• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Letnje osvežavajuće poslastice u ishrani ljubimaca: Mogu li zamorci da jedu lubenicu?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dobro opran i ohlađen komad sočnog ploda sa korom, sa koga su odstranjene semenke, prava je poslastica koju morski prasići rado jedu u vrelim letnjim danima, samo pripazite na količinu koju dajete

  • 0
Lubenica u ishrani zamorca Foto: Pixabay/pezibear

U užarenom letnjem danu, nema ničeg slađeg od ukusne i sočne hladne lubenice.

Da li isto misle i vaši morski prasići?

Da li je u vrelim letnjim danima lubenica dobro osveženje za zamorce?

Pre nego što im date ovu namirnicu, konsultujte se sa veterinarom.

U većini slučajeva, lubenica je dobra za zamorce, ali u maloj količini.

Ako se vaše morsko prasence prejede ovog slatkog ploda, brzo i lako će se ispoljiti stomačni problemi, pa čak i dijareja, koja je za zamorce veoma opasna. Osim toga, visok sadržaj šećera iz lubenice može izazvati gojaznost i dijabetes.

Mogu li zamorci da jedu lubenicu?

Zamorci su ljubitelji svežeg voća i povrća, pa vlasnici smatraju da im nova voćka neće napraviti problem. Međutim, razne vrste voća veće količine šećera, što nije dobro.

Ishrana morskih prasića treba da se bazira na senu, travi, visokokvalitetnom industrijskom hranivu i povrću. Male količine voća s vremena na vreme najbolje su u vidu poslastica i neće im naneti štetu.

Lubenica u ishrani zamorca Foto: Pixabay/Bad Bear pictures

Rizici davanja lubenice zamorcu

Poznato je da ne treba preterivati ni u čemu, pa ni sa davanjem velike količine dobrih namirnica kućnom ljubimcu.

Nemojte se sažaliti ako vidite da vaš zamorac slatko jede hladno parče ukusne lubenice, i dati mu preko mere. Odgovorni vlasnik zna da je zdravlje ljubimca na prvom mestu, a to često znači i "strogoću" kad je reč o količini namirnica u ishrani.

Šećer

Zamorci imaju osetljiv stomak, pa iako mali komad lubenice može izgledati kao sitnica, to je mnogo šećera za njihov stomačić. Veća količina lubenice garantuje gojenje i može biti razlog razvijanja teških zdravstvenih tegoba, poput dijabetesa.

Semenke

Semenke lubenice nisu toksične za zamorce, ali mogu biti opasne zbog potencijalnog gušenja. Zato sa lubenice uklonite sve semenke (pogotovo crne).

Hemikalije i pesticidi

Hemijska sredstva za suzbijanje štetočina na voću, hemikalije i pesticidi se često koriste i izazivaju stomačne tegobe kod zamorca. Idealno bi bilo da ga hranite organskom lubenicom, ali ćete postići dobre rezultate i ispiranjem kore vodom.

Lubenica u ishrani zamorca Foto: Pixabay/mberg38

Koliko često zamorci mogu da jedu lubenicu?

Previše lubenice izaziva gorenavedene zdravstvene tegobe, ali male količine mogu učiniti pozitivna čuda! U umerenim količinama, lubenica je sjajna poslastica, puna vitamina, minerala i antioksidanata.

Vitamin C

Zamorci prirodno ne proizvode vitamin C, pa se u potpunosti oslanjaju na ishranu zbog ovog esencijalnog nutrijenta koji štiti njihov imuni sistem i zdravlje usta i zuba. Ako ne dobije dovoljno vitamina C može razviti ozbiljne zdravstvene probleme kao što je skorbut (to je nažalost jedna od najčešćih bolesti zamoraca). Osim u lubenici, ovog vitamina ima u izobilju u kelju i žutoj paprici.

Vitamin A i antioksidansi

Lubenica je dobar izvor vitamina A koji održava zdravlje očiju i vid vašeg zamorca. Takođe je bogat antioksidansima, poput likopena, koji poboljšava opšte zdravlje i jača imunitet.

Lubenica u ishrani zamorca Foto: Pixabay/pezibear

Voda

Svako živo biće mora da bude dovoljno hidrirano u vrelim letnjim mesecima, pa ni zamorac nije izuzetak! Lubenica ima visok sadržaj vode što je čini savršenom za gašenje žeđi.

Kalijum

Ukusna lubenica je puna kalijuma koji reguliše količinu tečnosti u telu. Ovaj mineral sprečava nastanak kamena u bubregu koji se kod zamoraca često pojavljuje.

Magnezijum

Lubenica je puna magnezijuma, koji pomaže kostima da apsorbuju presudno važan kalcijum.

Fosfor

Odgovoran za zdravlje kostiju i zuba zamorca, fosfor čuva i njegov nervni sistem, učestvuje u izbacivanju otpadnih materija i popravljanja oštećena tkiva.

Lubenica u ishrani zamorca Foto: Pixabay/furbymama

"Umereno“ je dobro, ali šta to tačno znači?

Suština je u tome da lubenica ne treba da bude glavni deo ishrane zamorca, zbog zdravstvenih rizika. Sigurna količina lubenice koju možete dati zamorcu je mala kriška nedeljno.

Kako bezbedno dati lubenicu svom zamorcu

Uklonite semenke iz lubenice, kako se ne bi zaglavile zamorcu u grlu i izazvale gušenje. Uvek ponudite sveže voće, nikako ono koje je počelo da se kvari. Isecite lubenicu na male komade i dobro operite plod i koru. Kora sadrži dosta vlakana koja regulišu stolicu i poboljšavaju pokretljivost creva zamorca, a sem toga, ima manje šećera.

Mogu li zamorci jesti smrznutu lubenicu?

Zamorac ima osetljiv stomak, pa nemojte davati smrznutu lubenicu. U suprotnom će vaše morsko prase dobiti stomačne tegobe, čak i dijareju, pa mu lubenicu poslužite na sobnoj temperaturi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari