• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li konj koji polomi nogu može da se oporavi?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rehabilitacija konja koji doživi ovu tešku povredu ređe se događa, ali nije nemoguća, mada zavisi od težine preloma, starosti i zdravlja životinje

  • 1
Konj sa tri noge Foto: Shutterstock/Cha Aem

Bilo da svakodnevno jašete konja, trkate se ili takmičite, veoma je ozbiljna stvar ako on polomi nogu.

Međutim, kao brižan vlasnik, treba da shvatite situaciju u kojoj se našao vaš ljubimac i da odredite najbolji način da mu pomognete.

Ovo je ozbiljna i tužna tema, ali nije nesvakidašnja, pa se o tome treba unapred obavestiti i pripremiti.

Kako nastaju prelomi i na koje načine se konju može pomoći

Koliko puta smo čitali o uznemirujućoj, ali čestoj praksi da se konji koji polome nogu moraju eutanazirati. Povrede su često toliko složene da je nemoguće "spojiti" i rehabilitovati kosti.

Konj koji polomi nogu u divljini brzo se pretvara iz okretnog i elegantnog lepotana u laku metu za predatore. Kad je reč o oporavku pripitomljenog konja, on može dobiti stručnu negu i budnu pažnju iskusnih specijalista.

Oporavak zavisi od toga koji deo noge je slomljen, težine preloma, starosti grla i opšteg zdravlja. Što je prelom manje komplikovan, verovatnije je da će se konj oporaviti. Složeni prelomi, pogotovo otvoreni, lomovi zglobova i frakture iznad kolena teško se saniraju, pa u mnogim slučajevima rezultiraju eutanazijom.

Konj sa tri noge Foto: Shutterstock/Scott Biales Ditchthemap

Nepotpuni prelomi nastaju kad kost napukne zbog napora, ali se ne polomi, pa su šanse za oporavak veće. Konji koji dožive prelom noge u mladosti takođe se mogu dobro oporaviti. Ždrebe ima mnogo bolje izglede da se rehabilituje jer mu je telo lakše i kosti mu još rastu. Veterinari kažu da je prelom iznad nožnog zgloba (ili skočnog zgloba) teži i daleko teži za lečenje. Prelom ispod skočnog zgloba povećava šanse konja za oporavak. Osim toga, teško je sprečiti konja da se ne oslanja na slomljenu nogu. Ove životinje stoje većinu vremena, a verovatno će instinktivno potrčati ako se nečeg uplaše ili požele da se rekreiraju. Oni ne mogu da razmišljaju o zadržavanju težine i "štednji" povređene noge, pa mogu da pogoršaju ionako teško stanje.

Konj sa tri noge Foto: Shutterstock/Wood Water Wall

Konji koriste veliku snagu i opterećuju noge kad galopiraju ili skaču. Oni imaju mnogo krhkih kostiju ispod kolena, neke kosti se nalaze u njihovim kopitima, a kad ih polome, teško zarastaju. Više od polovine svoje težine konj nosi na prednjim nogama, pa su te kosti izuzetno opterećene. Čak i ako se kosti dobro oporave, mogu se pojaviti druge komplikacije, kao što je statički laminitis.

Nažalost, ponekad se javljaju problemi na zdravim nogama, jer koji mogu da pate od bolesti prouzrokovanih dodatnom težinom. Veterinar ili ortoped mogu da preporuče nošenje remena, ali se ova metoda umnogome pokazala nepraktičnom, jer konstantan pritisak traka remena izaziva iritaciju kože i stvaranje rana i čireva. Metoda vezivanja remenom ograničava redovnu aktivnost konja i opterećuje njegovo telo, a komplikacije uključuju kompresiju pluća i infekcije.

Ublažavanje bolova je neophodno, jer ih konj i te kako trpi usled preloma noge. Ovde mora postojati dobar balans količine anelgetika, jer ako veterinar daje slabu dozu, konj će i dalje trpeti bol, a ako pak dobija veliku količinu lekova protiv bolova, može se osećati previše dobro i kretanjem otežavati proces zarastanja.

Konj sa tri noge Foto: Shutterstock/Wood Water Wall

Šta ako konj ne može da se oporavi

Iako ima primera uspešnog oporavka konja koji su polomili nogu, realnost je da većina vlasnika odlučuje da eutanazira svog ljubimca kako bi izbegli zdravstvene komplikacije i patnju životinje.

Vlasnik treba da isplanira šta će uraditi ako se konju desi ovakva povreda. Valja realno sagledati sve okolnosti u kojima će se konj naći, jer životinja stari i neće moći kvalitetno i lako da obavlja svakodnevne zadatke, kao što je hranjenje na pašnjaku.

Odluku o budućnosti konja je teško doneti, ali vlasnici moraju da budu svesni svih okolnosti koje čekaju životinju i uraditi ono što je u najboljem interesu životinje.

Postoje alternative lečenja konja sa prelomima nogu, u vidu odličnih proteza, u slučaju da druge opcije lečenja nisu primenjive.Uz odgovarajuću negu, konj sa protetskim ekstremitetom može nastaviti da živi i napreduje uz visok kvalitet života.

Druga dostupna opcija je sistem robotskog podizanja konja, dizajniran od strane visokospecijalizovanih terenskih tehničara, inženjera i radiologa.

Ali ovo nije jedina inovacija koja želi da smanji statistiku eutanazacije u svetu sportskih konja. Pre više od pola veka, New Bolton centar Univerziteta u Pensilvaniji osmislio je sistem bazena za oporavak koji pruža priliku za oporavak konjima sa najkritičnijim prelomima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Вет вет

    6. oktobar 2023. | 19:53

    Шта год да је у питању најбоља је еутаназија јер остављање тих животиња у животу за њих је мучење, ноге су њихов живот. Може се оставити евентуално само пастув са изузетним родословом да би служио у за приплод.