• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako da pomognete ptici sa slomljenim krilom

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ptičije kosti su krhke i podložne lomovima: ako ptica povredi krilo odnesite je veterinaru, ali pre toga treba da je uhvatite i imobilišete frakturu

  • 0
Ptica slomljenog krila Foto: Shutterstock/Paul Tessier

Ptice imaju veoma lagane kosti koje ih ne opterećuju tokom letenja, ali to znači i da one lako mogu da se polome. Teško povređeno krilo neće zarasti samo od sebe, pa ako ga vaš papagaj ili drugi krilati ljubimac povredi ili pak želite da pomognete divljoj ptici sa slomljenim krilom, možete pružiti prvu pomoć dok ne stignete kod veterinara.

Ako ptica ne može ili neće da leti, ne znači da je razlog tome isključivo slomljeno krilo. To može da bude i znak bolesti ili je ptica napustila gnezdo pre nego što je naučila da leti. Zaključak o tome da je ptici slomljeno krilo možete doneti po poziciji u kojoj se nalazi: slomljeno krilo visi niže od drugog ili ima neprirodan položaj. U slučaju težeg otvorenog preloma, deo krila može da viri sa strane.

Zaštitite ruke pre nego što uzmete pticu

Pre nego što pokušate da imobilišete slomljeno krilo goluba, papagaja ili druge ptice, navucite rukavice da biste se zaštitili od mnogih bolesti čiji su prenosioci upravo ptice, savetuje Cuteness. Ptica može da vas povredi kljunom, a rukavice će sprečiti ove povrede. Povedite računa i o tome da ne približavate lice ptici.

Ptica slomljenog krila Foto: Shutterstock/Karen Images

Kako da najlakše uhvatite pticu

Da biste pomogli povređenoj divljoj ptici, moraćete da je uhvatite što nije uopšte lako.

Ponesite mekani peškir za držanje i kartonsku kutiju. Umotajte pticu u peškir i ubacite je u kutiju gde će se osećati sigurno. Stavite flašu sa toplom vodom u kutiju da bi ptici bilo toplo. Povređena ptica ne bi smela da se pomera u kutiji u koju ne treba da stavljate hranu i vodu.

Ptica slomljenog krila Foto: Shutterstock/ARTFULLY PHOTOGRAPHER

Izvršite imobilizaciju slomljenog krila

Da biste umotali slomljeno krilo, nabavite zavoj kojim ćete ga učvrstiti uz telo ptice tako da izgleda prirodno. Omotajte zavoj oko tela ptice, ispod povređenog krila, i podignite krajeve visoko. Za najčešće traumatske povrede krila, zavoj treba omotati dva puta oko krila i tela, ali ne prejako, jer ptica treba da ga pomera i da lako diše.

Kad imobilizujete slomljeno krilo, odnesite pticu kod veterinara koji će se pobrinuti o povredi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari