• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kveker, poznat i kao monah, jedini je papagaj koji pravi gnezdo i ima neverovatno bogat rečnik

Vreme čitanja: oko 4 min.

Šarmantni komičar, dobar za početnike, samouveren i društven, voli češkanje po glavi i može da poživi trideset i više godina, vezuje se za jednu osobu i u mnogim zemljama je zabranjen kao kućni ljubimac

  • 0
Kveker, monaški papagaj Foto: Shutterstock/Lmpark photos

Kvekerski papagaj (ili papagaj monah) poznati je po šarmantnom i komičnom temperamentu i spremnosti da nauči ljudski govor.

Odličan je izbor za ljubitelje ptica koji žele zabavnog malog papagaja koji ima znanje i manire velikog papagaja.

Kveker je popularan kućni ljubimac, dobar za početnike i odlično se prilagođava suživotu da čovekom. Ipak, ova ptica je u mnogim delovima sveta zabranjena i ne može se držati kao kućni ljubimac.

Kveker ima mnoga imena i nadimke: monah, zeleni papagaj, sivoprsi papagaj, papagaj Montevideo. Dužina odraslog Miiopsitta monachus od kljuna do repa je 30-ak centimetara, a teži između 110 i 140 grama.

Životni vek ove zanimljive ptice je 20 do 30 godina u zatočeništvu, a neke požive i duže.

Poreklo kvekera

Kveker potiče iz Južne Amerike, iz oblasti od centralne Bolivije i južnog Brazila do delova središnje Argentine, živi u šumi i stvara jake društvene veze. To je jedini papagaj koji gradi gnezdo, provodeći dosta vremena u složenoj izgradnji doma sa više soba od grančica. Kvekeri grade gnezda jedno pored drugog da bi stvorili "zgradu" koja ponekad ima veličinu automobila!

Divlje kolonije kvekera žive u mnogim urbanim područjima širom sveta, a ponegde su pravi rizik po useve i domaće ptice.

Kveker, monaški papagaj Foto: Shutterstock/V.S.Anandhakrishna

Temperament kvekera

Po prirodi samouverena i društvena ptica, kreker je i veoma zabavan. Ima ličnost velike ptice u malom telu, odvažan je i otvoren, voli da priča i poznat je po tom talentu. Potrebno u je mnogo vlasnikove pažnje i vremena.

U zatočeništvu se vezuje za jednu osobu i veoma je odan. Jednom kada uspostavite vezu sa kvekerom, godinama ćete se družiti. Voli maženje i češkanje po glavi i pokazuje glasno ushićenje kad se vratite kući s posla. Većina ručno othranjenih kvekera su nežni i obično su sjajni kućni ljubimci za decu.

Govor i vokalizacija

Većina kvekera ima bogat rečnik i može da sastavi više fraza. Oponašanje zvukova i pevanje su takođe njegovi talenti. Oni vole da budu u jatu i prave su pričalice, posebno kada imate više od jedne ptice u sobi. Neki vlasnici kažu da su ovo tihe ptice, dok drugi tvrde da su bučni. Ne vrište kao drugi papagaji, ali će povremeno vikati, što ipak neće smetati komšijama.

Kveker, monaški papagaj Foto: Shutterstock/Mysaks Medias

Boje i oznake kvekera

Tipične boje odraslog kvekera su jarkozelena na glavi, krilima i leđima i sive grudi, obrazi i grlo. On ima lepo plavo perje i svetliju zelenu nijansu na donjoj strani repa. Kljun im je u boji roga, a nožice su sive. Programi uzgoja kvekera u zatočeništvu su stvorili lepe mutacije boja, a jedna od najpopularnijih je plavi hibrid, koji je stvoren početkom ovog veka. Uzgajivači su stvorili i albino, cimet, lutino... I mužjaci i ženke kvekera su gotovo istovetne spoljašnjosti.

Smeštaj i briga o kvekeru

Kvekeri su veoma aktivni i potrebno im je mnogo prostora za igru, a kavez u kome žive mora biti napravljen od jakog materijala: kvekeri vole da se zabavljaju otvaranjem brava.

Posuda sa vodom u kavezu biće njegov mali bazen za kupanje i ptica će u njemu uživati satima. Kveker može postati agresivan ako oseti da mu je dom ugrožen. Oseća posesivnost nad kavezom u kome živi, pa ako donesete još jednu pticu u dom, neka ona ima svoj kavez. Kveker je i neustrašiv, i srčano će se suprotstaviti psu i mački ako posumnja da neko od njih pretenduje na njegov dom.

Kveker, monaški papagaj Foto: Shutterstock/reimar

Ishrana i zdravstveni problemi kvekera

Najčešći zdravstveni problem kod kvekera je gojaznost koja može da izazove bolest masne jetre i nedostatak hranljivih materija koji uzrokuje čupanje perja. Samopovređivanje je uobičajen, iako nezdrav način na koji se papagaji nose sa dosadom i nemirom. Ipak, kvekere je relativno lako odučiti od ove navike, u poređenju sa drugim papagajima.

Kvekeri su veliki gurmani i njihova ishrana treba da uključuje voće, povrće i orašaste plodove koje obično jedu u divljini. Njihova glavna ishrana treba da bude visokokvalitetna i komercijalno formulisana mešavina, uz dodatak raznovrsnog svežeg voća i povrća, lisnatog povrća i orašastih plodova.

Nemojte im davati korenasto povrće i papriku. Bacite hranu koju ne pojedu. Suviše suncokretoviih semenki, kikirikija i prosa stvoriće gojaznog kvekera. Sveža voda uvek treba da mu bude dostupna. Ni pod razno nemojte davati avokado, čokoladu i kafu.

Aktivnost kvekera

Nabavite kvekeru obilje igračaka i sve što je potrebno da sagori višak energije. Potrebno mu je najmanje dva sata dnevnog letenja, pa obezbedite sobu u kojoj ne može da se povredi. Lopte, zvona i manje igračke za žvakanje će ga zainteresovati, baš kao i komplikovanije zanimacije, poput slagalice.

Dozvolite mu da ispolji instinkt za pravljenje gnezda: pokušaće da uplete neke stvari u rešetke kaveza ili da se ugnezdi u uglu vaše kuće, koristeći predmete koje pronađe.

Za ljubitelje ovog simpatičnog brbljivka, evo i jednog četvorominutnog monologa!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari