• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mutne oči, rupe u košuljici, gladovanje i agresija zmije nagoveštaji su problema sa lažnim "kapcima"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čulo vida ovog gmizavca zaštićeno je opnama nalik skrami koje pod određenim uslovima u terarijumu i zbog nekih zdravstvenih tegoba ne otpadaju u procesu presvlačenja i mogu da izazovu nelagodnost i infekciju

  • 0
Zmijski "kapci" Foto: Pixabay/willypp

Zmije nemaju kapke i umesto njih oči su im zaštićene providnim opnama.

Tokom ciklusa presvlačenja, i ovi lažni kapci se menjaju.

Ipak, dešava se da se zadrže na oku i ne mogu sami da otpadnu. Ovo stanje nije dobro i može da ošteti vid zmije i da izazove infekciju.

Šta su zaostale očne "opne?

Reč je o opnama kojima su presvučene zmijske oči.

Ova "sočiva" štite vid zmije od mnogobrojnih potencijalnih opasnosti, ali se pretvaraju u problem ukoliko se u procesu presvlačenja košuljice ne odvoje od očiju. Ovaj problem se može desiti bilo kojoj zmiji, ali je veća verovatnoća da će se pojaviti kod neuhranjenih ili dehidriranih zmija.

Simptom zaostalih opni

Zmijski Foto: Pixabay/Pc Exotics

Prilikom presvlačenja zmije, pogledajte njene oči: one mogu da budu bistre ili zamućene.

Bistre oči obično znače da je sa "kapcima" sve u redu, dok zamućeno čulo vida kod zmije, na jednom ili oba oka, znači da se očne opne nisu odvojile.

Ako na delu odbačene zmijske kože gde su oči postoji rupa, moguće je da su opne otpale odvojeno od ostatka kože ili su se zadržale na zmiji.

Prazne rupe za oči u odbačenoj košuljici, mutne oči, gubitak apetita, nervoza i agresivnost su znaci da zmija ima ovaj problem.

Poremećaj vida čini zmiju nesigurnom i izaziva kod nje anksioznost. Iz istog razloga će zmija odbijati hranu, jer će biti previše nervozna da jede. Ako postoji infekcija ili je zdravstveno stanje zmije narušeno iz bilo kog razloga, sve će uticati na ponašanje i apetit reptila.

Zmijski Foto: Pixabay/Blom3

Uzroci zadržavanja opni na oku

Uobičajeni uzrok zadržavanja "kapaka" na očima je nedostatak vlage u terarijumu. Dehidracija može uticati na zdravlje zmije na mnogo načina, a može otežavati i proces menjanja košuljice.

Uzroci zaostatka očnih opni su i neuhranjenost zmije, prisustvo grinja, povrede i bakterijske infekcije.

Veterinarski tretman

Veterinar će najverovatnije uklonili zaostale opne sa očiju kako ne bi oštetile vid zmije ili izazvale infekciju, posebno ako su "zakačene" na nekoliko mesta.

Druga opcija je potapanje zmije u mlaku vodu nekoliko puta dnevno. Voda treba da bude dovoljno duboka da pokrije telo zmije, ali obavezno nadgledajte ljubimca. Posle nekoliko dana, zaostala košuljica odnosno opne na očima će omekšati i lakše će moći da se uklone.

Pojedini iskusni vlasnici zmija uklanjaju opne lepljivom trakom, ali je za ovaj poduhvat potrebno veliko iskustvo.

U slučaju da opne uklanjate ručno, činite to pažljivo.

Zmijski Foto: Pixabay/Pc exotics

Prevencija

Da biste sprečili ovu pojavu kod zmije, održavajte odgovarajući nivo vlažnosti u terarijumu. Većina zmija traži okruženje sa 50 do 70 procenata vlažnosti. Redovno ovlaživanje pomaže da se zadrži vlaga  potrebna za pravilno presvlačenje.

Održavajte higijenu terarijuma u kome ne sme da bude nikakvih predmeta koji bi mogli da spreče infekciju ili izazovu povredu područja oko očiju zmije.Hranite zmiju uravnoteženim obrocima i uvek obezbedite dovoljno vode za hidrataciju. Po mogućstvu, postavite kutiju sa vlažnim papirom gde zmija može da se uvuče kako bi se presvlačila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari