• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta da uradite ako vas ugrize zmija ljubimac

Vreme čitanja: oko 2 min.

Većina vrsta ovih reptila nije otrovna i nasilna, ali svako ima svoju "žutu minutu", stoga poštujte osnovna pravila prilikom hranjenja i rukovanja ovim gmizavcima i redovno ih kontrolišite kako biste sprečili pojavu agresije usled bolesti ili pojedinih stanja

  • 2
Ujed zmije kućnog ljubimca Foto: Shutterstock/mgallar

Većina zmija koje se drže kao kućni ljubimci su neotrovne, nežne i ne ujedaju vlasnike.

Međutim, ova tvrdnja postaje potpuno neosnovana u slučaju da vlasnik ipak doživi ujed svog kućnog ljubimca zmije.

Sve vrste zmija mogu neočekivano da ugrizu ako se uplaše ili su preterano gladne. Izgladneli gmizavac će napasti plen koji je pred njim, a može i slučajno da ugrize vlasnika koji drži njihov obrok.

Osim toga, zmije koje su sklone ujedanju najčešće menjaju košuljicu ili su bolesne, pa pokazuju viši stepen razdražljivosti.

Saznajte više o tome šta da radite ako vas zmija ljubimac ugrize i kako da sprečite da se to ponovi.

Ujed zmije kućnog ljubimca Foto: Shutterstock/Eugene Troskie

Šta da uradite ako vas ugrize zmija ljubimac

Pod pretpostavkom da zmija koju držite u domu nije otrovna, dobro operite ranu toplom vodom i antiseptičkim sapunom. Ispirajte oštećene delove kože velikom količinom vode nekoliko minuta i pritisnite ozlede ako krvare da biste podstakli zgrušavanje. Obratite se lekaru kako biste se posavetovali o specifičnom medicinskom tretmanu. Rane od ugriza neotrovnih zmija mogu se zaraziti brojnim bakterijama, uključujući salmonelu koju gmizavac prenese iz usta, jer jede glodare.

Ujed zmije kućnog ljubimca Foto: Shutterstock/mr.kie

Koja pravila treba da poštujete kako vas zmija ne bi ujela

Uvek pravovremeno i obilno nahranite zmiju.

Nikad joj nemojte nuditi hranu direktno iz ruke, a kad donosite obrok, činite to polako i nežno. Izbegavajte da dodirujete zmiju dok se hrani!

Ujed zmije kućnog ljubimca Foto: Shutterstock/irfanazam

Kako da sprečite da vas zmija ponovo ugrize

Kada sanirate rane od ugriza, proverite da lli zmija uobičajeno leži u svom terarijumu. Odokativno je pregledajte da biste uočili znake neke bolesti ili povrede. Ako smatrate da vas je ugrizla zato što je gladna, ostavite joj obrok u terarijumu, rukom ukoliko je mirna ili štapom.

Ako se zmija presvlači, postavite joj dovoljno veliku činiju sa vodom kako bi mogla da se natopi i osvežava. Ukoliko se ponaša letargično, krije se, odbija da jede ili pokazuje promene u boji kože (crenilo sa ružičastom nijansom može ukazivati na sepsu), odnesite je na pregled što pre.

Nisu sve zmije dobri kućni ljubimci, pa čak i najbolje mogu ponekad da "polude".

Kukuruzne zmije, loptasti pitoni, ružičaste boe i kalifornijske kraljevske zmije su obično nežne i pravi su izbor kućnih ljubimaca reptila koji ne ujedaju. Mrežasti pitoni i crne trkačke zmije su agresivniji i skloni ujedanju ako osete pretnju.

Ako želite da izbegnete ujede zmije, držite se podalje od nepredvidivih vrsta. Budite svesni raspoloženja i okolnosti u kojima živi vša zmija pre nego što stavite ruku u njen terarijum.

Nikad se nemojte opuštati! Čak i srećne, site zmije mogu se preplašiti i ugristi. Samo uz odgovarajuću negu i brižnog vlasnika, ugrizi zmija biće svedeni na minimum.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najlepše mace Favole Britney i Miss Monroe, publika izabrala "britanke": Završen 11. Mrnjau Fest

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari