• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Imate pticu koja treba da snese jaje, ali ste shvatili da se ono zaglavilo u njenom telu: Šta treba da uradite

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kad ptica nije u stanju da snese jaje u vremenskom okviru od 24 do 48 sati, vreme je za posetu veterinaru, u suprotnom prete problemi i uginuće

  • 0
Golubica i jaja Foto: Shutterstock/Mendbil

Zaglavljivanje jaja je ozbiljno i ponekad fatalno stanje koje pogađa ženke golubova u periodu reprodukcije. Ono može da se pojavi kod bilo koje vrste ptice, ali među običnim pernatim kućnim ljubimcima najčešće je kod manjih vrsta, uključujući zebe, golubice, kanarince, kakadua i još nekih vrsta papagaja.

Vezivanje ili zaglavljivanje znači da se jaje zaglavilo i da ptica nije u stanju da ga izbaci u normalnom vremenskom okviru koji, u zavisnosti od vrste, traje od 24 do 48 sati.

Ovo uzrokuje veliko naprezanje ptice koja čini ekstremne napore u pokušaju da "izgura" jaja što vlasnici ponekad pogrešno shvataju kao pokušaj obavljanja nužde. Ptica će delovati bolesno, izgubiće apetit, nakostrešiće se i spavati više nego što je normalno, a jedan od znakova zagljavljivanja jaja je i otečen stomak. Zaglavljeno jaje takođe otežava ptici izbacivanje izmeta i urina, piše Thesprucepets.

Ovakvo stanje, vezano za izbacivanje jaja, kod živine se smatra urgentnim, pa vlasnici treba da znaju na koje znakove i simptome treba da obrate pažnju kad je reč o pticama kućnim ljubimcima. Ako se lečenju, odnosno otklanjanju problema, ne pristupi odmah, ptica će se razboleti i uginuti.

Zašto se jaja zaglavljuju u pticama

Mnogi vlasnici ptica iznenade se kada saznaju da ženka ptice koja nema kontakt sa mužjakom može da snese jaja. Ova jaja nisu oplođena i ne mogu da proizvedu pile. Neće svaka ženka ptice kućnog ljubimca položiti jaja, ali takva mogućnost postoji kod svih ženki ptica.

Zaglavljivanje se dešava kada jajetu treba duže vreme da izađe iz reproduktivnog trakta. Dok normalna dužina vremena prolaska jajeta varira u zavisnosti od vrste ptice, pa čak i od jedinke, kod većine jaje izađe u roku od 24 do 48 sati i za to vreme ptica izbaci jedno jaje ili nekoliko njih. Jaje se može zaglaviti unutar kloake, otvora za izbacivanje materijala iz urinarnog, gastrointestinalnog i reproduktivnog trakta.

Jaja se mogu zaglaviti i u jajovodu koji vodi od jajnika do otvora, ili unutar kloake koja prikuplja materijale iz urinarnog, gastrointestinalnog i reproduktivnog trakta.

Golubija jaja Foto: Shutterstock/kaninw

Simptomi zaglavljivanja jaja kod ptica

Ptice kriju simptome bolesti sve dok stanje ne uznapreduje. Ovakvo ponašanje pomaže divljim pticama da prežive, jer je slaba ptica laka meta za predatora, ali otežava situaciju vlasniku kućnog ljubimca. Rano prepoznavanje znakova zaglavljivanja jaja ključno je za opstanak vaše ptice, pa ukoliko primetite bilo koji od sledećih simptoma, obratite se veterinaru što pre.

Simptomi su: ubrzano ili otežano disanje, otok stomaka ili oko otvora kloake, zatvor, nakostrešeno perje, naprezanje, sedenje na podu kaveza, gubitak apetita, hramanje, otežano stajanje, iznenadno uginuće (nažalost, u nekim slučajevima, prvi i jedini znak da ptica pati od zaglavljivanja jaja je iznenadna smrt).

Uzroci zaglavljivanja jaja kod ptice

Postoji nekoliko uzroka ove pojave i oni najčešće imaju veze sa samim jajetom, ishranom ptice ili problemima sa reproduktivnim traktom.

Ponekad je jaje preveliko da bi lako prošlo ili je pogrešno pozicionirano unutar reproduktivnog sistema, pa onemogućava ptici da ga normalno snese.

Problemi sa ishranom su čest uzrok zaglavljivanja jaja, posebno kod ptica kojima nedostaje kalcijum. Nedostatak kalcijuma uzrok je slabe ili delimično formirane ljuske jajeta i takvo jaje je sklonije zaglavljivanju. Takođe, kalcijum, vitamin E i vitamin D pomažu mišićima materice i jajovoda da se kontrahuju dovoljno snažno da pomeraju jaje kroz reproduktivni sistem. Gojazne ptice su takođe pod većim rizikom od zaglavljivanja jaja. Infekcije, tumori ili upale u reproduktivnom sistemu ptice mogu da izazovu otok koji dovodi do zaglavljivanja jaja.

Golubica i jaja Foto: Shutterstock/Torychemistry

Dijagnostikovanje zaglavljivanja jaja kod ptica

Veterinar ponekad može da dijagnostikuje zagljavljivanje jaja samo nežnim opipavanjem stomaka ženke, ali će većina veterinara napraviti rendgenske snimke kako bi se ustanovila tačna veličina i položaj zaglavljenog jajeta. Povremeno, jaje se zaglavi pre nego što se ljuska u potpunosti formira, što otežava vidljivost na rendgenskom snimku.

Tretman zagljavljenog jajeta i prognoza

Pticu koja pati od ovog problema treba odmah odneti veterinaru koji će preduzeti mere u vidu zagrevanja ptice, davanja tečnosti i kalcijuma, ponekad i davanja kiseonika i u nekim slučajevima, ove mere su dovoljne da ptica ipk sama izbaci jaje. U slučaju da se to ne dogodi, veterinar će proceniti položaj jajeta u ptici: ako je unutar kloake, masažom ili podmazanim pamučnim tamponima može se podstaknuti njegovo izbacivanje.

U slučaju da masaža i prirodne metode ne pomognu, možda će biti potrebno razbijanje jajeta u ptici i detaljno uklanjanje, uz čišćenje jajovoda.

Uz pravovremeni tretman, većina ptica preživi ove intervencije, ali ako zaglavljeno jaje otežava disanje, ili stvara ozbiljnije tegobe, a ptici se ne pruži hitan tretman, prognoza je lošija.

Kako sprečiti zaglavljivanje jajeta u ptici

Pošto je zaglavljivanje jaja uobičajeno stanje, teško ga je u potpunosti sprečiti. Ipak, dobro izbalansirana ishrana, sa dovoljno kalcijuma, odsustvo gojaznosti ptice i svakodnevna aktivnost su preduslovi za onemogućavanja ove pojave.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li je ovo pravi Kalimero?! Momak šetao parkom i naleteo na pile sa "šlemom"

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari