• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

10 razloga zašto da feretka postane vaš kućni ljubimac

Vreme čitanja: oko 3 min.

Poznata i pod imenom afrički tvor, ova mala i razigrana životinja veoma je privržena porodici sa kojom živi, druželjubiva je, tiha i lako i brzo uči veštine

  • 0
Feretka Foto: Shutterstock//Elena Sherengovskaya

Feretka ili afrički tvor je pripitomljena evropska podvrsta tvora koji pripadaju istom rodu kao lasica.

Iako feretka nije za svakoga, ona može da bude sjajan kućni ljubimac. Ona je privržena svojoj porodici, većim delom dana je tiha, ali je u ostatku vremena razigrana i vesela. Iako za ovu životinju kao ljubimca u poslednje vreme vlada veliko interesovanje, ona nažalost ima negativnu i u velikoj meri nezasluženu lošu reputaciju.

Ako razmišljate o feretki kao ljubimcu, evo i 10 zanimljivosti tipičnih za ovu malu životinju.

1. Feretke su simpatične

Feretka Foto: Pixabay/Sir_Tommy

Sa nestašnim očima i slatkim njuškama, feretke su simpatične male životinje koje će porodici pružiti mnogo radosti i druženja.

Većina afričkih tvorova živi oko šest do osam godina, iako neki požive i do 12 godina. Ženke narastu do 35 cm i teže oko kilogram, a mužjaci su malo veći: narastu od 38 do 40 cm i teški su do 1, 5 kg i mogu biti krupniji ako su kastrirani.

2. Feretke su razigrane i radoznale

Feretka Foto: Pixabay/pipsimv

One će vas beskrajno zabavljati svojim ludorijama i rado će se igrati igračkama za tvorove i trčkarati cevima i tunelima. Gledanje razigranih feretki garantovano podiže raspoloženje, pa ovi kućni ljubimci povoljno utiču na zdravlje vlasnika zbog radosti i naklonosti koje im pružaju.

3. Feretke su druželjubive

Često se preporučuje (iako nije neophodno) nabavka više od jedne feretke. Osim što garantuje dobru zabavu, par ovih životinja će komunicirati i igrati se zajedno. Iako imaju pripadnika svoje vrste za druženje, one će i dalje tražiti pažnju svojih vlasnika.

4. Feretke su inteligentne

Vlasnici feretki često ostaju u čudu zbog veštine ovih životinja u rešavanju problema. Feretke su veoma odlučne i radiće na tome da nešto smisle i pritom će pokazati iznenađujuću upornost. One uživaju u izazovnim zagonetkama i igrama i preporučuje se da im obezbedite igračke ili igre slagalice.

5. Feretke su tihe

Feretka Foto: Pixabay/ursulacatenazzi0

Iako se oglašavaju, feretke su uglavnom veoma tihe. Najviše buke će napraviti ako su mnogo uplašene ili povređene. Feretke većim delom dana spavaju.

6. Feretke su male

Feretka Foto: Pixabay/Kemll

Feretkama nije potreban veliki kavez, iako je bolje da on bude veći. Idealni kavezi za feretke treba da budu visoki i u više nivoa pa i takvi ne zauzimaju previše prostora. Feretke treba da provode vreme van kaveza svakog dana kako bi se igrale i bile aktivne.

7. Feretke je lako hraniti

Komercijalna industrijska hrana za feretke dostupna je u većini pet šopova i onlajn prodavnica. Iako im možete ponuditi raznovrsnu hranu, treba davati visokokvalitetnu hranu za kućne ljubimce kao osnovu.

8. Feretke se rano dresiraju

Feretka Foto: Pixabay/Mistycat75

Feretke se mogu obučiti da koriste posudu sa posipom, ali ne u istoj meri kao recimo mačke, pa ne zamerite vašem ljubimcu ako mu se desi nezgoda. Većina feretki ipak dobro nauči da koristi posip, ali se može dresirati i da obavlja nuždu napolju.

9. Feretke lako uče

Feretka Foto: Pixabay/Darya Greengrey

Uz pojas odnosno am odgovarajuće veličine i malo treninga, možete navići feretku na šetnju. Verujemo da ćete brže započeti razgovor sa znatiželjnim ljudima ako izvedete feretku na povocu!

10. Feretke imaju različite ličnosti

Svaka feretka ima svoju ličnost: neke su nezavisne, a neke veoma umiljate, ali je svaka jedinstvena.

Ako razmišljate o tome da imate kućnog afričkog tvora, pronađite vlasnike koji već imaju ove životinje u domu i upoznajte se sa njihovom svakodnevicom. Tako ćete najbolje upoznati temperament feretke i saznati da li bi vam ona odgovarala kao kućni prijatelj i ljubimac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari