• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Konj ne sme da pojede nijednu od ovih biljaka: Na listi otrovnih rasprostranjeni korov i najlekovitija trava

B. P.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Najbrojnije korovske biljke, uz omiljene baštenske vrste, predstavljaju veliku opasnost ako se nađu u stomaku konja

  • 0
Konj i otrovne biljke Foto: Shutterstock/here

Ako imate konje i imanje, trebalo bi da pripazite na "cvetni fond", odnosno biljke koje ne smete da imate. Reč je o uobičajenom korovu, pojedinim vrstama drveća, biljaka i žbunja koji su veoma toksični za konje.

Stoga ne preostaje ništa drugo nego da naučite da identifikujete ove biljke na pašnjaku i obavezno ih uklonite da biste zaštitili svoje konje, piše Thesprucepets.

1. Smrtonosno velebilje

Konj i otrovne biljke Foto: Shutterstock/Jon Benedictus

Jedna od najotrovnijih biljaka koja uspeva u svim uslovima, velebilje ima ljubičasti cvet u obliku zvona, a njen okrugli plod izgleda kao velika crna ribizla duboke, sjajne crno-ljubičaste boje. Svi delovi ove biljke su toksični, kako za ljude, tako i za kućne ljubimce. Plod je pomalo sladak što povećava opasnost od trovanja. Listovi su tamnozeleni i glatki, donekle slični lišću paradajza (velebilje inače pripada porodici biljaka u kojoj su paradajz, krompir i paprika). Konj obično slučajno proguta ovu otrovnu biljku koja se balira uz seno.

Znaci trovanja velebiljem su: simptomi slični kolikama, gubitak kontrole nad mišićima, nemogućnost stajanja, dezorijentacija, posrtanje ili drugi neurološki znaci, proširene zenice, smrt (ako se konzumira u velikim količinama).

2. Ljutić

Cvet ljutića je čašast i žut, a biljka ima "oštrice" na listovima. Trava oko ljutića obično je dobra za napasanje, ali ako postoji poželjnija hrana na raspolaganju, konji će izbegavati da jedu ljutić zbog oštrog ukusa i sklonosti da stvara plikove u ustima. Posle jakog mraza ili ako se osuši u senu, ljutić postaje bezopasan.

Ljutić izaziva: iritaciju usta u vidu plikova i slinjenja, simptome slični kolikama i dijareju.

3. Paprat

Konj i otrovne biljke Foto: Shutterstock/australiancamera

Paprat je veoma česta biljka koja raste pored puteva, na poljima, u grmlju i baštama. U proleće raste i razvija trouglaste listove: paprat, osušena i balirana, i dalje je toksična za konja i njeni toksini, u slučaju da konj pojede veliku količinu, mogu izazvati nedostatak vitamina B1.

Simptomi trovanja paprati su: gubitak težine, slabost, teturav hod, abnormalni rad srca, nemogućnost podizanja, smrt.

4. Rastavić

Rastavić, preslica ili konjski rep raste na zemljištu koje se sastoji od peska i šljunka, dok druge vrste biljke uspevaju u močvarnim područjima. Preslica je toksična bez obzira na to da li je suva i balirana u seno, ili je konj pojede svežu. Toksin u ovoj biljci inaktivira tiamin (vitamin B1) u gastrointestinalnom traktu konja.

Simptomi trovanja preslicom su: slabost, posebno u zadnjim nogama, letargija, zatvor.

5. Divlji spanać

Poznata i kao divlja loboda, ova korovska biljka ima široke listove različitih oblika prekrivene beličastom skramom. Stabljike su glatke, mogu biti zelene ili imaju crvenkastu nijansu. "Cvet" lobode liči na mali bledozeleni grozd karfiola i to je najčešći korov u baštama. Konj obično ne jede ovu biljku, a da bi doživeo trovanje, količina lobode morala bi biti zaista velika.

Simptomi trovanja su: slabost, respiratorne tegobe, bubrežna insuficijencija, koma.

6. Đurđevak

Konj i otrovne biljke Foto: Shutterstock/Kovalchuk Oleksandr

Divna i veoma otrovna višegodišnja biljka koja cveta u proleće, toksična je za ljude i kućne ljubimce, uključujući konje. Đurđevak ne raste na pašnjaku, jer se obično sadi u kućnim baštama zbog atraktivnog cveta prelepog mirisa i lepih crvenih bobica. Konj može slučajno da ga proguta ako neko baci biljku na otvoren prostor posle sređivanja bašte.

Toksini đurđevka utiču na srce, a trovanje izaziva: nepravilan srčani ritam, nizak krvni pritisak, napade, kolike, slabost i smrt.

7. Mlečna trava ili asklepija

Mlečica je biljka koja raste na pašnjacima: listovi su eliptičnog oblika i granaju se od centralne stabljike, a biljka ima beli, lepljivi sok. Cvetovi rastu u obliku kugle i, kada su u punom cvetu, imaju roze ili ljubičastu boju. Mahune se otvaraju ujesen, da bi se oslobodilo smeđe seme koje lebdi kroz vazduh na belim pahuljastim vlaknima. Svi delovi biljke su toksični, kako zeleni, sveži biljni materijal, tako i osušene biljke (slučajno balirane u seno). Kao i većinu toksičnih biljaka, konji će je izbegavati, sem ako nemaju drugi izvor hrane ili je slučajno pojedu u senu.

Znaci trovanja su: slabost, napadi, respiratorne teškoće, koma, smrt.

Mlečica je biljka domaćin važnog oprašivača, leptira monarha: iako ne bi trebalo da bude prisutan na poljima sena, ovaj cvet može se saditi podalje od mesta ispaše stoke.

8. Brašnjenik

Korov poznat i kao svinjska trava i bodljikavi amarant može biti veoma toksičan ako se jede u velikim količinama. Malo je verovatno da će konj jesti ovu biljku osim ako nema druge hrane. Ovaj korov raste svuda, od pašnjaka do povrtnjaka, pored puteva do štala. Toksičan je kao sveža biljka, ali i u osušenom stanju. Svinjska trava i njen srodnik divlji spanać mogu uzrokovati otkazivanje bubrega, a ostali simptomi trovanja su: slabost, tremor mišića, nedostatak koordinacije, insuficijencija bubrega.

9. Crveni javor

Crveni javor Foto: Pixabay

Kora crvenog javora je glatka i sivkasta, a grančice su crvenkasto-braon boje. Uvelo i opalo lišće ovog drveta toksično je za konje. Toksini iz crvenog javora uništavaju crvena krvna zrnca: količina od 1,5 do 3 kg progutanih listova crvenog javora predstavlja smrtonosnu količinu. Listovi mogu ostati toksični nekoliko nedelja nakon opadanja, stoga ako u dvorištu ili na imanju imate ovo drvo, ne odlažite njegovo lišće u gomile stajnjaka ili kompostne gomile koje mogu da budu blizu konju.

Simptomi trovanja crvenim javorom su: teškoće sa disanjem, žutica, tamnobraon urin, smrt.

10. Hrast

Konj će jesti lišće hrasta ukoliko nema hranu. Voda može biti kontaminirana opalim lišćem hrasta, a žir je takođe otrovan ako ga konj jede u velikim količinama.

Znaci trovanja hrastom su: slab apetit, gubitak težine, dijareja, pojačana žeđ, često mokrenje, insuficijencija bubrega, otoci, smrt.

11. Kantarion

kantarion Kantarion, Foto Pixabay

Kantarion cveta od maja do avgusta i raste na mnoštvu tipova zemljišta, ali preferira vlažno tlo sa dobrom drenažom. Ako zgnječite cvet među prstima, ostaće crvenkasta fleka.

Kantarion je izuzetno lekovit za čoveka, ali kod stoke izaziva osetljivost na svetlost, pojavu plikova i sklonost sunčanim opekotinama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Lopovi tri puta pokušavali da ukradu istog konja

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari