• 0
 ≫ 

Treba li hrčak da jede sir i šta o tome kažu veterinari?

 ≫ 

Glodari ne jedu mlečne proizvode, ali ako vaš ljubimac baš voli da gricka sir, nemojte mu davati “buđave”, masne i visokokalorične namaze koji mogu postati neprijatelji njegovog stomaka

  • 0
Hrčak i sir

Foto: Shutterstock

Sir je od davnina povezivan sa glodarima, pogotovo u crtanim filmovima. Da li glodari zaista vole sir?

Hrčak uživa u raznim grickalicama i poslasticama koje često uključuju sir. Ali, da li je ova namirnica zdrava za njega? Prema rečima nutricionista za životinje, sir je bezbedan za hrčka ako se daje u malim količinama. Međutim, postoje i bolje opcije za grickanje.

Sir u ishrani hrčka

Sir nije suštinski deo ishrane ovih glodara. Hrčci su svaštojedi i uživaju u raznovrsnim namirnicama. U divljini se hrane semenjem, žitaricama, travom, povremeno i insektima, dok je kućnim hrčcima dostupna potpuno uravnotežena komercijalna hrana u vidu granula ili mešavine sa žitaricama, semenkama, vitaminima i mineralima. Hrčak bi dnevno trebalo da pojede najmanje 50% gotovog hraniva i do 50% sirovog povrća. Nisu mu potrebne velike količine masti, šećera i soli i ne zahteva mlečne proizvode, tako da nema potrebe da mu ikada ponudite sir.

Mnogi hrčci vole ukus sira, ali visok sadržaj masti i natrijuma u njemu nije zdrav. Ako vaš hrčak voli sir i dobro ga podnosi, povremeno mu ponudite manju količinu, u vidu poslastice. Hrčak može da pojede sir u količini veličine graška, jednom ili dva puta nedeljno. Izaberite sir sa malo masti i soli, poput niskomasnog svežeg sira ili mocarele. Izbegavajte masne ili slane sireve kao što su čedar, parmezan i topljeni sir. Nikada nemojte davati hrčku "buđave" sireve, poput plavog sira ili gorgonzole!

Manja količina sira je odlična opcija za nagrađivanje prilikom obuke ili davanja lekova. Upamtite: budite veoma štedljivi kad hrčku dajete sir! Ako dobije previše ove namirnice, može je sakriti u kesama na obrazima i odneti u prebivalište, gde će se sigurno pokvariti.

Neželjeni efekti

Sir nije toksičan za hrčka, ali preterana konzumacija može izazvati zdravstvene probleme. Neki hrčci dobro podnose sir i druge mlečne proizvode, ali drugi imaju netoleranciju na laktozu. Ona se javlja u vidu povraćanja i/ili dijareje. Osim toga, hrčak može biti izložen gojenju, a previše soli iz sira izaziva dehidraciju i probleme sa bubrezima.

Šta ako hrčak pojede previše sira

Greške se dešavaju, pa ćete možda otkriti da je vaš hrčak pojeo previše sira. Prejedanje sirom jednom ili dva puta neće naneti veliku štetu, ali posmatrajte ljubimca kako biste na vreme uočili znake bolesti kao što su letargija, povraćanje, dijareja i gubitak apetita. U tom slučaju kontaktirajte veterinara.

Hrčak voli da skladišti hranu, pa u obrazima ili nekim delovima kaveza može skrivati zalihe. Proverite kavez i podlogu i uklonite ostatke sira koji se brzo i lako kvari. Ako ste i pored svih objašnjenja u nedoumici da li hrčku da ponudite sir, najbolje je da ga sasvim izbegnete i izaberete zdraviju vrstu poslastice za svog ljubimca.

Video: Minijaturni gost i izvanredan host: Hrčak ne pamti ovakav provod

(Telegraf.rs).

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari