• 0

Vreme čitanja: oko 6 min.

Leming, hrčak ili morsko prase: Vodič za najbolji izbor glodara kućnog ljubimca

Vreme čitanja: oko 6 min.

Želite da nabavite malog mezimca, u “užem krugu” su tri životinjice koje se najčešče nabavljaju, ali ste neodlučni koja od njih je najbolja za dom

  • 0
Mali glodari kućni ljubimci Foto: Pixabay

Morsko prase protiv hrčka ili će vaš izbor ipak biti najmanji od svih - leming?

Odlučili ste da nabavite malog kućnog ljubimca.

U pogledu nege, druženja i ostalih obaveza, niste mogli da izaberete psa ili mačku, ali je neko malo biće ipak “u igri”. U slučaju da imate decu, to je još jedan od razloga da nabavite baš malu životinju koja ne mora da ide u šetnju i nije joj neophodno češljanje ili kupanje.

Za mačku ili psa potreban je određen komoditet, dok mali leming, hrčak, degu, morsko prase i drugi glodari, zajedno sa kavezom, ne zauzimaju previše mesta.

Odlučili ste da nabavite malog glodara. Ipak, ostaje najbitinije: odluka o izboru vrste.

Suzili ste izbor i na spisku su leming, hrčak i morsko prase.

Čime ćete se voditi prilikom odabira glodara kućnog ljubimca?

Oni ne zauzimaju mnogo prostora i odluka obično “pada” na jednu od najčešće držanih malih životinja: leminga (koji je sličan hrčku ali je manji), hrčka i morsko prase. Svaka životinjica ima svoje prednosti i nedostatke u zavisnosti od vaših potreba i raspoloživog vremena. Iako svi mogu biti dobri kućni ljubimci, treba da odaberete onog koji će vama ili porodici biti najbolji.

Životni vek, veličina i težina leminga, hrčka i morskog praseta

Mali glodari kućni ljubimci Foto: Pixabay

Buduće vlasnike najviše zanima životni vek ovih životinja u zarobljeništvu, njihova veličina i težina, higijenske navike, ishrana i nega, ali i očekivani zdravstveni problemi.

Leming živi oko dve godine, hrčak do četiri, a životni vek morskog praseta je od 4 do 8 godina.

Najmanji od svih glodara, leming teži oko 30 grama i može da naraste desetak centimetara. Hrčak teži od 30 do oko 200 grama: najmanje vrste su dugačke samo oko 5 cm i teške stotinak grama, dok neki džinovski hrčci teže skoro jedan kilogram i narastu do 35 centimetara. Morsko prase naraste oko 25 cm, a njegova težina ne bi trebalo da prelazi kilogram.

Leming: ponašanje, nega, ishrana, smeštaj, zdravlje

Mali glodari kućni ljubimci Foto: Pixabay

Leming je mala životinja koja se lako čuva i pripitomljava, nema neugodnog mirisa i prijateljski je raspoložen prema ljudima. Dozvoljava da se drži u rukama. Najbolji smeštaj za leminga je terarijum ili kavez. Podloga u terarijumu ili kavezu treba da bude piljevina u kombinaciji sa senom. U kavez im možete staviti i cepkane papirne maramice od kojih rado prave gnezdo. U osnovi oni su noćne životinjice ali su aktivni i preko dana dva do 4 sata.

Nemaju mnogo zdravstvenih problema, ali žive samo dve godine. Hrane se mešavinom semenki odnosno komercijalnom hranom, lisnatim povrćem i travom, odnosno sitno seckanom lucerkom, kupusom, keljom, brokolijijem i spanaćem, uz dodatak sena.

Nemojte im davati voće! Leminzi su netolerantni na šećer. U suprotnom mogu dobiti dijabetes i za kratko vreme uginuti.

Obezbedite im mnogo vode. Smestite ih u terarijum od najmanje 60 litara. Ovo je važno, jer im je potrebno mnogo prostora da se kreću i ostanu zdravi.

U terarijumu ili kavezu podloga mora biti dovoljno duboka, kombinacija piljevine i sena. Ako primetite da su strugotine ili seno vlažni, odmah ih promenite.

Leminzi ne smeju biti na direktnom suncu. Ovo je važno, jer su navikli na niže arktičke temperature. Idealna temperatura za leminge je između 13 i 24 stepena Celzijusa.

Leming voli da se provlači kroz cevi koje mu treba postaviti u kavezu. Umesto njih, ili uz njih, možete nstaviti i točak za trčanje.

Potrebno im je i nešto za trošenje zuba, inače mogu da postanu destruktivni i imati probleme sa zubima. Obezbedite im vrbove grančice, štapiće, komercijalne proizvode za žvakanje...

Možete držati nekoliko leminga istog pola zajedno, od tri do osam jedinki. Ne držite više od jednog mužjaka ako imate dve ili više ženki.

U suprotnom ćete imati brdo bebica za kratko vreme! Ovi glodari počinju da se razmnožavaju već u roku od mesec dana od rođenja. Tokom života, svaka ženka može da proizvede 8 legala od po 6 i više mladunaca. Period graviditeta je oko 20 dana.

Antibakterijskim sredstvima perite kavez ili terarijum leminga, najmanje jedanput nedeljno. redovne kontrole kod veterinara su poželjne na šset meseci.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari