• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Može li zamorac da doživi šlog: Kako izgledaju simptomi moždanog udara kod morskog praseta

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Moždani udar nije tipičan za zamorce, ali može da nastupi, mada ih češće pogađa druga vrsta udara koji je fatalan ako se momentalno ne reaguje

  • 0
Zamorac Foto: Shutterstock/Nata Lunata

Iako neuobičajen, moždani udar može da pogodi zamorce: prema rečima veterinarke dr Karen Rozental, moždani udar, iako netipičan za ove male životinje, može da nastupi, pri čemu je, kao i kod ljudi, pravovremeno reagovanje veoma važno. Ukoliko posumnjate na moždani udar kod zamorca, odmah ga odnesite veterinaru: što pre počnete sa lečenjem, veće su šanse za oporavak.

Uzroci moždanog udara

Krvni ugrušak koji prekida dotok kiseonika u mozak izaziva moždani udar. Kao i kod ljudi, ishrana, način života i nasleđe životinje određuju njene predispozicije da strada od moždanog udara. Kod glodara i tumori mogu da izazovu moždane udare koji su veoma retka pojava kod mladih zamoraca.

Tokom samog moždanog udara, životinja se grči, pokazuje odsustvo reakcija i nepravilno diše.

Ako je zamorac imao moždani udar, velike su šanse da mu se on opet desi.

Zamorac koji je pretrpeo moždani udar pokazuje paralizu ili slabost jedne strane tela koja "pada", a ostali pokazatelji da je životinja pretpela šlog su bezvoljnost, gubitak ravnoteže i gubitak apetita. Životinja hoda u krugovima ili naginje glavu i njene oči mogu da postanu ispupčene.

Toplotni udar

Toplotni udar često pogađa zamorce, pogotovo ako žive u toplim regijama. Održavanje stambenog prostora rashlađenim i prijatnim će sprečiti toplotni udar.

Ćubasti zamorac Foto: Shutterstock/Nynke Van Holten

Hipertermija se obično javlja kod zamoraca koji se drže na otvorenom, kod jedinki koje imaju težinu ili su veoma dlakavi. Temperatura iznad 28 stepeni Celzijusa, vlažnost vazduha iznad 70 procenata, neadekvatna ventilacija ili hladnoća, stres i velika gužva predisponiraju zamorce za toplotni udar.

Simptomi toplotnog udara uključuju obilno lučenje pljuvačke, plitko i ubrzano disanje, blede desni i povišenu telesnu temperaturu (iznad rektalne temperature od 39 stepeni). Toplotni udar koji se ne leči vodi u komu i uginuće.

Zamorca sa simptomima toplotnog udara treba postaviti na hladan, mokar peškir i odmah ga odneti kod veterinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari