• 0
 ≫ 

Zašto većina konja nosi “cipele”?

 ≫ 

Zaobljeni metalni ili gumirani predmeti u obliku latiničnog slova “U” montiraju se na donje delove konjskih kopita svakih četiri do šest nedelja. Zašto je ovo važan deo nege konja?

  • 0
Konji i potkivanje Foto: Pixabay

Konji su vekovima bili neizostavna pomoć u transportu i poljoprivredi.

Ovi simboli moći i brzine zahtevaju negu kopita i nove “cipele” svakih četiri do šest nedelja da bi mogli da “rade”. Zašto se konji često potkivaju?

Konji (Equus caballus), koji su pripitomljeni da bi pomagali ljudima i selektivno su uzgajani u druge svrhe, nose “cipele”, jer su im kopita osetljiva, kaže dr vet. med. Fernanda Kamargo.

"Cipele”, odnosno potkovice pružaju zaštitu osetljivim delovima konjskih kopita i sprečavaju da se previše istroše, a time i da postanu podložna tegobama i raznim oboljenjima.

Spoljašnjost kopita je od koštanog materijala nalik rogu. Kopita neprekidno rastu i moraju se skraćivati i oblikovati baš kao i nokti na rukama.

Potkovice pomažu pravilnom oblikovanju kopita", rekla je Kamargo. Međutim, grubi tereni, kao što su pesak i kamenje, mogu prouzrokovati habanje ove koštane mase i otkriti osetljivo unutrašnje kopito. Tada konj doživljava bol i možda će biti sprečen da hoda. Istorijski gledano, takva oštećenja sprečavala su upotrebu konja na ratištima ili tokom rada u polju.

Konji i potkivanje Foto: Pixabay

Pretpostavlja se da su konji uvek imali neku zaštitu za kopita, otkako su pripitomljeni pre oko 6.000 godina. Prvobitno su potkovice bile pravljene od kože ili biljnog materijala. Metalna zaštita za konjska kopita prvi put je korišćena oko 500. godine nove ere. Iako su aluminijumske i čelične “cipele” prikovane za kopito i dalje najčešće, i ostali materijali - guma, smola i plastika - takođe se mogu zakucati ili zalepiti za kopito kako bi ga štitili.

U zavisnosti od vrste i učestalosti korišćenja konja, kao i od terena po kome se jaše, konj će zahtevati veću ili slabiju zaštitu za kopita. Konji koji se kreću po kamenitom terenu ili betonu su kandidati za redovno potkivanje. Konji koji se ne jašu često ipak mogu zahtevati potkivanje sa ciljem zaštite: to su terapeutske “potkovice” koje pomažu prilikom problema sa kopitima i hodanjem. Konji koji se povremeno jašu, a drže se na travnatom i drugom mekšem terenu, sasvim dobro će se snaći bez potkivanja.

Divlji konji ne nose potkovice i hodaju po neravnom terenu, jer imaju veoma jaka kopita. Ipak, i ona se mogu istrošiti i izazvati hramanje.

"Ako se tako nešto dogodi, to će jednog mustanga koštati života", rekla je Kamargo.

Konji i potkivanje Foto: Pixabay

Neki ljudi se pitaju da li konji trpe bol zbog zabijanja eksera u kopita.

U zidu kopita nema krvnih sudova i nerava, tako da pravilno prikovana potkovica ne stvara bol.

Nepravilno postavljena potkovica obuća može napraviti konju velike probleme”, kaže Kamargo. “Ako su potkovice ili ekseri pogrešno postavljeni, neadekvatnog oblika ili veličine, ili ako kovač izvrši pritisak u pogrešnim delovima kopita, može doći do povređivanja konja. Ako su kopita prethodno loše podrezana, to može izazvati bol ili hramanje, sa potkovicama ili bez njih.”

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari