• 0
 ≫ 

Do kada tolerisati prljave šapice: Stručnjaci otkrivaju koliko često i kako da pravilno okupate psa

 ≫ 

Vlasnici bi trebalo da kupaju psa jednom do dva puta mesečno

  • 0
Kupanje psa

Foto: Pixabay

Tako slatki, ali ponekad tako prljavi!

Psi umeju da unesu ogromnu radost u naš život, ali njihovo gajenje podrazumeva i određene obaveze. Ovom prilikom sa vama delimo neke smernice kako pravilno okupati psa, kao i koliko često bi to trebalo da se radi.

U jednom od prethodnih tekstova pisali smo nešto više o tome zašto je dobro redovno voditi psa kod grumera, ali između tih odlazaka svakako treba psu održavati skladan izgled dlačnog pokrivača, kao i higijenu. Redovno kupanje se tu javlja kao apsolutan prioritet. Međutim, koliko često treba da bude ovo kupanje?

Ukoliko se pitate koliko često treba kupati psa, znajte da to zavisi od mnogo faktora, kao što su dužina dlake, tip dlake, boja dlake, količina aktivnosti psa i slično, piše Apetit.rs.

S tim u vezi, pse sa dugom dlakom treba kupati češće. Generalne smernice su takve da pse treba kupati kad se isprljaju, kada se kupaju u tekućim ili stajaćim vodama, ili kad krenu da se osećaju. Međutim, valja biti oprezan! Prečesto kupanje pasa skida sa kože prirodnu masnoću koja predstavlja vid zaštite, a to može dovesti do perutanja.

Čovek, muškarac, pas

Foto-ilustracija: Pixabay

U svakom slučaju, to ne bi trebalo da bude češće od 1-2 puta mesečno.

 

Kako pravilno okupati psa

Ispratite ove jednostavne korake i vaš pas će biti čist kao suza. Pripremite kupku - neka temperatura bude približna temperaturi psa, kao recimo kada se sprema kupka za dete. Natopite dlaku - natopite krzno vašeg psa u potpunosti, najbolje uz pomoć tuša. Pazite da voda ne uđe u uši! Nanesite šampon - kada je dlaka skroz mokra, krenite sa šamponom.

Koristite isključivo šampon za pse jer on ima posebnu formulaciju bezbednu za ove životinje. Šampon za ljude može izazvati ozbiljne iritacije kože. Temeljno osušite - pripremite veliki peškir za upijanje vode inajpre se odmaknite - vaša kuca će sigurno pokušati da otrese višak vode sa sebe! Ako planirate da koristite fen, budite oprezni. Neki psi ga podnose, neki ne, pa je važno testirati. U svakom slučaju, potrudite se da upalite podešavanje na hladno duvanje, kako ne biste izazvali opekotine. I vaš pas je spreman za izlazak u grad!

Kupanje pasa možete i trebalo bi da obavljate redovno, dokle god pas nema nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema. U toj prilici, ipak treba pitati veterinara za preporuke, i obratiti se profesionalnom grumeru. U svakom slučaju, učinite sve da ovo iskustvo prođe što prijatnije za psa, jer kupanje je nešto na šta on treba da bude u potpunosti naviknut. Samo najbolje za vaše ljubimce!

Video: Zašto pas kada može zver: Imaju medu za kućnog ljubimca, ali ne plišanog

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari