• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Da li ste ljubitelj ukrasne živine? Pred vama je 12 najlepših rasa ovih pitomih dvorišnih ptica

Vreme čitanja: oko 5 min.

Neke koke imaju perje poput svile, druge su posebne zbog bogatih ćuba na glavama, pojedine rase izgledaju komično zbog “frizure”, a petlići nekih rodova imaju repove koji su duži od njihovih tela

  • 0
Najlepše rase živine Foto: Pixabay

Mogu li se kokoška ili petao smatrati lepim pticama?

I te kako mogu! Postoji na desetine rasa živine koje su zaista prava čuda prirode. Ovo se naročito odnosi na ukrasnu živinu, čije cene ponekad dostižu pravo malo bogatstvo.

Zavirite zato u ovaj otmeni kokošinjac: možda u njemu nađete koku svog života!

1 Svilena bantam živina

Najlepše rase živine Foto: Pixabay

Životni vek ove rasne živine, težine od 700 g do oko 1,4 kg je od sedam do 9 godina.

Koke nedeljno nose do tri mala do srednja jajeta krem boje. Krasi ih perje nalik čistoj svili. Neki rodovi imaju posebne karakteristike, pa sem prelepog svilenog perja imaju crnu kožu i kosti, plave ušne rese i po pet prstiju na svakoj nozi. Često se drže kao kućni ljubimci zbog mirnog i prijateljskog temperamenta. Mogu se koristiti i kao dadilje za izleganje jaja drugih vrsta živine.

2 Zlatna vijandota

Najlepše rase živine Zlatna vijandota Foto: Shutterstock

Životni vek ove šarene koke koja dostiže težinu i do 3, 5 kg je oko šest godina. Njena jaja srednje veličine su smeđe boje, a očaravajuće perje je smeđe-zlatno i svako perce je oivičeno crnim.

Ovo je izdržljiva živina koja se odlično snalazi u hladnim regijama i uglavnom se koristi kao izložbena rasa.

3 Moderni bantam borac

Najlepše rase živine Bantam borac Foto: Shutterstock

Ova živina možda deluje žgoljavo i ispijeno, ali je to ptica bogate prošlosti. Njen životni vek je od sedam do čak 15 godina, težina varira od tri do četiri kilograma, a njena jaja su bela i srednje velika.

Sa ovakvim nogama, živina koja je pred vama neće ostati neprimećena! Bantam se nekad koristila u borbama petlova koje su bile popularne u 19. veku.

Ima snažne kandže i duge, gole noge što ih čini idealnim za borce. Kad su borbe petlova zabranjenje, vlasnici su se okrenuli njihovom uzgoju kao ukrasne živine. Budući da je takmičarska i priplodna, bantam nije cenjena zbog mesa niti je dobra nosilja.

4 Čupava “frizl” živina

Najlepše rase živine "Frizl" živina Foto: Shutterstock

Životni vek “frizl” živine koja kao da se našla previše blizu strujne utičnice je od 6 do 8 godina. Težina koka i petlova je od 2,3 do 3,6 kg, a koke su dobre nosilje: njihova jaja su mala i smeđe boje.

Perje im je različitih boja, svetlo je, paperjasto i uvijeno ka spolja. Gen koji uzrokuje kovrdžavo perje je recesivan i skoro potpuno je izdvojen iz vrste. Međutim, selektivni odgajivači su ga vratili i sad se ova živina koristi za izložbe.

5 Brakel živina

Najlepše rase živine Foto: Pixabay

Životni vek ove kokoši težine od oko dva do 2, 7 kg je od 8 do 10 godina. Njena jaja su mala i veoma tamna. Ovo je jedinstvena belgijska rasa živine koja se takođe koristi na izložbama. Dolazi u raznim bojama i češće se viđa u Evropi. Niske su i imaju bradu i muf, kratak vrat, snažne su, sa širokim grudima i kratkim podignutim repom. Poznate su po boji koja predstavlja kombinaciju bele, braon i crne sa dobro definisanim perjem. Nisu poznate kao dobre nosilje, ali su izdržljive i lepe.

6 Faverola

Najlepše rase živine Foto: Pixabay

Životni vek faverole, čija je težina od 2, 5 do 4 kg je od pet do 7 godina. Koke nose bela jaja srednje veličine. Ovo je omiljena živina za porodice koje drže kokoške kao kućne ljubimce. Jedinstvenog su izgleda, sa bradom, operjanim nogama sa po pet prstiju i lepršavim perjem. Petlovi su veliki i gizdavi, sa dugoačkim perjem koje se preliva u bojama.

Veoma su mirni i stvaraju prisne veze sa vlasnicima. Kokoške su odlične nosilje, čak i zimi. Ako imate mešovito jato koka, pripazie na agresivne rase koje mogu naneti povrede mirnim faverolama.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari