• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ovo su plave zmije, posebne i malobrojne u svetu: 13 najlepših gmizavaca u bojama vode i neba

Vreme čitanja: oko 4 min.

Neke od njih su otrovne, ali nisu agresivne prema čoveku, dok su druge bezopasne i njima pripada vrsta koja se rado čuva kao kućni ljubimac

  • 1
Plava zmija Foto: Shutterstock/Kurit afshen

Plava je retka boja životinja u divljini i jedna je od najmanje uobičajenih.

Međutim, kada se plava pojavi u prirodi, ona je uvek upečatljiva. Mnoge vrste zmija viđaju se u divnim nijansama boje mora, od sjajne plave trkačke zmije do zmije sa plavim prugama.

Upoznajte 13 najlepših plavih zmija.

1. Malajski krait sa plavim usnama

Ovo je izuzetno otrovna morska zmija koja živi u zapadnom Tihom i Indijskom okeanu. Može da naraste između metra i 110 cm, a njeno glatko plavo telo išarano je crnim trakama.

Poluvodena je i naizmenično lovi na kopnu i u okeanskim vodama, duž koralnih grebena. Ima jak neurotoksičan otrov, ali n ije agresivna i izbegava ljude.

2. Zmija sa "trepavicama"

Ona je dobila ime po "ljuskama" iznad očiju koje su nalik trepavicma. Viđa se u raznim bojama, od plave do zelene, smeđe, žute, crvene i ružičaste. Neke jedinke se pojavljuju u višebojnim kombinacijama, a pojedine imaju tamne mrlje duž tela. One su arborealne - žive na drveću u tropima Centralne i Južne Amerike, otrovne su i agresivne.

3. Plava malajska koralna zmija

Plava zmija Foto: Pixabay

Ova koralna zmija ima tanko, tamnoplavo ili plavo-crno telo koje je u suprotnosti sa živopisnom crvenom bojom glave, stomaka i repa. Duž svake strane njegovog tela se proteže bela ili svetloplava traka. Ove upečatljive, šarene zmije žive u jugoistočnoj Aziji i imaju veoma toksičan otrov koji izaziva trenutnu paralizu.

4. Istočna indigo zmija

Plava zmija Foto: Shutterstock/Patrick K. Campbell

Istočna indigo zmija je velika, neotrovna zmija koja živi na jugozapadu SAD. Njeno telo je tamnoplavo-crno sa glatkom krljušti. Neke zmije imaju nijanse crvene, narandžaste ili žute boje na bradi, obrazima i grlu. Istočne indigo zmije su veoma velike, ali su miroljubive. Ovo je ugrožena vrsta i radi se na uvećanju njene populacije.

5. Ostrvska zmija sa belim ustima

Plava zmija Foto: Pixabay

Ostrvska zmija sa belim usnama, ili zmija sa ostrva Sunda je otrovnica svetlucavog zelenog, plavo-zelenog ili žutog tela. Plave jedinke su prilično retke i uglavnom se viđaju na ostrvu Komodo. Belousne ostrvske zmije žive na drveću, veoma su agresivne i imaju otrov koji nije fatalan za ljude.

6. Vijetnamska plava zmija

Vijetnamska plava zmija ima vitko srebrno-plavo telo, sa debelom tamnom prugom od svakog oka do zadnjeg dela usta. Ostatak tela je prekriven tamnim jednoličnim geometrijskim šarama. U blizini repa ove tamne oznake se zbližavaju, stapajući se u uniformne kvadrate i pravougaonike. Njen rep je često išaran tankim svetlim prugama. Ona je popularna i kao kućni ljubimac, iako nije miroljubiva. Ako se oseti ugroženom, ona će postati agresivna. njen ujed nije otrovan, ali je veoma bolan.

7. Malabarska zmija

Plava zmija Foto: Shutterstock/ananth-tp

Zmija otrovnica koja živi u jugozapadnoj Indiji viđa se u mnogo različitih boja, poput braon, žute, zelene i svetloplave. Neke zmije imaju smeđe i crne mrlje u obliku zubaca ili cik-cak šare duž leđa, dok druge imaju blede oznake ili su sasvim bez njih. Ove prelepe zmije pojavljuju se u velikom broju u sezoni monsunskih kiša. Sporo se kreću, ali brzo napadaju. Njihovi ujedi nisu fatalni za ljude, iako će izazvati bol i otok koji traju po nekoliko dana.

8. Plavo trakasta zmija

Zmija sa plavim prugama ima tanko i usko telo, poput trake i može da bude crna, plavo-crna, maslinasto-crna ili smeđa sa svetloplavom ili žutosmeđom prugom duž svake strane tela. Nije otrovna, poluvodena je i jede žabe, daždevnjake, kišne gliste i male ribe.

Plava zmija Foto: Pixabay

9. Gvatemalska palmina zmija

Ovo je otrovnica koja živi u šumama Gvatemale, Hondurasa i južnog Meksika. Viđa se u zelenoj ili plavo-zelenoj boji i često ima plavu kožu između plavooivičene krljušti. Gvatemalske zmije imaju dodatne crne ili plave oznake u obliku mrlja, tačaka ili mrlja duž tela.

10. Obična plava zmija sa drveta

Plava zmija Foto: Shutterstock/Mike Wilhelm

Ova zmija obično je žuta, zelena, smeđa ili crna, a plava se samo ponekad viđa. Njeno celo telo je plavo, neki delovi su neonsko svetli, dok su drugi zagasiti ili tamnoplavi. Ove zmije su potpuno bezopasne, žive u Australiji i jedu žabe.

11. Bočno prugasta palmina zmija

Bočnoprugasta palmina zmija je smaragdnozelena ili plavo-zelena, sa veoma tankom žutom prugom koja se spušta niz obe strane njenog vitkog tela. Neke zmije takođe imaju plavu ili crnu krljušt duž žutih pruga. Povremeno mogu imati i plavu prugu iza očiju.

Ovo je otrovnica koja živi u nižim planinskim šumama zapadne Paname i Kostarike, kao i pećinama u Vijetnamu, Kambodži i Tajlandu. Stalno je aktivna.

12. Plavoprugasta "podvezica"

Plava zmija Foto: Shutterstock/Brook Harris

Plavoprugasta zmija "podvezica" živi na Floridi. Njeno vitko telo je sivo, smeđe, zelenkasto-braon ili crno, sa žutom, belom, smeđom, zelenom ili plavom prugom koja se proteže niz svaku stranu tela. Ova zmija ima velike oči i guta živ plen, a jede daždevnjake, kišne gliste, slatkovodne ribe, puževe, puževe, pijavice i male sisare.

13. Plavi trkač

Plava zmija Foto: Shutterstock/Jakob Pammer

Plavi trkač pojavljuje se u različitim nijansama plave, od blistave safir plave do sivo-plave i duboke ponoćno plave. Ima tamne oznake oko velikih očiju i sa obe strane lica. Njena brada i vrat su često beli ili krem ii prelivaju se crvenkasto dok se stapaju u plavu. Smatra se ugroženom vrstom, preferira suvo prebivalište i voli da se sunča. Često se viđa na poljima, otvorenim šumama, pašnjacima i oko močvara. Prilično je brza i nervozna, a kad se oseti ugroženo, imitira zvečarku i trese rep.

Plave trkačke zmije love tokom dana, jedući skakavce, bube, cvrčke, žabe, glodare i druge zmije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari