• 0
 ≫ 

Neobičan ljubimac leopard gekon: Temperamentni bubojed

 ≫ 

Živahan i poslušan gušterčić koji se lako pripitomljava: nema “lepljive” prste i ne ujeda, a “razgovara” repom koji odbacuje u slučaju opasnosti

  • 0
Leopard gekon Foto: Shutterstock

Leopard gekon (Eublepharis macularius) je veoma popularan mali kućni ljubimac među početnicima.

Ovaj druželjubivi reptil nije zahtevan u pogledu nege, u poređenju sa mnogim drugim "rođacima". Postoji više vrsta koje potiču iz Avganistana, Pakistana, severozapadne Indije i Irana.

Leopard gekon je temperamentan i živahan gušter zanimljivih pokreta. Obično je žut ili beo, sa crnim tačkama, dok su mladunci prugasti i postepeno se menjaju u”pegavce”. Postoji i nekoliko šarenih varijeteta.

Leopard gekon Foto: Shutterstock

Ponašanje i temperament

Leopard gekon se lako čuva, ali je potrebno posvetiti pažnju njegovom okruženju. On je noćna životinja koja živi na zemlji, uglavnom je poslušan i lako se pripitomljava. Nema lepljive jastučiće na prstima kao drugi gekoni i ne penje se na zidove. Za razliku od drugih gekona ima kapke. Nije ujedljiv i obično se sporo kreće. Veoma je glasan, pogotovo kad je gladan i ispušta zvuke poput škripanja i “cvrkuta”.

Kada budete izabrali leopard gekona za ljubimca i donesete ga u dom, budite pažljivi i nežni. On će tolerisati dodire i kontakt, ali nemojte preterivati, jer može doživeti stres.

Sve uloge repa

Gekon komunicira repom: to možete videti naročito ako imate nekoliko ovih ljubimaca. Ako pokreću repove u smeru napred-nazad, osećaju se ugroženim i spremaju se za napad, pa ih razdvojite. Osim toga, gekon se povremeno “oglasi” repom kao zvečarka: ako brzo pokreće vrh repa i "zveči”, želi da saopšti da je hladan ili želi da se pari. Kao i mnogi drugi gušteri, ako se oseti ugroženim, leopard gekon odbacuje rep.

Smeštaj, dekoracija, higijena

Terarijum od najmanje 40 litara je dovoljan, ali je poželjan i veći za smeštaj odraslog gekona dužine 20 do 25 cm (uključujući rep). Držite mužjake i ženke zajedno samo ako želite da se bavite uzgojem. Kao i većina gmizavaca, leopard gekon je usamljeno biće i ne traži društvo drugih guštera osim kada se pari.

Obezbedite šuplje delove drveta i manje trupce kao prostor za skrivanje i penjanje. Komercijalne pećine za reptile i jednostavne kartonske kutije su takođe dobre opcije.

Jednom dnevno očistite kavez od telesnih izlučevina. Otprilike dva puta mesečno izvadite sve, izbacite podlogu i oribajte i dezinfikujte kavez i sve predmete u njemu da biste nakupljanje bakterija sveli na najmanju meru. Takođe je važno da gekona na deset do 15 minuta, jednom do dva puta nedeljno, potopite u mlaku vodu koju ćete sipati u plitku šerpu. Ovo će pomoći njegovoj hidrataciji i vlažnosti, pogotovo u periodu menjanja košuljice.

Leopard gekon Foto: Shutterstock

Toplota i svetlost

Iskoristite običnu sijalicu ispod koje će se vaš gekon grejati tokom dana. Crvena, plava ili ljubičasta sijalica ili keramički emiter toplote će obezbediti dodatnu toplotu noću. Ispod terarijuma možete postaviti i jastučiće za grejanje, mada oni ne mogu najefikasnije regulisati temperaturu gekona. Ako se gušterčić nasloni na staklo terarijuma, može dobiti i opekotine. Nikada nemojte koristiti vruće kamenje za grejanje terarijuma!

Kao hladnokrvna stvorenja, gmizavci regulišu sopstvenu telesnu temperaturu i prija im određeni “termalni gradijent”. Zato obezbedite mesto za dnevno sunčanje (sa temperaturom od oko 30 stepeni) sa toplotnim gradijentom do oko 24 stepena Celzijusa. Noću temperatura može pasti na raspon od 21 do 24 Celzijusa. Uverite se da gekon nije izložen promaji i ne postavljajte terarijum pored prozora ili vrata!

U divljoj prirodi, leopard gekoni su najaktivniji u sumrak i zoru i izloženi su UV zračenju u satima oskudne sunčeve svetlosti. Mala količina UVA i UVB svetlosti (dva do 7 procenata) može da doprinese održavanju zdravlja leopard gekona i smanji rizik od metaboličke bolesti kostiju. Leti mu obezbedite oko 14 sati "sunca" dnevno, dok će mu zimi biti potrebno oko 12 sati te svetlosti.

Leopard gekon Foto: Shutterstock

Vlažnost i podloga

Leopard gekoni su pustinjski gušteri i nije im potrebno visokovlažno okruženje. Ako je vlažnost preniska (ispod 20 procenata), gekon će imati problema sa menjanjem košuljice. Održavajte nivo vlažnosti oko 30 do 40 procenata.

Mlade leopard gekone ne treba držati na peščanoj podlozi, čak ni ako je to kalcijumski pesak. Dešava se da progutaju pesak što dovodi do začepljenja creva. Papir kao podloga bolje upija i lakše se menja, a i unutrašnji “tepih” ima dobru funkciju. On se lako čisti i olakšava kretanje gekonu. Izbegavajte strugotinu koja može povrediti osetljiva stopala gekona, a može ga iritirati i prisustvo ulja u ovoj podlozi.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari