• 1

Da li vam je poznato koliko dugo žive konji?

U zavisnosti od rase, uslova života, ishrane, nege i genetike, životni vek domaćih konja je od 25 do 35 godina, ali su zabeleženi slučajevi da su neka grla poživela više od šest decenija!

  • 1
Životni vek konja Foto: Pixabay

Koliki je životni vek konja?

Tridesetogodišnji konj danas nije retka pojava, kao nekad. Mnogi konji žive više od tri decenije, duže od najstarijih mačaka ili pasa. U stvari, konji dožive više od tri decenije uz izuzetnu negu. Neki stariji konji su aktivni, ali uz blaže fizičke napore.

Koliko konji mogu da požive i od čega zavisi njihov životni vek?

Najstariji konji na svetu

Divlji konji žive oko 15-16 godina, što je znatno manje od prosečnog životnog veka domaćih konja, uključujući ponije, toplokrvne i trkačke konje.

Prosečan životni vek domaćeg konja od 25 do 33 godine. Međutim, mnoga grla premašuju ovaj prosek, pogotovo poniji. Veći konji nisu toliko dugovečni kao sitnije rase, ali uvek ima izuzetaka.

U Ginisovoj knjizi rekorda zabeleženo je da je Stari Bili, konj Edvarda Robinsona iz Vulstona (Lankašir, Velika Britanija) živeo 62 godine (oždrebljen 1760, uginuo 27. novembra 1882). Najstariji rasni trkački konj bio je 42-godišnji Tango Djuk (oždrebljen 1935, uginuo januara 1978)), u vlasništvu Karmen Džej Koper iz Barongaruka u Viktoriji (Australija). Šugar Puf (šetlandski poni) doživeo je 56 godina (1951-2007), Jazavac (arapsko-velški konj otišao je sa ovog sveta u 51. godini (1953-2004), baš kao i Šajn (irski konj) koji je živeo od 1962-2013. Poni Skribles, nepoznatog vlasnika, imao je oko 50 godina kada je uginuo (1958-?), a čistokrvna arapska kobila Orhideja živela je od 1964/65 do 2015. godine (oko pola veka). Magija je poljsko-arapski konj koji je doživeo oko 46 godina (1969-?), a Prospekt Point je živeo 38 godina (od 1978. do 2016. godine).

Starost bez bolesti i bola

Životni vek konja Foto: Pixabay

Ekstremnu starost konja ponekad je teško utvrditi, naročito ako nema identifikacionu papirologiju ili je promenio nekoliko vlasnika. Približna starost konja može se odrediti analizom konjskih zuba, ali to nije pouzdano. Ukoliko konj ne poseduje dokumentaciju koja potvrđuje njegov identitet, informacije o starosti nisu dostupne.

Statistički gledano, prosečan domaći konj ugine od starosti u 50 posto slučajeva. Mnogi konji uginu mirno u snu. Često zdravstveno stanje konja će primorati vlasnika da eutanazira ljubimca (usled komplikacija od kolika, konstantnog bola, loma noge i drugih problema). Iako je eutanazija teška odluka i nije prirodna, ona je poželjnija opcija za konja koji stalno trpi bolove.

Napredak veterinarske medicine i nege konja produžio je životni vek ovim životinjama. To znači da konji, posebno poniji, danas žive duže nego ikad, baš kao i ljudi. Realnost je, međutim, da neke rase konja žive duže od drugih.

Kako da konj doživi duboku starost

Životni vek konja varira u zavisnosti od brige i nege vlasnika, okoline u kojoj živi i rase.

U divljini, konj koji ne može držati korak sa krdom postaje laka meta predatorima. Stariji konji mogu podleći gladi ili kolikama. Osim toga, oni imaju slabiji imunitet i teže se bore protiv bakterija i virusa bez veterinarske nege. Pretpostavlja se da su zbog ovih uslova divlji konji skloniji bakterijskim i virusnim bolestima, uginuću od gladi ili postaju plen predatora.

Mnogi vlasnici navode da uz dobru negu njihovi stari konji žive zdravo i veoma su korisni. Uz brižljivu osnovnu negu - dobru ishranu, negu zuba i održavanje zdravlja kopita - mnogi konji su zdravi i korisni u starosti.

Neka grla imaju ulogu učitelja i podučavaju decu jahanju. Stariji i penzionisani konji prave društvo mladim konjima i “uče” ih dobrim manirima. Ima konja koji su veoma poštovani i uživaju u slavi koju su im doneli izvesni rezultati u takmičenjima i drugim manifestacijama.

Nega, kontrole, vitamini…

Životni vek konja Foto: Pixabay

Životni vek konja zavisi od uslova u kojima živi. Dugovečnost garantuju topla i suva štala, dobra ishrana i pašnjak sa zdravim i bogatim rastinjem, redovni veterinarski pregledi i vakcinacije, dovoljno fizičke aktivnosti, interakcija sa drugim konjima i naklonost vlasnika.

Brižan vlasnik će posvetiti mnogo pažnje nezi zuba konja. Loši zubi mogu izazvati niz problema, posebno u starosti. Prekomerno hranjenje je potencijalni izazivač kolika, u težim slučajevima može dovesti do začepljenja creva. Pre hranjenja, konja treba dobro napojiti vodom, a potom mu dati vremena da se odmori, najmanje jedan sat. Konja ne treba hraniti pre fizičke aktivnosti. Da bi konji bili zdravi i puni snage, vitamini su obavezni kao dodaci njihovoj ishrani.

Najbolji izvori vitamina za njih su jabuke i šargarepa koje treba davati svakodnevno.

Životni vek konja Foto: Pixabay

Sportski konji imaju kraći životni vek zbog intenzivnih treninga i trkačkih povreda. Oni mogu da uginu zbog pucanja pluća, grčeva u stomaku i bolova.

Individualna izdržljivost i genetika imaju značajnu ulogu u dužini životnog veka konja.

Kretanje je važno za grlo bilo koje starosti, čak i stariji konji moraju svakodnevno da hodaju i trče kako bi bili zdravi i u formi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rukfas

    1. februar 2023. | 18:26

    Prosjecan zivotni vijek konja 30-40 g. Pa u Bosni ima konja koji su toliko na vlasti! A godina imaju ihaha!