• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li papagaj može da dehidrira: Ako primetite neki od sledećih 7 znakova, reagujte momentalno

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ptica svakodnevno treba da popije vodu u količini 5 posto svoje težine

  • 0
Papagaj Foto: Shutterstock/New Africa

Iako je leto na zalasku, vrućine nas muče gotovo nesmanjenom žestinom, a njih nisu pošteđeni ni kućni ljubimci. Posebno osetljivi na toplotu su mali papagaji, netolerantni na visoke temperature. Kao i svi drugi kućni ljubimci, papagaji u svakom trenutku moraju imati dovoljno sveže, hladne vode.

Koliko vode je potrebno našim pticama tokom leta? Mogu li papagaji da dehidriraju i može li se to sprečiti?

Kao i drugim živim bićima, i papagajima je potrebna voda bez koje mogu da dehidriraju. Dehidracija nastaje kada papagaj izgubi više vode nego što potroši, što dovodi do neravnoteže u nivou vode u njihovom telu. Postoji mnogo razloga zašto se to događa: najčešće je to nedovoljan unos vode, prekomerna toplota, bolest ili nepravilna ishrana.

Da biste izračunali koliko vode treba papagaju, morate uzeti u obzir njihovu veličinu i težinu. Nepisano pravilo je da papagaj svakodnevno dobije vode u količini od najmanje 5 posto svoje težine.

Dehidracija kod papagaja ima ozbiljne zdravstvene posledice, uključujući poremećaj funkcije bubrega, varenja i ukupne vitalnosti. Zato je važno da im uvek obezbedite svež izvor vode i pratite eventualne znake dehidracije.

Znaci dehidracije kod papagaja

Svi vlasnici papagaja moraju da znaju kako da uoče simptome dehidracije. Ovo je ključno za njihovo zdravlje i omogućava brzu intervenciju.

Papagaji Foto: Shutterstock/Talinna

Neki od uobičajenih znakova dehidracije kod papagaja su:

* Upale oči - kada papagaj dehidrira, njegove oči deluju upalo. Ovo je jedan od najuočljivijih znakova dehidracije.

* Suva koža i kljun - dehidrirani papagaj će imati suvu ili perutavu kožu i suv kljun. Koža će izgubiti elastičnost, a kljun može delovati lomljivo.

* Letargija - dehidrirani papagaj je letargičan ili manje aktivan nego obično, ne pokazuje interesovanje za igru ili interakciju u okreuženju na uobičajen način.

* Smanjen apetit - nedostatak vode izaziva gubitak apetita, jer dehidracija pokreće probleme sa varenjem i opštu nelagodu ptice.

* Ubrzano disanje - u pokušaju da reguliše telesnu temperaturu, dehidrirani papagaj će dahtati ili brzo disati.

* Lepljive sluzokože - unutrašnjost usta papagaja delovaće lepljivo ili suvo zbog nedostatka vlažnosti.

* Gubitak težine - dehidracija s vremenom dovodi do značajnog gubitka težine, jer se telo papagaja bori da održi normalne funkcije.

Papagaj Foto: Shutterstock/Paul Feikema

Sprečavanje i lečenje dehidracije kod papagaja

Vlasnik mora da zna šta sve može da izazove dehidraciju papagaja što dalje pomaže da se ova pojava spreči. Uzrok broj jedan je neadekvatan unos vode. Ako izvor vode papagaju nije lako dostupan, ptica neće trošiti dovoljno tečnosti. Pojilica uvek mora biti čista, laka za upotrebu i napravljena od bezbednih materijala.

Papagaji su osetljivi na toplotu, a visoke temperature pospešuju isparavanje vode i pojačano disanje. Papagaja rashladite ventilatorom, ali ne preterujte sa brzinom okretaja i nemojte ga usmeriti direktno na pticu.

Stresne situacije - promene u okruženju ili preglasni zvuci - dovodi do povećanog gubitka vode i njenog smanjenog unosa. Obezbedite mirno okruženje bez stresa za svoju pticu, jer stres izaziva niz problema papagajima.

Ako ipak dođe do dehidracije papagaja, odmah odnesite ljubimca veterinaru!

(Petguide/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li ste videli papagaja koji obožava da se kupa? : Predstavljamo vam Pika i Olija

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari