• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U prošlosti borac, danas ukras, ali za izbegavanje: Asil, jedna od najagresivnijih rasa živine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako ste početnik i želite da gajite koke, toplo preporučujemo da zaobiđete ovu rasu koja je previše oprezna, suviše teritorijalna i izrazito dominantna prema drugim kokama, životinjama, a ponekad i prema ljudima

  • 0
Asil živina Foto: Shutterstock/Sibghat Dotani

Ako ste početnik i želite da gajite koke, toplo preporučujemo da zaobiđete ovu rasu.

Asil je rasa živine koja je bila nekada veoma tražena i cenjena. Agresivna i namrgođena, bila je najcenjeniji predstavnik azijske živine-borca.

Najranija dokumentacija o njoj potiče iz drevne Indije i nalazi se u rukopisima Manuovog zakonika.

Rasa je u Evropu stigla 1750. godine. Odličnih mišića, agilna, gruba i jaka, ova ptica je postala prava zlatna koka koja je prihodovala velike sume novca zahvaljujući učešću u borbama petlova. Sredinom 18. i početkom 19. veka već se našla na američkom tlu.

Bez obzira na popularnost u borbama, asil nije postala populaciono mnogobrojna rasa, čak se smatra ugroženom. U većini modernih kultura ima status ukrasne živine.

Svađalice od najranijeg uzrasta

Asil živina Foto: Shutterstock/Atif Ullah1

Asil su neverovatno oprezni i agresivni su prema drugoj živini, pticama, životinjama, pa i ljudima. U njima je mnogo nagomilane energije koja se često predstavlja kao dominantna. Kokoške se dobro slažu sa drugim kokama, ali vole da zapoveđuju. Više petlova u jatu može da napravi ozbiljne probleme, jer često započinju borbe i tuku se do smrti, a rane koje zadobiju veoma teško zarastaju.

Koke asila nisu dobre nosilje: njihov limit je oko 70 majušnih jaja godišnje, ali su odlične majke, čak i pilićima koji nisu njihovi, pa je ova njihova osobina iznenaujuća, s obzirom na njihovu grubu prirodu. U genima asila duboko su ukorenjene borbe, i to je toliko jako da pilići u najranijem uzrastu počinju ga se “glođu”, svađaju i maltretiraju drugu živinu. Ako imate asile, držite ih odvojeno od drugih koka.

Vitka živina lepog izgleda

Asil živina Foto: Shutterstock/Kiran Wild Photographer

Iako su mišićavi, asili se ne gaje zbog mesa. Oni su visoki i ekstravagantnog izgleda, tanki su i liče na divljač.

Uprkos njihovoj prilično agresivnoj prirodi prema drugim pticama i životinjama, asili povremeno “smekšaju” i mogu postati prijatelji sa ljudima. Zato se prilikom nabavke ove rase nikad ništa unapred ne zna: moguće je dobiti mrzovoljnog asila koji ne voli nikoga, a možda vam “zapadne” prijateljski raspoložen “namćor”.

Nije neobično videti kako asil tek tako napada drugu kokošku, samo da bi se potom okrenuo i potrčao za vlasnikom koji treba da ga nahrani!

Petlovi mogu biti dobri zaštitnici jata, ali isto tako će pokazati jaku agresiju prema kokama i teritorijalnu netrpeljivost prema drugim petlićima.

Izgled i varijeteti asila

Asil živina Foto: Shutterstock/Phonpheth Phiaphakdy

Asil se smatra ukrasnom pticom. Njeno perje je izduženo i na njima se prelivaju sve boje. Petlovi imaju iskošeno repno perje, a koke imaju znatno kraći rep. I petlovi i koke imaju manje kreste u odnosu na druge rase živine.

Asili mogu biti različitih boja, pa čak i šareni, ali su obično beli, u boji crvene pšenice, favn, pšenične i sive boje.

U većini slučajeva, asili nisu dobar izbor za uzgoj i držanje u zajedničkom dvorištu. Savetuje se oprez i preduzimanje odgovarajućih mera radi bezbednosti drugih životinja, pa i samog asila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari