• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako da najbrže uklonite zgrudvani sneg sa psa: Najefikasniji "čistač" nalazi se u vašoj kuhinjskoj fioci

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naši psi izgledaju divno na belom zimskom pokrivaču, ali se na njihovoj dlaci nahvataju čitavi grozdovi grudvi koje se veoma teško skidaju. Vlasnici su isprobali razne "alatke" i evo koje su se pokazale najpraktičnijim

  • 2
Pas u snegu Foto: Shutterstock/Chamois Huntress

Stigao nam je snežni talas, a na pseće potrebe, kao i obično, ne utiču godišnje doba, vreme, naše obaveze, ni umor. Šetnje po snegu su nam neizbežne, a tada će psi, posebno čupavi, oduševljeno skakati, valjati se i roniti po dubokom belom pokrivaču. To jeste jedan od najslađih prizora, ali on nestaje istog momenta kada uđemo u kuću i shvatimo da sa psa moramo ukloniti sneg koji se zgrudvao.

Kupanje jeste najefikasnija opcija, međutim, vreme je hladno, pa nije zdravo psa kvasiti svakodnevno, pogotovo ne više puta dnevno.

I česta upotreba šampona nije dobra za kožu psa, a i proces kupanja može da potraje, pogotovo kada je reč o velikim i čupavim psima, za koje se i lepi najveća količina snega.

Pas u snegu Foto: Shutterstock//Miachikova Natalia

Sušenje ne moramo ni da spominjemo, to je "muka" sama za sebe, a ni četkanje nije najpraktičnije, čak se ponekad čini kao muka bez kraja.

Šta onda da radimo?

Evo koje opcije čišćenja snežnih grudvica sa psa predlaže Apetit.rs.

Pas u snegu Foto: Shutterstock//Gostua

Žica za mućenje hrane

Možda deluje bizarno, ali je žica za mućenje hrane najefikasniji "skidač" snega sa psa.

Procedura je vrlo jednostavna: psa namesite tako da najlakše doprete do "zamrznute" dlake (uhvatite šapu, okrenete ga na leđa ili slično) i brzim, ali opreznim pokretima gore-dole, žicom prelazite po slepljenim grudvicama snega (kao da ih stružete).  Kad skinete većinu grudvica, ostatak snega osušite fenom.

Koliko god bila uvrnuta, ova metoda je vrlo efikasna, brza i ne zahteva kvašenje psa.

Pas u snegu Foto: Shutterstock/Chaisit Rattanachusri

Sušenje fenom

Sušenje fenom obično traje veoma dugo, ali ne zahteva kvašenje psa, a i svakako je neizbežna ukoliko ljubimca okupate. Razlika je jedino u tome što će sušenje snega trajati kraće od sušenja potpuno mokrog psa.

Uključite fen na srednju temperaturu i pažljivo sušite psa (ukoliko stavite na najtoplije, vodite računa da ga ne zadržavate predugo na jednom mestu zbog mogućih opekotina).

Pas u snegu Foto: Shutterstock/Ravenajuly

Brisanje peškirom

Ukoliko pas nije doneo previše snega u kuću, možete ga obrisati i osušiti peškirom.

Malo intenzivnijim, ali pažljivim trljanjem, za nekoliko minuta ćete otopiti i pokupiti sav sneg sa njegove dlake.

Kupanje do pola

Umesto da psa potpuno potopite, napunite kadu ili lavor tako da mu topla voda prelazi samo dužinu šapa. Za nekoliko minuta sneg će se istopiti, a psu će prijati toplota nakon igranja po zimi.

Pas u snegu Foto: Shutterstock/Otsphoto

Obucite psu jaknicu

Ovo je najefikasniji vid prevencije "skupljanja" snega. Psa obucite u odgovarajuću jaknicu ili skafander i budite sigurni da mu se sneg neće zalepiti za dlaku. Odaberite jaknicu koja prekriva i stomak, jer se na njemu sneg najčešće nahvata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    11. januar 2024. | 11:31

    Sigurno nemate pametnija posla nego se matretirati oko jadne životinje koju nehumano držite u 5m2 u stančiću , životinji kojoj ste oduzeli slibodu i prirodno okruženje ugrožavajući mir i zdravlje komšija , sve bih ja vas na kontrolu u odgovarajuću ustanovu i pred sud za ugrožavanje prava i slobode životinja !