• 0
 ≫ 

Dijareja kod zamorca: Uzroci, simptomi i lečenje

 ≫ 

Ovo je gotovo uobičajena tegoba koju izazivaju bakterijske ili virusne infekcije, crevni paraziti, neadekvatna ishrana, zaražene nelečene rane, stres, pa i drugi ljubimci u kavezu

  • 0
Dijareja kod zamorca Foto: Shutterstock

Dijareja je uobičajen problem mnogih kućnih ljubimaca, a ni zamorci nisu izuzetak.

Ona ukazuje na problem u sistemu za varenje, ali nastaje i kao posledica drugih promena u organizmu, pa i psihi ove životinje. Saznajte šta izaziva ovu neprijatnu pojavu kako biste se najefikasnije izborili sa njom, jer se često pojavljuje kod zamoraca. U slučaju dijareje, njihovu mekanu, neformiranu stolicu je teško očistiti, a sama pojava tegobe unosi nespokoj u život vlasnika.

Šta je dijareja?

Dijareja je mekana, neformirana ili vodenasta stolica koju zamorac izbacuje više puta dnevno. Za razliku od formiranog izmeta, dijareja veoma neprijatno miriše, stvara nered i najavljuje nove probleme. Ako zamorac ima dijareju duže od 24 časa, što pre ga odnesite veterinaru.

Siimptomi dijareje

Najčešći simptomi su: meka i neoformljena stolica, prljavština oko analnog otvora, zaprljana podloga u kavezu, neprijatan miris i upale oči.

Najprepoznatljiviji simptom je meka stolica. Feces zamorca ne treba da bude kašast i vlažan, a u slučaju dijareje je upravo takav. Normalan izmet je u obliku pirinča, tamnosmeđe boje, ujednačenog oblika i veličine, glatke i čvrste konzistencije. Ako je neujednačenog oblika i veličine, znajte da postoji problem.

Nakupljene fekalne materije zamorac ne može da ukloni iz kaveza, a one se u slučaju dijareje lako zalepe za krzno i ostanu u okruženju analnog otvora životinje. Ne samo da će ljubimac raznositi prljavštinu po kavezu, već je zaprljati i noge i ostatak tela. Neprijatan miris će se konstantno širiti.

Nelečena dijareja lako i brzo dovodi do dehidracije. Ako pogledate u oči zamorca, delovaće kao da su se smanjile i uvukle u glavu.

Uzroci dijareje

Dijareja se pojavljuje usled raznih uzroka, a jedan od njih je nepravilna ishrana. Ako se zamorac ne hrani pravilno, nastaje neravnoteža dobrih bakterija u crevima. Hipovitaminoza, višak vode i nedostatak vlakana takođe izazivaju tečnu stolicu. Bakterijska ili virusna infekcija uzroci su poremećaja creva i izazivači dijareje. Prekomerni rast bakterija u crevima, pa čak i zaražene rane koje se ne leče mogu izazvati dijareju. Iako crevni paraziti nisu uobičajeni kod zamorca, oni mogu biti zaraženi spoljnim parazitima kao što su šuga i vaške. Oni uzrokuju stres i razvijaju dijareju kod zamorca.

Svaka bolest ili infekcija izazivaju stres kod životinja. Ali postoje i ekološki stresori koji su okidači proliva: novi zamorci u kavezu, drugi kućni ljubimci, deca ili buka, kretanje, promene temperature i još mnogo razloga mogu “razmekšati” stolicu vašeg ljubimca i izazvati dijareju.

I ozbiljne bolesti, poput kancera, dovode do dijareje.

Dijagnoza dijareje

Jasni klinički znaci će olakšati veterinaru da uspostavi dijagnozu dijareje. Ali, nije dovoljno samo konstatovati problem, već i otkriti njegov uzrok. Zato će veterinar obaviti testove i analize nakon fizičkog pregleda kako bi utvrdio razlog dijareje, ukoliko nije očigledno povezan sa ishranom ili okolinom.

Lečenje dijareje

Pravilno lečenje dijareje se uspostavlja posle otkrivanja njenog uzroka. Možda će biti potrebno korigovati ishranu, dodati vitamine ili više vlakana. Možda ćete morati da eliminišete stres iz okoline zamorca, a infekcije, paraziti i bolesti leče se medikamentima. Ukoliko je došlo do dehidracije, biće potrebno davanje tečnosti.

Ako se lečenju pristupi momentalno, zamorac će se oporaviti i nastaviti da vodi normalan život, osim u slučaju da stanje nije simptom smrtonosne bolesti. Neblagovremeni tretman dijareje će izazvati tešku dehidraciju i uginuće.

Sprečavanje dijareje

Postoje načini prevencije dijareje kod zamorca. Njegova ishrana treba da bude bogata vlaknima, kako bi se održala zdrava creva. Kavez zamorca treba držati dalje od promaje kako biste sprečili prehladu ljubimca. Postavite kavez dalje od područja u kojem su drugi ljubimci, jer oni mogu da izazovu stres. Kavez redovno čistite kako biste sprečili pojavu infekcije.

Ukoliko donesete u dom nove zamorce, neka provedu u izolaciji najmanje sedam dana, pre nego što ih spojite sa staosedeocem. Ovaj postupak će sprečiti širenje parazita, ukoliko ih novi zamorci donesu iz pet šopa, i samim tim pojavu dijareje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari