• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Može li jež da jede banane, u kojoj količini i koliko često

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Voće je obavezan deo ježeve ishrane, u vidu mini poslastice koju ne treba davati svakodnevno i u velikim količinama. Šta je sa bananama?

  • 0
Jež i banane Jež i banane Foto: Shutterstock/Kseniia Vladimirovna

Ježevi koji žive u divljoj prirodi prvenstveno se hrane malim insektima punim hitina, polisaharida koji se nalazi u egzoskeletu buba, obezbeđuje vlakna i izvor je proteina.

Osim sitnim insektima, ježevi se hrane voćem, biljkama i puževima.

Pojedini vlasnici ježevima kućnim ljubimcima kupuju komercijalnu hranu, ali svojim mezimicima s svremena na vreme mogu da ponude i poslastice u vidu svežeg voća.

Banana je jedna od najčešće korišćenih voćki u ishrani mnogih kućnih ljubimaca koji je rado jedu, iako im nutritivno nije neophodna.

Da li i jež može da jede bananu?

Da li jež može da jede banane

Jež može da jede banane bez posledica po zdravlje. Ovo voće ježu se daje kao poslastica i jedini deo banane koji treba da ponudite ljubimcu je plod: sve ostalo - kora, stabljike, cvetovi i drugo - može da izazove zdravstvene tegobe.

Jež i banane Jež i banane Foto: Shutterstock/Kseniia Vladimirovna

Da li je banana zdrava poslastica za ježa

Dnevni obroci za ježa u kojima je banana glavni sastojak nisu doabr izbor za ježa. Međutim, banana kao povremena poslastica će prijati ježu, jednom ili dva puta nedeljno.

Ako ježu niste davali bananu, ponudite mu komadić kako biste videli da li mu se dopada ili ne. Ako se ježu svidi ukus banane, možete početi da je dajete jednom ili dva puta nedeljno, kao poslasticu.

Koje delove banane jež može da jede

Plod banane jedini je deo ovog voća koji treba da date ježu: svi ostali delovi banane mogu da izazovu digestivne probleme.

Kako treba hraniti ježa bananom

Za početak, dajte ježu vrlo komadić banane i posmatrajte njegovu reakciju. Većina ježeva prvo će pomirisati hranu pre nego što počne da jede. Ako mu se miris dopadne i pojede poslasticu, dajte malo veći komad kao dodatak. Pripazite na ježa dok jede bananu, jer ova voćka može da bude lepljiva.

Jež i banane Jež i banane Foto: Shutterstock/Kseniia Vladimirovna

Može li jež da jede prezrele banane

Prezrele banane su preslatke i imaju mnogo šećera koji ne prija ježevima kućnim ljubimcima. Zrelost banane je važan faktor ne samo u ljudskoj ishrani, već i u ishrani životinja. Previše slatke banane mogu izazvati hiperglikemiju kod ježa, a problem mogu da naprave i nezrele banane, jer se teško vare i stvaraju stomačne tegobe. Uvek proverite zrelost i miris banane pre nego što je date ježu.

Mogu li bebe ježa jesti banane kao poslasticu

Bebama ježevima ne treba davati poslastice, pa ni banane, jer su njihovi sistemi za varenje osetljivi. Zato izbegavajte da bebama ježevima dajete banane dok ne porastu.

Šta treba da znate o ježu i banani

Banana je poslastica, a ne osnovna namirnica u ishrani ježa. Prevelika količina banana može da izazove uznemirenost stomaka i druge tegobe.

Banane su dostupne tokom cele godine i mnogo lakše dostupne od drugog voća koje jež jede (jagode, borovnice...), ali ne treba ih često davati. Ograničite upotrebu banane na najviše tri puta nedeljno.

Banane treba da budu sveže: one se brzo kvare, pa pre davanja proverite njihovu zrelost i boju. Ježu dajte bananu usitnjenu u male zalogaje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari