• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Simptomi srčanog udara kod ptica kućnih ljubimaca

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Znaci da ptica doživljava infarkt mogu biti suptilni, ali i iznenadni i razorni

  • 0
Ptica Foto:Shutterstock/matunka

Simptomi srčanog udara kod ptica mogu biti suptilni, ali su znaci ptičijeg infarkta ponekad iznenadni i razorni. Ptice poodmakle starosti ili gojazne ptice su glavni "kandidati" za srčana oboljenja, kao i ženke koje su u većem riziku.

Srčani udar kod ptica je ponekad teško dijagnostikovati, ali ako vlasnik posumnja da njegov pernati prijatelj ima srčani udar, odmah treba da odnese pticu veterinaru.

Letargija ili slabost

Pticama koje su slabe ili letargične potrebna je hitna veterinarska pomoć, navodi Bird Channel, a prenosi Cuteness. Ptica koja je izvesno vreme spora i neaktivna, ili sedi na dnu kaveza sa spuštenim perjem, ukazuje na to da ima zdravstvene probleme.

Sama letargija obično ukazuje na završnu fazu neke ozbiljne bolesti. Ptica koja leži na dnu kaveza i preslaba je da ustane takođe zahteva hitan veterinarski pregled, jer slabost može biti posledica srčanog udara.

Promena boje kože

Kako srčana bolest napreduje, boja kože u blizini očiju ptice može se promeniti zbog niskog nivoa kiseonika u krvi, usled pojačanog rada srca da pumpa krv u telo. Ovo stanje poznato je kao cijanoza i javlja se kad ptica dobije respiratornu infekciju ili proguta otrov. Čim se pojavi cijanoza, pticu treba odneti veterinaru, radi postavljanja dijagnoze i dobijanja odgovarajuće terapije.

Naduvenost stomaka

Iako natečeni stomak može biti znak mnogih zdravstvenih problema ptica, uključujući zadržavanje odnosno "vezivanje" jaja, gojaznost, tumor i povećanje organa, to takođe može biti znak srčanog udara. Tečnost koja se nakuplja u stomaku ptice veterinar treba da punktira i testira, a priroda trbušne tečnosti će pomoći uspostavljanju tačne dijagnoze.

Ptica kućni ljubimac Ptica kućni ljubimac Foto: Shutterstock/Elena d

Gojaznost i slabija aktivnost

Odsustvo aktivnosti zbog gojaznosti koja usporava pticu može dovesti do srčanog udara. Ptica koja se lako umori nakon kratkog mahanja krilima sasvim sigurno ima višak kilograma. Konsultacija sa veterinarskim stručnjakom za ptice može da pomogne vlasniku koji treba da odnese pticu na pregled. Palpacijom tela ptice, naročito prsnih mišića gde se nalazi višak masti, veterinar može da ustanovi da li je ptica gojazna, pa će ptica sa prekomernom težinom imati ispupčenja sa obe strane kosti kobilice. Redovne aktivnosti, letenje i uravnotežena ishrana će sprečiti gojaznost ptice, a samim tim i pojavu srčanog udara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako je ovo moguće?! Papagaji košarkaši zaludeli planetu

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari