• 0
 ≫ 

Problematične namirnice: Šta konj ne bi smeo da jede?

 ≫ 

Jedna od najlepših životinja na svetu gotovo sve nutritivne potrebe može da podmiri zelenom travom i zrnevljem žitarica, ali znate li koju hranu mu ne treba davati?

  • 0
Ishrana konja Foto: Shutterstock

Povremeno davanje poslastica konju je dozvoljeno, ali postoje hraniva koje ne bi trebalo da jede, prenosi Rd. Evo liste namirnica "za zaobilaženje".

Voće u velikim količinama

Ishrana konja Foto: Shutterstock

Mnogi vlasnici vole da hrane konje jabukama. Ali, prevelike količine ovog voća mogu imati kontraproduktivnu ulogu. Stomak pun jabuka ili drugog voća može izazvati grčeve ili druge komplikacije. Zato konju nemojte davati više od jedne, eventualno dve jabuke dnevno. Opasno je i ako konj ima slobodan pristup ovom voću, ukoliko dugo boravi u voćnjaku ili se slobodno hrani u prirodi. Nemojte dozvoliti susedima da bacaju korpe pune jabuka u vaše dvorište, jer će dobra komšijska namera stvoriti velike probleme.

Otkos i toksične biljke

Ishrana konja Foto: Shutterstock

Sređivanje travnjaka i bašte neophodno je u određenim vremenskim intervalima kako bi okruženje vašeg doma bilo uredno. Međutim, ove radnje ponekad skrivaju potencijalne opasnosti. Čak i gomile isečenih i poluuvenulih biljaka mogu stvoriti probleme, iako se čini da ne sadrže ništa sem trave.

Otkos može biti pun toksičnih biljaka. Čak i uobičajene vrste koje se gaje u baštama mogu izazvati zdravstvene probleme kod konja ukoliko ih pojede. Toksične su i mnoge korovske vrste. Opasno je i pustiti konja da provodi vreme na nepoznatom travnatom terenu, za koji niste sigurni da li je tretiran sredstvima za suzbijanje štetočina ili korova.

Dok slobodno jedu u prirodi, konji mogu da zahvate mnogo veću količinu hrane koja će izazvati grčeve, a moguće i gušenje. Biljne kulture sa šećerom, sveže isečene ili blago uvenuli delovi će izazvati disbalans u crevima konja, što dovodi do laminitisa ili upale mekog dela kopita. Zato bacajte otpad posle košenja travnjaka i bašte u kompost ili na gomilu stajnjaka, a ne preko ograde, na prostor gde vaš konj provodi vreme.

Meso i mekinje

Ishrana konja Foto: Shutterstock

Meso je nepotrebno u ishrani konja. Povremeni zalogaj hamburgera ili sendviča od tunjevine neće napraviti zdravstvene probleme. Međutim, efekti dugoročnog konzumiranja mesa nisu poznati, a ishrana bogata mesom ne bi bila ni finansijski preporučljiva.

Konjski zubi i njegov sistem za varenje su specijalizovani za biljnu ishranu. Konji će biti najzdraviji ako se hrane namirnicama koje je evolucija ustalila u njihovom jelovniku.

Kad je reč o hranjenju konja mekinjama, ova namirnica se preporučuje isključivo kao povremena poslastica. Prekomerna konzumacija mekinja može dovesti do neravnoteže u razmeni minerala, te je nemojte davati konju više od jednom nedeljno, čak i ređe.

Povrće koje nadima

Ishrana konja Foto: Shutterstock

Verovatno poznajete mnoge ljude koji imaju stomačne tegobe nakon što pojedu kupus, brokoli, kelj, prokelj ili drugo povrće iz porodice kupusa. I konj može osetiti iste nelagodnosti nakon što pojede povrće koje daje “gas”. Nekoliko listova ili klica verovatno neće napraviti eksploziju u njegovom stomaku, ali povedite računa o “prebacivanju otpada preko ograde”.

Plesnivo ili prašnjavo seno

Ishrana konja Foto: Shutterstock

Ako dobra paša nije dostupna konju, kvalitetno seno je sledeći najbolji izbor. Međutim, nikada nemojte hraniti konja prašnjavim ili plesnivim senom. To može dovesti do respiratornih problema.

Švedska detelina

Ishrana konja Foto: Shutterstock

Konzumiranje švedske deteline (Alsike clover) može stvoriti ozbiljne rane u ustima i probleme kao što su grčevi, dijareja i uvećana jetra. Švedska detelina je dostupna na pašnjacima u enormnim količinama. Može da naraste do 80 centimetara i ima okruglu cvetnu glavicu svetle ili tamne ružičaste boje. Od crvene deteline se razlikuje jer nema karakteristično belo slovo "V" na listovima. Ako konj pojede poneku stabljiku švedske deteline, neće imati probleme, ali će produžena konzumacija ili velika količina izazvati stomačne tegobe.

Stočna hrana

Ishrana konja Foto: Shutterstock

Hrana za stoku sadrži dodatke koji su dobri za ove domaće životinje, ali su toksični za konje. Pojedini lekovi se rutinski dodaju hranivima za stoku: pripazite da ih konj ne proguta, jer mogu biti pogubni! Zbog toga je najbolje kupovati stočnu hranu od proizvođača koji su specijalizovani isključivo za proizvodnju hrane za konje.

Silaža i senaža

Ishrana konja senažom i silažom češće se primenjuje u evropskim zemljama nego u SAD i na drugim kontinentima. Postoje izvesne koristi od ove stočne hrane, kao što je veća nutritivna vrednost i nizak nivo prašine. Silaža je konzervisana zelena stočna hrana za ishranu domaćih životinja, zimi ili leti, kada usled suše ili drugih uzroka nema dovoljno sveže stočne hrane. To je ukusno hranivo koje se priprema od celog nadzemnog dela biljke. Pretežno se koristi za ishranu tovne junadi, krava muzara, ovaca i priplodnih krmača. Za ishranu konja koriste se veoma male količine silaže, i to od kukuruza. Se­na­ža je ob­lik stoč­nog hra­ni­va ko­je delom liči na seno, a delom i na si­la­žu.

Upozorenje!

Ishrana konja Foto: Shutterstock

Način na koji se seno kosi i balira može povećati rizik od botulizma. To je veoma zarazno oboljenje izazvano botulinskim neurotoksinom koji produkuje bakterija Clostridium botulinum. Čovek ne oboleva od životinja, već od toksina koji stvara bakterija, tako da se ovo oboljenje ne svrstava u zoonoze. Bolest se odlikuje gastrointestinalnim smetnjama, nervnim i sekretornim poremećajima. Konji su veoma osetljivi na ovaj toksin, pa i najmanje izlaganje ili gutanje toksina izaziva paralizu i fatalan ishod. Pošto se seno balira sa visokim sadržajem vlage i umotano u plastiku, to predstavlja idealno okruženje za bujanje ove bakterije i oslobađanje toksina. Od identifikovanih osam vrsta botulinum toksina, tri utiču na konje. Dostupna je vakcina za najčešći B tip koji pogađa konje.

Video: Zbrisao sa treninga, jurili ga ulicom da ga vrate na obližnji hipodrom: Osedlan konj trči Požeškom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari