• 0
 ≫ 

Najmanji konji na svetu: Osam veličanstvenih minijaturnih rasa!

 ≫ 

Ljubiteljima konja pripremili smo poslasticu: predstavljamo najsitnije i najslađe, ali srčane, jake i izdržljive životinje koje su vekovima čovekovi najbolji prijatelji

  • 0
Najmanje ždrebe na svetu

Najmanje ždrebe na svetu Foto: Shutterstock

Na velikom prostoru od Azije do Evrope žive konji koji su toliko mali da se jedva mogu uvrstiti među svoje rođake širom sveta.

Najmanji od njih može da stane rame uz rame sa zlatnim retriverom! Većina njih je odigrala ključnu ulogu u kulturnom pejzažu regiona iz kojih dolaze.

Kako se pravi lista najmanjih konja na svetu?

Najmanji konji na svetu

Najmanji konji na svetu Foto: Shutterstock

Šta su minijaturni konji? Da bi se kvalifikovao kao minijaturni, konj ne sme biti viši od 95 centimetara (mereno od grebena do kopita). Ako ste poznavalac konja, znate i da se visina konja tradicionalno meri rukom. Na primer, vlasnik na izložbi konja može da zabeleži da je njegov konj visok 14 ruku! Ruka je jednaka meri od četiri inča, te konj visok 14 ruku ima 56 inča od kopita do grebena. Kad to prevedemo u “čitalačke mere”, radi se o 142 centimetra.

Neki konji sa liste su minijaturni, dok drugi spadaju u kategoriju najmanjih rasa. Svi konji na ovoj listi su znatno manji od prosečnog konja.

Osam rasa koje predstavljamo smatraju se najmanjima i raštrkani su širom sveta. Osim što ćemo napomenuti koju su svrhu imali kroz istoriju, predstavljamo i njihove današnje uloge: jedna od njih je i da su voljeni kućni ljubimci.

1 Norveški konj (152 cm)

Norveški konj

Norveški konj "fjord" Foto: Shutterstock

Na listi najmanjih konja na svetu, norveški konj smatra se “gromadom”: on naraste do 152 cm i teži oko 500 kilograma. Ako postavimo norveškog konja pored šetlandskog ponija (koji je takođe na listi najmanjih), “norvežanin” deluje visoko, iako je ova rasa je 15 cm niža od bilo koje prosečne rase. Ovo je divlji konj iz Norveške koji je poneo ime najpoznatijih geografskih formacija koje se nalaze u njegovoj domovini. Ovi konji su stručnjaci u navigaciji i pouzdani vodiči onima koji požele da jašu po strmim planinskim terenima.

2 Islandski konj (142 cm)

Islandski poni

Islandski poni Foto: Shutterstock

Zamislite malog divljeg konja čupave dlake, sa lepršavom grivom, kako luta po snežnim ravnicama Islanda. Ovo je islandski konj koji naraste do 142 cm, a teži do 380 kilograma. Ovo je moćan, izdržljiv konj u malom pakovanju! Decenijama je korišćen kao pratilac stada ovaca i koza i za prevoz jahača preko hladnog i grubog ostrvskog tla. Njegova gusta dlaka i čvrsta kopita stvorena su da izdrže niske temperature i snežno okruženje Islanda. Još se koristi za jahanje na rančevima i farmama.

3 Noma (140cm)

Noma

Noma japanski konj Foto: Shuztterstock

Japanski noma je jedan od najmanjih konja na svetu. Može da poraste do 140 cm i teži do 204 kilograma. Ima kompaktno i snažno telo koje se drži na tananim nogama. Iznenađujuće je okretan i odlično se prilagođava teškim uslovima. U 17. veku je korišćen za dovlačenje zaliha hrane i druge robe po neravnom terenu. Bio je veoma cenjen, jer je bio dovoljno mali da prođe kroz uske prostore!

Ovaj divlji konj ime je dobio po okrugu Noma u rodnom Japanu. Nažalost, rasa noma je kritično ugrožena. Populacija je smanjena zbog uredbe o zabrani uzgoja rase. Jedno vreme ovi konji su ukrštani sa većim rasama u nastojanju da se dobiju veća grla. Pre deset godina izbrojano je manje od 100 noma! Danas se noma koristi za jahanje, ali i kao terapijski konj za osobe sa emocionalnim problemima. Ovi konji se viđaju i u zoološkim vrtovima, na farmama i u rezervatima divljih životinja u Japanu.

4 Jonaguni (120 cm)

Jonaguni konj

Jonaguni Foto: Shutterstock

Ovaj mališan, iako visok samo 120 cm, može da teži čak 210 kilograma. Poreklom je sa ostrva Jonaguni u Japanu. Kao i drugi mali konji sa liste, jonaguni su korišćeni za rad na farmi i vuču robe na velike udaljenosti. Danas su pomoćnici instruktorima za časove jahanja koji se održavaju na farmama i rančevima.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari