• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Fjordski konj je miran, druželjubiv i inteligentan i dobar izbor za decu i početnike, ali i iskusne jahače

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mala i popularna rasa iz zapadne Norveške može da živi oko trideset godina, uz dobru negu, ishranu i obavezno druženje sa drugim konjima

  • 0
Fjordski konj Fjordski konj Foto: Shutterstock/J A Sullivan

Fjordski konj je mala ali veoma popularna rasa konja za slobodno vreme i sportske aktivnosti, poreklom iz zapadne Norveške. Ovaj konj specifične boje koju daje gen D (dun) može da živi od 25 do 30 godina: njegova visina u grebenu je od 135 do 150cm, a težina do čak 500 kilograma, piše Wehorse.com.

Fjordski konj je inteligentan i željan učenja, druželjubiv, dobroćudan, uravnotežen i miran, siguran u jahanju i pogodan za dresuru, skakanje, slobodno vreme i vožnju.

Istorija i poreklo fjordskog konja

Fjordski konj, poznat kao norveški fjordski konj, potiče iz zapadnog obalskog regiona Norveške, tačnije iz Vestlanda. Zahvaljujući oskudnom i stenovitom pejzažu Norveške, ova rasa pokazuje izuzetnu robusnost i vešto se prilagođava ekstremnim vremenskim uslovima.

Kad je reč o istoriji rase, Vikinzi su doveli keltske ponije iz svojih osvajanja u Engleskoj i Škotskoj koje su ukrštali sa lokalnim konjima, otvarajući put precima današnjih fjordskih konja. Prvobitni fjordski konji bili su visoki samo 125 cm, pa su ih odgajivači u 19. veku namerno ukrštali sa norveškom rasom teglećih konja, kako bi uticali na njihovu veličinu i snagu. Pošto karakter ovih konja nije zadovoljio željene standarde, odgajivači su uzgajali fjordske konje u čistokrvnim linijama, izbegavajući ukrštanje sa drugim rasama, počev od 1907. godine. Rodonačelnik današnjeg fjordskog konja je bio pastuv Njal: njegovi potomci Bergfast, Hakon, Jarl i Ojarblaken uspostavili su najvažniju liniju pastuva i oblikovali modernu lozu rase.

Fjordski konj Fjordski konj Foto: Pixabay/Luna nyx

Izgled fjordskog konja

Fjordski konj je kompaktan i snažan, mišićavih leđa, nagnutih ramena, širokih grudi, mišićavih sapi i visoko postavljenog snažnog vrata. Glavu karakterišu ravna do blago udubljena nosna linija, široko čelo, male uši i velike, izražajne oči. Boja dlake fjordskog konja je tamna, uključujući smeđu, sivu, crvenu, svetlu i belu, a na leđima ima tamnu prugu koja se proteže od repa do grive, šare na nogama i dvobojnu crno-belu grivu i rep. Neki norveški konji imaju specifično obojene grive koje prirodno rastu i padaju, a pojedini vlasnici ih šišaju tako da su spoljašnje svetlije dlake kraće od unutrašnjih tamnijih dlaka.

Ličnost i karakter fjordskog konja

Fjordski konj je druželjubiv i dobroćudan, inteligentan i željan učenja, i cenjen je zbog mirne, uravnotežene prirode i staloženosti što ga čini idealnim za jahače početnike ali i za iskusne jahače. Zbog svoje veličine od 135 do 150 cm i prijateljske i uravnotežene prirode, ovo je odličan konj za decu.

Fjordski konj Fjordski konj Foto: Pixabay/Domenicblair

Bolesti koje pogađaju fjordskog konja

Norveški konj može da bude sklon laminitisu (zapaljenju lamela kopita u predelu zida prstiju koje izaziva otok i poremećaj cirkulacije), alergijama i svrabu kože uzrokovanim ujedima nekih insekata i blatnoj groznici (koža na zglobovima postaje crvena i otiče, a konj ponekad hrama).

Odgovarajuća nega fjordskog konja

Zbog svog porekla, fjordski konj je veoma robustan i lako se prilagođava ekstremnim vremenskim uslovima, bez potrebe za utopljavanjem. Kao i svaka druga rasa konja, zahteva dovoljno prostora i aktivnosti, pa je idealno držati ga u čistoj, otvorenoj štali sa dovoljno velikim i suvim prebivalištem. Fjordski konj ne treba da bude sam i uvek treba da bude u kontaktu sa drugim konjima.

Fjordski konj Fjordski konj Foto: Pixabay/Blackoutphotography

Ishrana fjordskog konja

Fjordski konj je navikao na preživljavanje sa vrlo malo hrane, ali ga u uzgoju treba hraniti visokokvalitetnim senom. Ako mu je potrebna koncentrovana hrana, prilagodite njenu količinu energetskim potrebama konja, uz dodavanje mineralnih suplemenata - prema savetu veterinara.

Hod i discipline fjordskog konja

Fjordski konj ima lak hod, kas i galop. Njegov hod je siguran, širok, energičan, jasnog ritma, sa dobrim impulsom iz zadnjeg dela. Fjordski konj je svestran: pouzdan je za slobodnu vožnju i dobar saradnik za rekreativne jahače koji traže konja sa dobrim rezultatima u dresuri i skakanju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari