• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo su najtraženije crne zmije: Među njima je i najozloglašenija i najopasnija na svetu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ljubitelji životinja koji uživaju u prizoru elegantnog crnog psa, sablasne crne mačke i velikog, jezivog crnog pauka, verovatno sa strahopoštovanjem posmatraju i guje crne kao noć koje zaista ne mogu da ostanu neprimećene

  • 0
Najtraženije crne zmije Foto: Shutterstock/petlindmitry

Pasionirani ljubitelji reptila potajno žele da se u njihovom terarijumu kad-tad nađe crna zmija.

Po mišljenju većine hobista, neke vrste crnih zmija su nenametljive i miroljubive, dok ima i onih koje su se pokazale kao najgori kućni ljubimci.

Top 10 najpopularnijih i najprivlačnjiih crnih zmija koje hobisti obožavaju su: meksička crna kraljevska zmija, crna pacovska zmija, južni crni trkač, crni loptasti piton, zlatno-crni piton, crna afrička kućna zmija, istočna indigo zmija i crnoglavi piton.

U ovom “dark” društvu su i dve zmije koje se obavezno zaobilaze, jer su opasne otrovnice, ali je red da ih spomenemo. To su: crvenotrbušasta crna zmija i ozloglašena crna mamba.

Neke zmije su prirodno crne, dok su ostale varijeteti boja i šara drugačije obojenih vrsta.

1. Meksička crna kraljevska zmija

Najtraženije crne zmije Foto: Shutterstock//Murilo Mazzo

Ona je laka za rukovanje i držanje, mirno i staloženo prihvata obroke i nikad ne preraste vlasnika, iako može da naraste do 1.80 metara. Ako želite da imate crnu zmiju, bilo da ste početnik ili profesionalac, nećete pogrešiti sa meksičkom crnom kraljevskom zmijom.

2. Crna pacovska zmija

Najtraženije crne zmije Foto: Shutterstock/rck953

Crna pacovska zmija ima krem-belu bradu i stomak. Veoma je popularna i često se bira kao alternativa kukuruznoj zmiji. Ona voli da se sklupča u odbrambenom položaju što može prevariti ljude koji pomisle da je u pitanju otrovnica ili je čak pomešaju sa zvečarkom!

3. Južni crni trkač

Najtraženije crne zmije Foto: Shutterstock/Rae Anna

Južni crni trkač živi u južnim SAD državama Misisipi, Luizijana i Džordžija. To je srednje velika zmija koja naraste oko pola metra do 1. 5 metar. Ova zmija ima crnu krljušt, ali joj je stomak svetlosiv ili beo. Brza je i ponekad ju je teško uhvatiti. Kad se oseti ugroženom, ispušta odbrambeni miris.

4. Crni loptasti piton

Najtraženije crne zmije Foto: Shutterstock/thevivariumsgh

Crni loptasti piton je veoma tražen. Njegova boja ide od tamnosive do crne, a cena ponekad dostiže hiljade dolara! Sa reputacijom nežnog i nezahtevnog kućnog ljubimca, uz lepotu boja i varijeteta (najtraženiji je super crni pastel), nije čudo što je ovo jedna od najpopularnijih zmija među hobistima.

5. Zlatno-crni piton

Mrežasti piton sa pravim lavirintom zlataste krljušti i crnih šara, jedna je od najlepših i najdužih zmija na svetu. Preporučuju se isključivo iskusnim teraristima.

6. Crna afrička kućna zmija

Ona ima reputaciju dobrog kućnog ljubimca: nije zahtevna u pogledu nege i ne naraste previše. Jednostavna je za rukovanje i u zatočeništvu poživi dve decenije.

7. Istočna indigo zmija

Najtraženije crne zmije Foto: Shutterstock/fivespots

Istočna indigo je najduža zmija pronađena u Severnoj Americi. Hrani se velikim zmijama otrovnicama, jer je imuna na njihov otrov, a jedna od njih je dijamantska zvečarka! Ovo je velika i debela zmija i ako je sretnete, nikad nećete zaboraviti taj susret. Njena impozantna veličina traži iskusnog hobistu koji zna da ovaj gmizavac traži veliki ograđeni prostor i da ima "eksplozivne" navike kad je reč o vršenju nužde i kupanju!

Njihovo prirodno prebivalište uništeno je zahvaljujući ljudima, pa su ove zmije morale da se presele bliže urbanim područjima. To je uticalo nja njihove navike u ishrani, pa herpetolozi smatraju da su postale svaštojedi.

8. Crnoglavi piton

Najtraženije crne zmije Foto: Shutterstock//Jay Ondreicka

Crnoglavi piton zapravo nije crn, ali ima sjajnu crnu glavu i crnim trakama prošarano krem žućkasto, narandžasto ili crvenkasto telo. Deluje da im je glava "potapana" u crno mastilo i to zmiji daje upečatljiv izgled.

Među lepim crnim zmijama su i dve opasne otrovnice.

Njih treba zaobilaziti u širokom luku, ali ih spominjemo jer su crne; čak je jednoj zmiji crna unutrašnjost tela.

One su crna zmija crvenog stomaka i crna mamba.

9. Crvenotrbušna crna zmija

Najtraženije crne zmije Foto: Shutterstock/Ken Griffiths

Crnotrbušna crna zmija je prva od dve otrovnice na ovoj listi. Iako je otrovna, ova zmija koja potiče sa istočne obale Australije je nestvarno lepa. Gornji deo njenog tela je sjajno crn, a stomak i bočne strane su u boji grimiza ili svetlocrveni.

10. Crna mamba

Najtraženije crne zmije Foto: Shutterstock/reptiles4all

Sa crnom mambom, najdužom zmijom otrovnicom iz Afrike, nema igre: smatra se najsmrtonosnijom zmijom na svetu. Ona nije crna, ali je unutrašnjost njenih usta mračna i preteće crna. Može da naraste čak četiri metra, a njen ujed, bez protivotrova, gotovo po pravilu je fatalan: smrt nastupa u roku od 15 do 20 minuta!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari