• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kroči jednom napred, pa zalelujaj dvaput: Pogledajte snimak šljuka koje hodaju jer ne prestajemo da se smejemo

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kratkonoga i dugokljuna bucmasta šumska ptica, šarena kao šuma u kojoj se krije, izvodi neobične pokrete dok stoji ili korača

  • 0
Šljuka Foto: Shutterstock/smutan

Šljuka (Scolopax) je simpatična mala ptica šumskih staništa koja se jedva razlikuje od okruženja u kome živi. Njeno šareno perje i dnevno mirovanje čini je neprimetnom, a da sve protekne kako treba pomažu joj oči postavljene sa strane glave zahvaljujući kojima ima vidokrug od skoro 360 stepeni.

Ova okrugla, kratkonoga ptica danju se krije u šumskim šikarama, gde dugačkim kljunom čeprka po mekom, vlažnom zemljištu i izvlači crve i gliste. Mužjaci šljuke izvode izuzetan "nebeski ples" u prolećnim i letnjim noćima, u visokom letu, uz cvrkut i "žuborenje".

Šljuka ima okruglo telo, kratak vrat, kratke noge i dug kljun: primetan je njen narandžasto-žuti stomak, na temenu ima ukrštene crne pruge, a na leđima kamuflažne šare crne, smeđe, sive, crvene i žute boje. Krila su joj zaobljena i kratka.

Mokre šikare, vlažne šume i močvare su mesta na kojima se oseća najbolje, kao i u šumama i otvorenim poljima. Dane provodi u listopadnim ili mešovitim šumama sa mnogo mladog rastinja i vlažnim zemljištem, dok je noću na otvorenim pašnjacima, napuštenim poljima i otvorenim ivicama močvara.

U istom gnezdu često leži više od jedne ženke koje pojedinačno snesu od jednog do četiri jajeta ružičasto-žute boje, sa smeđim i sivim mrljama. Mladunci napuštaju gnezdo nekoliko sati nakon izleganja, a ženka ih čuva i hrani. Posle nekoliko dana, mladi počinju da istražuju zemlju i uče da traže hranu, a sa dve nedelje prave "probni let". U uzrastu od 3 nedelje samostalno lete, a sa oko 5 nedelja postaju samostalni.

Šljuka se hrani zabijanjem kljuna u meku zemlju iz koje vadi gliste i crve. Vrh kljuna je osetljiv i fleksibilan i omogućava da otkrije i zgrabi stvorenja u tlu. Osim glista, šljuka jede stonoge, paukove, puževe i druge beskičmenjake, ali i seme trave, šaš i neke korovske biljke.

Šljuka izvodi neobične lelujave pokrete dok stoji ili korača što možete videti na snimku sa Instagrama koji objavljujemo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posetili smo nove stanovnike Zoo vrta: Prelepi flamingosi šepurili se pred nama i po kišnom danu!

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari