaru.

11. Bolesti zuba

Lizanje vazduha može ukazivati na labav zub, parodontalnu bolest ili bilo koji uzrok infekcije ili bola povezan sa zubima. Baš kao i ljudima, i psima je potrebno redovno čišćenje zuba kako bi se izbeglo nakupljanje bakterija i stvaranje zubnog plaka. Povremene posete veterinaru radi čišćenja zuba treba da budu deo redovne brige o ljubimcu. Infekcije zuba ili desni su opasne zbog rizika od razvoja apscesa korena i rizika od širenja bakterija na srce, jetru ili bubrege.

Drugi znaci infekcije usta ili zuba su halitoza (neprijatan zadah), salivacija, lizanje sopstvenih zuba, usana ili vazduha i problemi sa žvakanjem. U tom slučaju, odvedite psa veterinaru.

Pas i Foto: Pixabay/No Longer Here

12. Gastrointestinalni problemi

Sindrom iritabilnih creva, strani predmeti u stomaku, pankreatitis, đardija i druge gastrointestinalne tegobe mogu biti uzrok preteranog lizanja vazduha. Drugi znaci koji ukazuju na gastrointestinalne probleme su povraćanje, dijareja, nadimanje i smanjen apetit. Veterinar će obaviti pregled i na osnovu analize krvi, fecesa i drugih testova dijagnostikovali i lečili gastrointestinalne probleme.

13. Neurološka stanja

Kognitivna disfunkcija je degenerativna bolest pasa koja se manifestuje odumiranjem moždanih ćelija. Ova atrofija mozga izaziva različite simptome, a jedan od njih je ponavljanje određenih ponašanja, poput žvakanja i lizanja, uključujući lizanje vazduha. Ako vaš pas senior iznenada počne da liže vazduh, najbolje je da ga odvedete veterinaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari