• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zašto zmija liže vlasnika i ispituje ga jezikom? Struka kaže da ne treba brinuti, osim u jednom slučaju

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kada nekoga dodiruje jezikom, zmija upija njegov miris i analizira ga da bi saznala da li je pred njom plen, predator ili neko treći. Ovo je uglavnom prirodno ponašanje gmizavca koje ne najavljuje agresiju, ali ni naklonost

  • 0
Zmije Foto: SShutterstock/Kurit afshen

Imate zmiju kućnog ljubimca koja vas s vremena na vreme "lizne"?

Da li ste se nekad zapitali zašto zmija jezikom ispituje vlasnika?

Gmizavci, vodozemci i mnogi sisari imaju Jakobsonov, odnosno vomeronazalni organ (VNO) koji koristi hemoreceptore za slanje signala u mozak kako bi bolje identifikovao različite mirise.

Kada zmija nekoga dodiruje jezikom, na taj način ona upija njegov miris i analizira ga svojim vomeronazalnim organom. Tako ona prikuplja informacija o svom okruženju.

Ovo je sasvim normalno ponašanje zmija, ali se ipak pitate može li time ona da nagovesti svoje "ozbiljnije" namere? Ono je uglavnom bezazleno i ne ukazuje na agresiju ili glad, ali ni na naklonost. Korišćenje jezika za "skeniranje" mirisa je jedno od najjačih čula zmija, jer druga osetila nisu toliko jaka kao informacije koje se obrađuju putem vomeronazalnog organa.

Zmija liže vlasnika ako ne vidi dobro

Većina zmija ne vidi dobro, zbog čega koriste jezik i to je njihovo dominantno čulo. Zmije imaju u očima ćelije koje omogućavaju da vide u nekoj boji, ali i da vide UV svetlo. U zavisnosti od toga da li zmija lovi danju ili noću, prilagodiće se da propušta različite količine ultraljubičaste svetlosti. Kada zmija koja je aktivna ili lovi u određeno doba dana pokuša da osmatra u suprotno vreme (dan/noć), možda neće moći da se prilagodi količini svetlosti, To će uticati na njen vid, pa će morati da koristi jezik kako bi saznala više informacija.

Zmije Foto: Pixabay/sipa

Zmija liže predmete prilikom presvlačenja (opet slabo vidi)

Zmije loše vide tokom procesa presvlačenja i tad odbacuju i "kapke", posebne opne koje imaju preko očiju. Njene oči tad deluju plavo ili zamućeno i u ovom periodu vid zmije je ugrožen i zavisi od drugih čula.

Zmija "vidi" toplotu iz vlasnikovog tela

Neke zmije imaju jamice na licu pomoću kojih "vide“ infracrveno zračenje ili toplotu predmeta. Ovo im je važno ne samo za otkrivanje sledećeg obroka, već i za zaštitu od predatora.

Zmije zavise od spoljašnjih izvora toplote kojom održavaju svoju telesnu temperaturu. Ako detektuje vašu toplotu, može da vas lizne kako bi proverila da li ste grabljivac, plen ili udobno mesto za zagrevanje.

Zmije Foto: Pixabay/kapa65

Da li zmija "najavljuje" ugriz ako liže vlasnika?

Zmije jezikom otkrivaju plen koji ližu pre nego što ga progutaju. Ali, to što zmija lizne vlasnika, ne znači da ga smatra sledećim obrokom.

Ipak, ne može se sasvim isključiti mogućnost da zmija napadne ili ugrize ako se zbuni ili protumači vaš miris kao miris plena. Kada držite zmiju, uvek treba da operete ruke, posebno ako imate i druge kućne ljubimce. Čak i kad pripremate hranu za zmiju, nakon toga operite ruke kako vas ne bi instinktivno napala. Ova reakcija ne znači agresiju, već zmija prirodno reaguje. Ako je uplašena, agresivna ili ujeda, obično će odmah napasti.

Zmije Foto: Pixabay/sipa

Da li zmija ispituje vlasnika jezikom zato što ga voli?

Pojedini teraristi možda misle da su zmije vezane za njih, ali one ne pokazuju svesnu naklonost, iako deluje da im je lepo dok ih vlasnici drže. One tolerišu ljudsku naklonost (do određene tačke) i mogu verovati onome ko im daje hranu, ali zmije ne razumeju izraze emocija. Bez obzira na to što ponekad pokazuje naklonost, lizanje nije znak da zmija voli vlasnika.

Treba li da se nekad zabrinemo ako nas zmija liže?

Ovo je normalno ponašanje zmija i ne treba da brine vlasnika. Ali, ako se ponašanje zmije dramatično promeni i primetite da češće liže i trza jezikom, a nema promena u njenoj okolini, obratite se veterinaru.

Zmije Foto: Pixabay/sipa

Da li zmiji treba dozvoliti da nam liže lice?

Zmije i drugi gmizavci su nosioci bakterije salmonele, pa vlasnik ne treba da dozvoli da bude blizu njegovog lica i usta, što uključuje i ljubljenje zmije. U slučajevima kad zmija liže vlasnika i oseti predatora, plen ili zbunjujući miris, može da ugrize vlasnika za lice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari