• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jokohama, ukrasna živina iz Nemačke: Rep ovih kraljevskih ptica svake godine mora biti duži za metar

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poslušna, prijateljski raspoložena i neobično tiha koka dobro podnosi život u zatvorenom, ali je u nekim zemljama postala kritično ugrožena vrsta

  • 0
Živina jokohama Foto: Shutterstock/cynoclub

Jokohama živina je ukrasna rasa iz Nemačke koja potiče od japanskih rasa dugih repova. Razvijena je od dve različite japanske rase prirodnih osobina: jedna je onagadori, a glavni predak je bio minohiki.

Rasa se nije razvila u mestu Jokohama, ali je iz ove luke u Japanu prvi put izvezena u Evropu, gde je daljim uzgojem nastala današnja jokohama dugog repa koja se čuva kao ukrasna živina i prikazuje na izložbama.

Iako je primljena u mnoga živinarska udruženja sveta, jokohama živina nije mnogobrojna i postala je globalno ugrožena.

U nekim zemljama jokohama ima kritičan status, piše Roysfarm.

Živina jokohama Foto: Shutterstock/cynoclub

Karakteristike jokohama živine

Jokohama je vitka živina kraljevskog izgleda. Rasa je male veličine i dolazi u standardnim i bantam veličinama. Ima neverovatno dug rep koji se vuče po zemlji i slična je nemačkom feniksu.

Glavne razlike između ove dve rase su u boji ušnih školjki i nogu i tipovima kreste. Feniks ima kremaste ili bele ušne resice i noge boje škriljca, a jokohama ima crvene ušne resice i žute noge. Feniks ima jednu krestu, za razliku od jokohame, a boje su im takođe različite. Zvanično priznata jokohama živina uključuje belu i crvenu boju, a priznate boje feliksa su srebrna i zlatna. Boja kože živine jokohama je žuta. Žut im je i kljun, a najistaknutija karakteristika ove rase je neobično perje.

Po standardu, rep bi trebalo da poraste jedan metar svake godine.

Standardni jokohama petlovi teže oko 2 kg, a kokoške oko 1,6 kg, dok mini verzije teže oko 750 g (petlići), a koke oko 625 grama.

Živina jokohama Foto: Shutterstock/cynoclub

Ponašanje jokohama živine

Jokohama živina je poslušna, prijateljski raspoložena i neobično tiha ptica koja ne leti previše i dobro podnosi zatvoren prostor u urbanoj sredini. Pošto ima dug rep, potreban joj je poseban tip smeštaja. Jokohama se lako pripitomljava i voli život u jatu. Kokoške nisu dobre nosilje: kad polože 12 do 14 jaja, na izvesno vreme prekidaju da nose. Pilići su izdržljivi, ali zahtevaju dodatnu hranu obogaćenu proteinima kada rep počne da im raste.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Njemu su kokoške i patke najbolji drugari: Jazavičar koji je voleo živinu

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari