• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sigurni znaci kojima ptica pokazuje da je (ne)srećna

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ptica govori očima, položajem i pokretima perja, pevanjem, brbljanjem i zviždanjem, a u slučaju da "zareži", sklonite se od nje, jer će vas napasti

  • 0
Ptica kućni ljubimac Ptica kućni ljubimac Foto: Shutterstock/Vh studio

Ponekad je teško pročitati raspoloženje ptice kućnog ljubimca. Da li je srećna ili tužna, neraspoložena ili ljuta - možete dešifrovati na osnovu njenog ponašanja, odnosno posmatranjem govora tela ptice. Znaci ptičije sreće odnosno tuge ili ljutnje mogu da budu očigledni ili suptilni, a ovaj ljubimac će vam signalizirati da li nešto želi ili ima problem.

Govor ptičijeg tela

Sve ptice komuniciraju različitim položajima tela, ali neka ponašanja su uobičajena za većinu ptica kućnih ljubimaca: slušanjem glasa koji ispušta ili posmatranjem krila, repa, kljuna i njenih očiju čiji položaj i izgled mogu da budu vrlo upečatljivi, vi ćete saznati mnogo toga lošeg ili pak dobrog o vašem pernatom ljubimcu.

Oči su ogledalo svih duša, pa i ptičije

U slučaju ptice, oči su ključno ogledalo njenih nemira ili spokoja. Za razliku od ljudi, ptica može da kontroliše izgled svojih šarenica: njihovim povećavanjem i smanjivanjem ona pokazuje interesovanje za nešto, iskazuje da je ljuta, uplašena ili raspoložena za borbu. Ovo "ponašanje" oka zove se i "bleskanje".

Vokalna komunikacija

Većina ptica je glasna i u divljini se vokalizacijom koriste kako bi upozorile na opasnost, privukle partnera, učestvovale u teritorijalnoj zaštiti i družile se sa drugim pticama. Ali, ne treba zanemariti znake kojima ptica pokušava da kontaktira s vlasnikom.

Zvuci srećne ptice

Kako se oglašava vaša ptica? Da li peva, priča ili zviždi? Ovo su zvuci koje proizvodi srećna, zdrava i zadovoljna ptica. Postoje i ptice koje vole da ih neko sluša pa s radošću pevaju "publici", za razliku od tihih ptica koje pevaju samo za jednu osobu. Bez obzira na to koju pticu imate, ako čujete pesmu, zvižduk ili neke "reči", znajte da je ona srećna.

Ptica kućni ljubimac Ptica kućni ljubimac Foto: Shutterstock/Tatyana soares

Šta je ptičije brbljanje

Bilo tiho ili glasno, ptičije brbljanje znak je da je ptica zadovoljna. Međutim, brbljanje može biti znak da ptica želi da nauči da priča. Ponekad ptica glasno "brblja" da bi privukla pažnju slušaoca. Divlje ptice brbljaju uveče, pred spavanje, da bi se povezale sa drugim članovima jata.

"Predenje", "režanje" i "škljocanje"

"Predenje" papagaja liči na tiho režanje, više nego na predenje koje izvodi mačka. Ova vokalizacija može biti ili znak zadovoljstva ili uznemirenja ptice. Da biste shvatili šta ptica želi da saopšti, uzmite u obzir okruženje i govor tela ptice. Pravo "režanje" koje se ne čuje kod svih ptica je znak agresije: ako ptica zareži, pregledajte njeno okruženje i uklonite sve što joj se ne sviđa. Budite oprezni, jer pticu koja reži ne treba dodirivati.

Još jedna vrsta oglašavanja ptice je "škljocanje" jezikom o kljun: ptica to izvodi kako biste je podigli i mazili po perju.

Okretanje krila, mahanje i spuštanje

Krila ptice ne služe samo za letenje: njima ptica često i "razgovara". Letenje u mestu ili mahanje krilima su vežba za privlačenje pažnje ili iskazivanje sreće. Ponekad će ptica podići krila da bi se ohladila ili istegla. Okretanje krila može da znači mnogo toga, od ljutnje do bola, ali može da bude znak da ptica želi da ih "slepi" kako bi se odmorila. Kada je okretanje krila praćeno pomeranjem glave, ptica traži hranu!

Ptica kućni ljubimac Ptica kućni ljubimac Foto: Shutterstock/Elena d

Okretanje krila i glave često se viđa prilikom parenja, a kad ptica počne da leti, mora da nauči da sklapa i podvija krila. Spuštena krila kod starije ptice mogu da signaliziraju na bolest.

Položaj perja

Kako ptica drži perje je važan aspekt govora njenog tela. Tokom procesa pražnjenja, ptica širi perje i njime leprša čime uklanja nečistoću i prašinu, da bi se perje vratilo u normalan položaj. Ako se perje ne vrati u normalan položaj, možda je reč o nekom oboljenju. Razvijanje repnog pera viđa se kao širenje lepeze i znači veliko uzbuđenje ptice.

Neke ptice imaju na glavi perje koje u stanju emocionalne ustreptalosti može da se podigne. Pokušajte da saznate šta pticu plaši ili je veoma raduje. Neke ptice su tihe, ali što je ptica veća, ona je bučnija. Stvaranje buke je instinktivno za pticu, pa nemojte očekivati potpunu tišinu. Buka je način na koji ptice komuniciraju, brane se i stvaraju veze.

Posmatrajte svoju pticu

Gledajte i proučavajte svoju pticu, naučite kako iskazuje sreću i ljutnju i šta pokušava da vam kaže. Ponekad možete osetiti znake bolesti, a često nećete ni znati da je ptica bolesna.

Ako kod ptice otkrijete neobično ponašanje koje ona inače ne pokazuje, odnesite je veterinaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari