• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Ovom ljubimcu zdravlje će biti ugroženo češće nego što vlasnici mogu da zamisle", tvrdi jedan veterinar

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od zlatih ribica do tarantula, postoji veliki broj životinja koje se dovode u domove, ali ova vrsta, iako ima niz zdravstvenih problema, ipak se masovno drži kao kućni mezimac

  • 0
Zamorac Foto: Shutterstock/nata lunata

Jedan veterinarski tehničar upozorio je buduće, ali i trenutne vlasnike popularnog kućnog ljubimca da će imati posla sa vrstom koja često oboleva i vlasnicima donosi mnogo više problema nego što se u početku misli. U postu na Redditu, neimenovani veterinarski tehničar otkrio je da nijedan veterinar ne voli tu vrstu životinje. On je objasnio da su zaposleni u klinici svakodnevno u mrzovoljnom iščekivanju ovih nepoželjnih pacijenata-glodara.

"Imao sam toliko slučajeva bolesnih zamorčića u poslednjih nekoliko meseci da se uznemirim samo kada ih ugledam u čekaonici", kaže veterinarski radnik koji je otišao toliko daleko da je rekao da bukvalno "prezire" svaku vrstu zamorca, piše Thesun.

Zamorac Foto: Shutterstock/New Africa

Međutim, ovaj problem ima manje veze sa samim kućnim ljubimcem, a više sa nedostatkom znanja budućih vlasnika o ovoj životinji. Svako ko je zainteresovan za držanje zamoraca u stanu treba prethodno da pročita sve o njegovom životu u domu, navikama i nezaobilaznim problemima.

Veterinari tvrde da vlasnici zamoraca imaju nerealna očekivanja od ovog malog ljubimca. Prema rečima stručnjaka za životinje, zamorci su krhke životinje i često zahtevaju opsežnu kućnu ali i medicinsku negu. To postaje veliki problem, kao u navedenom slučaju na Redditu, ukoliko u blizini pacijenta nema dovoljno veterinara za egzotične životinje.

Veterinarski stručnjaci izložili su sporna medicinska stanja koja najčešće pogađaju zamorce.

"Najčešći zdravstveni problemi ovih životinja zahvataju pluća ili sistem za varenje", objašnjavaju stručnjaci i dodaju da bolesni zamorac može imati dijareju ili iscedak iz očiju ili nosa, kao i velike probleme sa zubima i unutrašnjim uhom.

Zamorac Foto: Shutterstock/buki91

Korisnici Reddita su ispisali svoja iskustva o ovom kućnom ljubimcu.

"Kao veterinara koji ima pacijente zamorce, ali ih uglavnom ne viđa, ovo me je razbesnelo. Baviš se humanim poslom",  napisao je jedan čitalac.

"Radio sam kod veterinara za egzotične životinje i kad god bi zamorac došao, dobio bih lišaj. Izabrao bih da svakodnevno viđam zmije ili ježeve umesto zamorca", tvrdi drugi korisnik Reddita.

"Godinama sam imao mnogo zamoraca. Oni imaju probleme sa kakicom čim pokažu i najmanji znak bolesti", prokomentarisala je treća osoba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari