• 0
 ≫ 

Zubi vašeg psa nisu blistavi? Sedam saveta kako da to promenite

 ≫ 

Čisti zubi su važni za celokupno zdravlje vašeg ljubimca. Imajte to na umu sledeći put kad poželite da preskočite pranje

  • 0
pas, poslastica Foto: Pixabay.com

Činite sve što je u vašoj moći da osigurate da su vaši ljubimci dobro nahranjeni, hidrirani, vakcinisani, sigurni i srećni. Međutim, postoji jedna oblast u kojoj vlasnici ljubimaca ponekad zakažu.

Prema studiji sprovedenoj u 2016. godini, 76 odsto pasa i 68 odsto mačaka pati od dentalnih bolesti. Ako ste zabrinuti i mislite da ne održavate dobro dentalnu higijenu vašeg ljubimca, pročitajte jednostavne savete portala PureWow kako da vašem ljubimcu obezbedite blistav osmeh.

Zakažite čišćenje

Kao što ljudi moraju redovno da posećuju zubara, tako i životinje moraju da ga posete jednom godišnje. I kod mladih pasa i mačaka se može razviti periodontalna bolest, bakterijska infekcija koja može da dovede do gubitka zuba. Što pre počnete da posećujete zubara, to ste sigurniji da se bolest neće razviti. Pre sledeće godišnje kontrole, recite veterinaru da bi voleli da neko pregleda zube vašem ljubimcu.

Štene, pas Proveravajte zadah vašem ljubimcu Foto: Pixabay

Pomirišite im dah

Loš zadah je znak da se nešto dešava u ustima vašeg ljubimca. Ako je zadah jak i opor velike su šanse da se bakterija već nastanila. Redovno proveravajte zadah svog ljubimca kako bi sve promene primetili na vreme.

Proveravajte im desni

Nije uvek moguće primetiti znakove periodontalne bolesti, ali bi bilo dobro da s vremena na vreme pogledate desni vašeg ljubimca. Proverite da li su upaljene ili da li krvare. Redovno proveravanje može dovesti do toga da se vaš ljubimac navikne na ovu akciju, što bi pranje učinilo malo lakšim.

Pas hrana Dajte psu poslasticu, ali onu za pse Foto: Pexels

Dajte im poslasticu

Postoje poslastice za ljubimce koje su dizajnirane kako bi smanjile naslage na zubima vašeg ljubimca. Šargarepa je veoma dobra prirodna poslastica za pse, dok je grickaju nežno čiste svoje zube i desni.

Pustite ih da zvaću igračke

Igračke su odlični dodaci za čišćenje zuba, pogotovo za pse koji vole da ih zvaću. Kosti koje su napravljene od kvalitetne gume sa raznim naborima i izbočinama su najbolje za zube. Obratite pažnju da ne kupite previše tvrdu igračku ili igračku od loše plastike koja može da pukne.

Perite im zube od malena i činite to često

Počnite da perete zube svom ljubimcu dok je mali. Možete upariti pranje zuba sa četkanjem ili sečenjem noktiju. Ako imate psa, kupite četkicu koja je dizajnirana za njih. Postoje paste za zube sa ukusima koje psi vole, poput piletine. Ako vaš pas mrzi četkicu za zube, pokušajte da koristite prst. Nikada ne perite zube ljubimca svojom pastom za zube.

Budite upoznati sa njihovim jedinstvenim rizicima

Kod manjih pasmina kao što su jokširski terijer i jazavičar se često dešava "gužva" u ustima, jer ovim pasminama retko ispadaju mlečni zubi. To znači da se naslage pojavljuju brže i u debljem sloju.

Foto: Pixabay.com

Mačke su posebno podložne dentalnim oboljenjima kao što su resorptivna lezija i stomatitis. Resorptivne lezije predstavljaju proces u kojem desni počinju da rastu preko zuba ili se stvaraju rupe na zubu, na mestu gde se spajaju desni i zub. Stomatitis se karakteriše kao upala sluzokože usne duplje. Ove bolesti su veoma bolne i skupe za lečenje.

Kod svih ljubimaca se može razviti teška i hronična bolest bubrega i jetre ako se zubni problemi ne primete na vreme i ne leče se. Ako mislite da vaš ljubimac oseća bol dok jede ili primetite drastičnu promenu u njegovom ponašanju, obratite se veterinaru. Što više znate o tome šta se dešava, bolje ćete uspeti da zaštitite zdravlje svog ljubimca. Nekoliko dodatnih koraka i osiguraćete zdrava usta vašeg ljubimca.

(K. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari